Вегетарианска диета за пациенти с диабет: съвети за планиране
Статистиката за смъртността от диабета и неговите усложнения го превърна в истински проблем за общественото здраве. Промяната към по-здравословен модел на хранене се превърна в основна мярка за превенция и лечение. Но помага ли вегетарианската диета за пациенти с диабет?
Различните версии на вегетарианските диети са се оказали също толкова полезни, колкото и конвенционалните диети. Те обаче трябва да се прилагат правилно.
Това включва прием на адекватни порции хранителни вещества и калории според индивидуалните изисквания. Следователно необходими са определени съвети, за да бъде диетата по-полезна и функционална.
В тази статия ще ви дадем общи насоки, които ще ви позволят да следвате адекватно вегетарианска диета за пациенти с диабет. Ето защо, ако продължите да четете, можете да помогнете за намаляване на статистиката на това ужасно заболяване.
Прочетете също и: Диабет и високо кръвно налягане: какво можете да ядете?
Какво е вегетарианска диета?
Вегетарианската диета включва всички храни от растителен произход и изключва меса и техните производни. В зависимост от степента на изключване откриваме следното:
- Веган: При която не се консумира животинска храна.
- Лактововегетарианец: Освен зеленчуци се консумират яйца, мляко и млечни продукти.
- Лактовегетарианец: Включва само мляко и неговите производни като храни от животински произход, но не и яйца.
- Малки варианти: Ово-вегетарианец (яйца и зеленчуци) и полу-вегетарианец (разрешени са риба и птици).
Как вегетарианската диета влияе върху диабета?
Лечението на диабета се основава на 3 основни стълба: здравословна диета, редовна физическа активност и лекарства. Първите две се прилагат превантивно. Но освен това, в случай на диета, тя представлява ценна и незаменима опция със своите защитни способности.
Вегетарианските модели на хранене са с ниско съдържание на наситени мазнини, холестерол и натрий. Същевременно са с високо съдържание на фибри, калий и ненаситени мастни киселини. Вегетарианската диета може да поддържа контрол на кръвната захар, да регулира телесното тегло и да намали усложненията на заболяването.
Ползите от вегетарианската диета за пациенти с диабет
Хранителните характеристики и свойства на вегетарианската диета благоприятстват лечението на редица заболявания. По-специално на диабета. Да видим защо.
Вегетарианската диета за пациенти с диабет контролира телесното тегло
Вегетарианските планове за хранене са с по-ниско съдържание на калории в сравнение с конвенционалните. Това благоприятства загубата на тегло при пациенти със затлъстяване и диабет, регулирайки индекса на телесна маса.
В допълнение, чрез поддържане на добър контрол на теглото, кръвната захар има тенденция да се нормализира. Рискът от чести усложнения на диабета е намален.
Намалява сърдечно-съдовите усложнения
Веган диетите са без холестерол и с ниско съдържание на наситени мазнини, които се считат за сърдечно-съдов защитен фактор. Също така, по-високото съдържание на диетични фибри може да регулира повишените нива на липидите в кръвта.
Вегетарианската диета за пациенти с диабет контролира кръвната захар и инсулиновата реакция
Зеленчуци, пресни плодове, бобови растения, пълнозърнести храни и ядки могат да помогнат за контролиране на кръвната захар и да подобрят отговора на инсулина.
Въпреки това, прекомерната консумация на определени зеленчуци и странични продукти, особено тези, богати на прости захари и нишесте (хляб, ориз, картофи, преварени тестени изделия), може да повлияе негативно на кръвната захар.
Не пропускайте и: 7 лечебни отвари за справяне с диабета
Съвети за планиране на вегетарианска диета за пациенти с диабет
Първият съвет за спазване на вегетарианска диета при диабет е да се консултирате с диетолог, който индивидуално ще оцени здравословното състояние на пациента. В допълнение, той ще установи калорийните нужди от макро и микроелементи, които трябва да се приемат по време на диетата.
В случай, че диетата не е строго вегетарианска…
В зависимост от вида на вегетарианската диета, някои храни от животински произход могат или не могат да бъдат взети предвид. Ако случаят е такъв, тогава трябва да знаете как да изберете кои продукти ще бъдат включени.
Ако са включени яйца, препоръчително е да се използват около 5 белтъка на седмица, тъй като те не съдържат мазнини. Но също така е позволено да се ядат около три жълтъка седмично, а в случай на високи липиди в кръвта – само два.
Сирената трябва да са постни или обезмаслени. Рикотата или изварата могат да бъдат добър избор, тъй като съдържат ниски стойности на наситени мазнини. Млякото и киселото мляко трябва да са нискомаслени.
Ако белите меса са разрешени в диетата, се препоръчват мазни риби като сьомга, скумрия, сардини или риба тон. Те съдържат високо съдържание на омега-3, които предотвратяват сърдечно-съдови заболявания.
Птичето месо трябва да се приготвя без кожата и за предпочитане – постно. Препоръчва се печене, печене на скара, за да се избегне използването на мазнина при готвене.
Изберете зеленчуци с нисък гликемичен индекс
Гликемичният индекс (GI) на дадена храна е число, което показва скоростта, с която тя повишава кръвната захар. Тази стойност се сравнява с референтен елемент, който може да бъде глюкоза или бял хляб.
