Жените трябва знаят това за рака на дебелото черво

Подуване на корема, усещане за тежест, забавено храносмилане...
Жените трябва знаят това за рака на дебелото черво

Последна актуализация: 20 декември, 2018

Според информация на Световната здравна организация (СЗО), ракът на дебелото черво, или колоректален рак, засяга между 10 и 15% от населението на планетата, което го поставя по популярност след рака на белите дробове.

Един важен факт, който трябва да имате предвид, е, че ракът на белите дробове и на дебелото черво се среща най-често при жените. Определени типове на този тип заболяване обаче не се проявяват само при един от половете.

Днес искаме да поясним важна информация, която без съмнение ще оцените като полезна.

Жените и ракът на дебелото черво

Ракът на дебелото черво засяга доста хора на възраст над 50 години. В 10% от случаите той се проявява при доста по-млади хора.

Всъщност, има случаи, в които пациентите са на възраст 20 години.

До скоро ракът бе по-често срещан при мъжете, но преди няколко години лекарите започнаха да алармират за повишаване на случаите на рак на дебелото черво при жените.

Макар да не знаем какво точно го провокира, някои фактори като пушене или специфичен начин на живот могат да повишават риска от развитието на заболяването.

Трябва да подчертаем, че за момента не знаем същинските причини за отключването на рака на дебелото черво. Десетки млади хора със здравословен начин на живот също се разболяват.

В следващите редове ще ви представим серия от факти, които ще са от полза, ако ги знаете. Имайте ги предвид!

Какво представлява ракът на дебелото черво?

Той се развива в дебелото черво или ректум. Почти винаги започва да се развива по следния начин: необичайно образувание в лигавицата на дебелото черво, което е с форма на малък полип.

Пациентите могат да живеят с такъв тип малки полипи в продължение на няколко години, без да усетят характерните симптоми, но след време нараства вероятността от мутирането им в ракови клетки. Основният симптом на заболяването е кръв в изпражненията.

Има 3 типа полипи, които са най-често разпространени:

  • аденоматозни полипи (които впоследствие мутират в ракови клетки)
  • възпалителни и хиперпластични полипи: това са най-често срещаните и те по принцип не мутират в ракови клетки.
Симптоми на рака на дебелото черво

Симптоми на рака на дебелото черво, ако сте жена

Мъжете и жените усещат еднакви симптоми, когато става дума за рак на дебелото черво. Единствената разлика е, че жените може да не обърнат внимание на симптомите, тъй като е възможно да ги объркат с тези, свързани със ситуации като:

  • Случаи на запек и диария: имайте предвид, че този тип състояние са по-чести при жените. Освен това дамите изчакват прекалено много време, преди да се обърнат към мнението на лекар.
  • Силна умора, липса на енергия: този симптом е добре познат на повечето жени и затова лесно може да се подцени.
  • Подуване на корема, усещане за тежест, забавено храносмилане…
  • Ракът на дебелото черно може да се улови чрез установяване на кръв в изпражненията. Ако също така забелязвате, че последните са прекалено тънки, това може да е ясна индикация, че не бива да бавите посещението при лекаря.
  • Имайте предвид, че кръвта в изпражненията не винаги се забелязва с невъоръжено око. Възможно е да страдате и от анемия. Това, което на пръв поглед можете да свържете с други причини, може да се окаже доста сериозно заболяване.

Трябва да отбележим още, че много от тези симптоми могат да бъдат свързани с други здравословни проблеми. Например колит, хранителна алергия, язва, проблеми с жлъчния мехур… Най-добрият начин да разсеете съмненията е като посетите лекар.

Ключът е в ранното диагностициране

Лечение при рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво засяга мъжете и жените по един и същи начин. Именно поради това е желателно лечебните заведения да положат усилия за ранно диагностициране на заболяването.

Така, както редовно ходите на гинеколог, добра идея е да поискате колоректален тест в следните ситуации:

  • Ако сте прехвърлили 50-те години.
  • Щом забележите кръв в изпражненията или постоянна болка в корема.
  • Ако имате роднини, които са боледували от рак на дебелото черво.

Тестовете представляват просто изследване на състава на изпражненията, а също така и колоноскопия. Последната процедура е леко неприятна, но пък е ключова за точната диагноза.

Според д-р Антонио Линарес, специалист по храносмилането в Covodonga Healing Institute, Испания, ранното диагностициране на рака на дебелото черво гарантира, че 90% от пациентите ще бъдат излекувани.

И в това има логика:

Преди да се превърне в злокачествен тумор, в дебелото черво има полип. В своите първи стадии тази лезия винаги е доброкачествена. Ако не се елиминира, впоследствие тя се превръща в злокачествена.

Това означава, че при достатъчно превантивни прегледи, можете драстично да понижите риска от развитието на рак на дебелото черво и да направите успеха от лечението 100% положителен.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.