Може ли запекът да стане опасен?

За да го предотвратите, движете се повече и не пропускайте никое от храненията през деня
Може ли запекът да стане опасен?
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 27 декември, 2018

Може ли запекът да стане опасен за здравето? Това е често срещано състояние, което трябва да се лекува, а също и да се прилагат превантивни мерки. Не е добре за здравето, ако стане хронично, тъй като може да се превърне в опасен проблем.

Запекът обикновено може да доведе до други заболявания, които определено могат да влошат състоянието ви. Нека обясним по-добре всичко в днешната статия.

Запекът е често срещан проблем

Кой може да каже, че никога не е страдал от това заболяване? Почти всеки от нас е трябвало да се справя с това състояние в някакъв момент от живота си, а други – и по-често. Това означава дни, а понякога дори и седмици, в които не ходите до тоалетната нормално. Не всеки може да изхвърля изпражненията редовно без болка и фармацевтичната промишленост дори отбелязва бум на този проблем през последните години.

И вие ли сте от хората, които имат нужда да използват лекарства, за да отидат по-лесно до тоалетната? Понякога нямате друг избор, но, като общо правило, тези лекарства не се препоръчват. Опитайте да подобрите хранителните навици и други практики, така че тялото да може постепенно да регулира това състояние.

Заседналият начин на живот, липсата на фибри, неправилното хранене и недостатъчната консумация на течности несъмнено са основните фактори, които карат хората да страдат от запек. И внимавайте, защото жените са по-податливи на това състояние. Коя е причината? Това основно е въпрос на тип тяло, а женското тяло е по-уязвимо за този вид проблем.

Трябва също да обясним, че “дефекацията” е различна при всички. Не смиламе храната по един и същи начин и изхождането може да бъде по-лесно или по-трудно за някои хора. Най-нормално е, ако ходите до тоалетната веднъж на ден, без болка или излишни усилия. Но всички знаем, че това невинаги е така.

Как да разберем, дали имаме запек?

Кога запекът е хроничен?
 • Ходите до тоалетна 3 пъти седмично или по-малко.
 • Изпражненията са много течни или прекалено твърди.
 • Изхвърлянето на изпражненията отнема най-малко 10 или 15 минути.
 • Чувствате се подути, тежки и пълни с газове.
 • Понякога страдате от главоболие.
 • Ако сте се борили с това състояние повече от 3 месеца, това означава, че страдате от хроничен запек.

Кога запекът става опасен?

Кога запекът става опасен?

Знаем, че запекът не е здравословен и че определено трябва да направите всичко възможно, за да го предотвратите. Имайте предвид, че ако тялото не е в състояние да се отърве от всички излишни отпадъци, които се събират в него, те ще ви накарат да се чувствате зле. Червата ще започнат да ви болят и в тях ще се натрупат много токсини, които пречат на тялото правилно да усвоява хранителните вещества от храната, която приемате. Това е опасно!

Появата на запек веднъж или два пъти месечно е нормално. Но ако сте изправени пред хроничен запек, трябва да обърнете внимание на тези симптоми, защото те могат да означават по-тежко състояние и че определено трябва да посетите личния лекар.

Симптоми на хроничен запек

 • Имате много болезнени стомашни спазми и изпитвате сериозен дискомфорт, когато ходите до тоалетна, дори може да ви накара да повръщате.
 • Може да минат почти 7 дни, без да сте ходили до тоалетната, освен ако не сте взели лекарство за това.
 • Консултирайте се с личния лекар незабавно, ако забележите кръв в изпражненията.
 • Също така е опасно, ако запекът се редува с диария.
 • Обърнете внимание на формата на изпражненията. Ако са тънки, информирайте личния лекар, защото това не е нормално.
 • Уверете се, че не започвате внезапно да губите тегло. Това може да е симптом, че нещо не е наред в тялото, докато губите хранителни вещества.
 • Друг допълнителен риск от запек е рискът от развитие на хемороиди. Ако постоянно трябва да полагате големи усилия, за да отидете до тоалетната, накрая ще увредите червата. Ако забележите някаква аномалия около ануса или кръв при изхождане, консултирайте се с личния лекар.

Лесни съвети за предотвратяване на запек

Запекът може да бъде предотвратен с натурални средства.

1. Движете се повече.

Дори само половин час на ден може значително да подобри състоянието. Движението стимулира чревната активност в тялото. Лесно и приятно е и може да бъде от огромна полза за вас.

2. Пийте сутрин сок от алое вера с лимон или киви.

За да приготвите тази лесна и ефикасна напитка, просто смесете вода със стайна температура с 1 супена лъжица от алое вера. Оставете да се разтвори и след това добавете сока на ½ лимон. Може също да го приготвите чрез смесване на алое вера с 2 кивита в блендер.

3. Пригответе си купа с папая, орехи и гръцко кисело мляко.

Това е чудесна алтернатива за закуска, която ще ви даде нужните фибри, витамини и бактерии, които са чудесни за здравето на дебелото черво.

4. Овесена каша със сини сливи.

Друга страхотна възможност за закуска.

5. Пълнозърнест ориз.

Това е идеален елемент, който може да включите в обяда си. Кафявият ориз е чудесен за пречистване на тялото и предоставя много фибри и антиоксиданти.

6. Много течности. Вода, фрешове, смутита … всички те са идеални за поддържане на тялото хидратирано през целия ден. Плюс това, те стимулират чревното движение и детоксикацията. Пийте най-малко 2 литра на ден.

7. Яжте няколко малки порции през целия ден.

Не пропускайте никога никое от храненията, особено закуската. Важно е да поддържате режим на хранене, така че тялото да може да се придържа към определен режим. Също така се уверете, че вечер не ядете прекалено много. Една лека, балансирана вечеря ще ви помогне да се преборите със запека.

8. Кажете ДА на плодовете и зеленчуците.

Яжте салати или приготвяйте фрешове, които съчетават плодове и зеленчуци. Искате някои идеи? Опитайте тученица, пъпеш медена роса и лайм; моркови, ананас, диня и джинджифил; или диня, домати и босилек. Всичките триж предложения са неустоимо вкусни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Chang CC., Lin YT., Liu YS., Liu JF., KIwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2010. 19 (4): 451-7.
 • Tabbers MM., Benninga MA., Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid, 2015.
 • Costilla VC., Foxx Orenstein AE., Constipation: understanding mechanisms and management. Clin Geriatr Med, 2014. 30 (1): 107-15.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.