Има храни от растителен произход с висок ГИ, тоест бързо повишават кръвната захар. Поради тази причина те трябва да се избягват при пациенти с диабет.
Според Американската диабетна асоциация хлябът, захарта, картофите, тиквата, белият ориз, пшеничното брашно, ананасът и пъпешът имат GI над 70. Докато кафявият ориз, овесените трици, свареният ориз, бобовите растения, морковите и повечето плодове имат нисък GI (по-малко от 55).
Консумирайте зеленчуци, богати на фибри
Фибрите са хранително вещество с признати ползи за здравето. В случай на разтворими фибри, те могат да регулират скоростта на усвояване на въглехидратите. По този начин те са в състояние да контролира кръвната захар.
Пектинът, слузните вещества и бета-глюканите са примери за разтворими фибри. За да ги увеличите в диетата си, яжте бобови растения, като боб, леща, грах и нахут.
Включете всички плодове с изключение на авокадо, маслини, диня и ананас. Изберете също пълнозърнести храни като киноа, овес, ечемик и амарант.
Що се отнася до приема, Американската диабетна асоциация препоръчва между 20 до 35 грама (0,8 до 1,4 унции) на ден фибри за контролиране на захарта и инсулина при пациенти с диабет. Поради тази причина се препоръчва да ядете следното:
- 3 дневни порции зеленчуци: домати, краставици, моркови, карфиол, броколи, зеле, тиквички, артишок и спанак.
- 2 порции плодове: ябълки, сливи, грозде, круши, праскови, киви, грейпфрут, горски плодове.
- 5 порции пълнозърнести храни.
- 4 до 5 порции бобови растения.
Използвайте правилния вид и количество мазнини
Въпреки че растителните масла съдържат незаменими мастни и омега-3 киселини, количеството, установено от здравния специалист, трябва да се консумира. Освен това мазнините и маслата са източник на енергия. Един грам осигурява 9 калории, което е двойно повече от това, което протеините и въглехидратите могат да осигурят.
Трябва да избягвате пържени храни, дресинги с масло, авокадо, фъстъчено масло, маслини и сметана. Не забравяйте да използвате зехтин.
Разпределете въглехидратите едновременно
Разпределението на броя на приеманите въглехидрати през деня трябва да бъде еднакво всеки ден, включително интервалите от време. Редовността влияе положително върху контрола на кръвната захар. Такова разпределение на въглехидратите не е приложимо за всички пациенти. Ще бъде решено от специалист по хранене.
Предотвратява дефицита на определени хранителни вещества
Витамин В12 е микроелемент, намиращ се в храни от животински произход, особено мляко, кисело мляко и яйца. При веганите може да има дефицит на този витамин и затова е препоръчително да приемате добавки в дози от 5 микрограма дневно.
Вегетарианска диета за пациенти с диабет
Когато планирате вегетарианска диета за пациенти с диабет, трябва да имате предвид всеки от горните съвети. Този модел меню варира от 1200 до 1600 калории на ден.
- Закуска: 1 тост от пълнозърнест хляб със сотиран спанак, манголд и зехтин, 3/4 чаша неподсладени овесени люспи, цяла ябълка и кафе.
- Снак: салата от пресни плодове
- Обяд: 1/2 чаша сотиран спанак с кедрови ядки, 1 чаша задушена леща с кафяв ориз, плодово шишче, неподсладен студен чай.
- Снак: 1/4 чаша сушени плодове и ядки.
- Вечеря: 3/4 чаша попарен къри ориз с гъби и нахут, 1 чаша сотирани тиквички, патладжан и чушка, 1 плодово шишче.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- M José González Corbella. Dietas vegetarianas. Offarm. Vol. 24. Núm. 5. 82-90 (Mayo 2005). Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-dietas-vegetarianas-13074471
- Jaana Lindström, Anne Louheranta, Marjo Mannelin, Merja Rastas, Virpi Salminen, Johan Eriksson, Matti Uusitupa, Jaakko Tuomilehto, The Finnish Diabetes Prevention Study (DPS): Lifestyle intervention and 3-year results on diet and physical activity. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3230-6. doi: 10.2337/diacare.26.12.3230. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14633807/
- Sociedad española de Medicina Interna. SEMI. Diabetes. Disponible en: https://www.fesemi.org/sites/default/files/documentos/publicaciones/informacion-diabetes.pdf
- Dietoterapia y alimentos. Paciente con diabetes mellitus. México: Instituto Mexicano del Seguro Social; 2 de julio de 2015. Disponible en: https://www.imss.gob.mx/sites/all/statics/guiasclinicas/751GER.pdf
- American Diabetes Association ¿Qué puedo comer? La guía de la diabetes sobre las opciones de alimentos saludables. Disponible en: http://main.diabetes.org/dorg/lwt2d/packet-one/what_can_i_eat_sp-web.pdf?loc=lwt2d-es-packet1
- Escudero Álvarez y P. González Sánchez. La fibra dietética. Nutrición Hospitalaria. p. (2006) 21 (Supl. 2) 61-72. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v21s2/original6.pdf
- Carretto, Mª Virginia; Cuerdo, Mª Paula; Dirienzo, Mª Guadalupe; Di Vito, Mª Victoria Aceite de oliva: beneficios en la salud Invenio, vol. 5, núm. 8, junio, 2002, pp. 141-149 Universidad del Centro Educativo Latinoamericano Rosario, Argentina. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/877/87750812.pdf