Фактите за полипи на дебелото черво

Сред рисковите фактори са наднормено тегло, тютюнопушене, употреба на алкохол и лош хранителен режим
Фактите за полипи на дебелото черво

Последна актуализация: 12 ноември, 2018

Вероятно сте чували за полипи на дебелото черво или може би сте страдали от тях в миналото; или пък познавате някой, който ги има. Първият ви въпрос най-вероятно е: Сериозно ли е? Въпреки че полипите на дебелото черво обикновено са доброкачествени, те не трябва да се пренебрегват, тъй като могат да станат ракови. Необходима е колоноскопия, за да се открият и да се премахнат. Ето какво представлява самото изследване според НСОПЛБ.

Но … кои са причините, които ги причиняват? На какво трябва да обърнем внимание? Днес ще ви отговорим на тези въпроси в следната статия.

1. Какво представляват полипите на дебелото черво?

причини за полипи на дебелото черво

Ако вашият лекар ви диагностицира с полипи на дебелото черво, вероятно ще се изплашите или ще се запитате какво точно представляват те. Дали са бучки? Дали са тип инфекция? Полипите на дебелото черво всъщност са относително често срещано оплакване: анормален растеж по стените на дебелото черво.

Полипите могат да бъдат кръгли, както се вижда на снимката по-горе или с неправилна и сравнително плоска форма. Както знаете тази част от тялото отговаря за пренасяне и пренасочване на фекалните вещества към изхвърлянето им през ректума.

Тази област е много уязвима за бактериите и възпалението, така че не е чудно – това състояние всъщност е доста често срещано. Не се стряскайте и не мислете веднага за най-лошото.

Както споменахме в началото, по-голямата част от полипите са доброкачествени. Въпреки това те се нуждаят от медицинска интервенция под формата на колоноскопия, за да се премахнат от червата. Важно е да отбележим: лекарите твърдят, че е по-вероятно плоските полипи да станат ракови. Още веднъж, ние бихме искали да ви напомним да не се тревожите; полипите са лечими и – в повечето случаи – напълно доброкачествени.

2. Кой е най-големия риск от развитие на полипи на дебелото черво?

Откриването на полипи на дебелото черво става чрез колоноскопия.

Някои хора са по-предразположени към развитието на полипи, отколкото други. Тези рискови фактори са само примерни, но не и определящи. Понякога полипи са диагностицирани при хора, които не попадат в нито една от тези категории, но все пак трябва да сме наясно със следните рискови фактори:

 • Възраст над 50 години
 • Наднормено тегло
 • Тютюнопушене
 • Наследствена предразположеност към полипи
 • Употреба на алкохол
 • Заседнал начин на живот и лош хранителен режим с високо съдържание на мазнини

3. Кои са симптомите на полипи на дебелото черво?

симптоми на полипи на дебелото черрво

По-голямата част от полипите на дебелото черво са асимптомни, особено в началните етапи, когато се образуват. Те са безболезнени и, тъй като първоначално са малки, не нарушават функцията на дебелото черво.

С растежа си те могат да спрат преминаването на фекалните вещества и да предизвикват кървене, като се търкат. Това е моментът, когато повечето хора забелязват симптомите. Ето няколко допълнителни симптома, на които трябва да обърнете внимание:

 • Тъмни изпражнения
 • Кръв при избърсване
 • Парене и болка при изхождане
 • Вътрешно парене след консумация на пикантни храни

Повечето полипи се откриват случайно при вторични изследвания. Когато вашият лекар каже, че трябва да се определи тяхната честота и брой, бъдете сигурни, че ви очаква колоноскопия.

Въпреки че е неприятна процедура, тя е много ефективна. Не се притеснявайте и следвайте указанията на лекаря.

Вашият лекар най-вероятно ще предпочете полипите да се премахнат. С течение на времето те могат да станат ракови; поради това е най-добре да ги отстраните навреме. Не трябва да се притеснявате, колоноскопиите обикновено са успешни и имат добри резултати.

Как да се предпазим от полипи на дебелото черво?

натурални средства и полипи на дебелото черво

Полипите на дебелото черво не могат да бъдат 100% предотвратени. Няма продукт, който да вземем, за да ни предпази от образуването им; въпреки това можем да предприемем някои стъпки за намаляване на вероятността от развитие, като водим здравословен начин на живот и хранене, грижим се за дебелото черво и помагаме на здравето на храносмилателната система. Ето няколко важни съвета:

 • Внимавайте за теглото си, като на всяка цена избягвайте затлъстяване.
 • Оставете лошите навици като тютюнопушенето.
 • Яжте по една зелена ябълка всеки ден.
 • Овесените ядки са от съществено значение за здравето на дебелото черво; те осигуряват идеалното количество фибри.
 • Пийте чаша топла вода с лимон или 1 супена лъжица зехтин с лимон всеки ден.
 • Алое вера и лимоновите отвари са много полезни.
 • Яжте повече зеленчуци като червено цвекло, броколи, артишок и т.н.
 • Взимайте пробиотици; те са от съществено значение за поддържането на чревната флора.
 • 1 чаена лъжичка ментово масло 3 пъти дневно след ядене ще помогне за здравето на дебелото черво и детоксикация и ще излекува целия стомашно-чревен тракт.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.