Варикоцеле: Симптоми, причини и лечение

Варикоцеле обикновено протича безсимптомно, но ранната му диагностика и навременното лечение предотвратяват най-опасното усложнение: безплодие. Ще се спрем на темата в следващите редове.
Варикоцеле: Симптоми, причини и лечение
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Терминът варикоцеле се отнася до разширяването на вените на скротума (кожата, поддържаща тестисите). Тези вени, които принадлежат към pampiniform plexus, пренасят деоксигенирана кръв от тестисите към сърцето.

Венозният дефицит причинява това разстройство, защото кръвта се натрупва, вместо да циркулира извън областта. Това е еквивалент на разширените вени на долните крайници.

Варикоцелето обикновено е едностранно, в до 90% от случаите от лявата страна на тялото. Но може да бъде и двустранно. Това състояние е по-често при млади мъже между 15 и 25 години и има високо разпространение, с 15 случая на 100 мъже.

Симптоми на варикоцеле

Като цяло, въпросното варикоцеле обикновено е асимптоматично и находката често е случайна по време на рутинен физически преглед. Когато причинява проблеми, се проявява с тъпа болка, намален обем на тестисите, наличие на бучка или усещане за тежест на скротално ниво.

Как причинява проблеми с плодовитостта?

Варикоцеле причинява безплодие при около 4 до 8 от 10 мъже, които имат това състояние. Това е така, защото плексусът на pampiniform е отговорен за поддържането на адекватна температура на тестисите за производството и узряването на спермата.

Тестисите изискват по-ниска базална температура от останалата част от тялото, за да функционират нормално. Ето защо те са изолирани в скроталната си торбичка.

Pampiniform plexus е отговорен за охлаждането на кръвта в тестикуларната артерия, преди да навлезе в тестисите. Нейната дилатация причинява прегряване на тестисите, което води до по-ниско производство и узряване на сперматозоиди. По този начин потенциалът за плодовитост на мъжа е засегнат.

Варикоцеле
Варикоцеле е причина за смърт на сперматозоидите и може да остане неоткрит.

Тази промяна на тестисите има и други последствия

В допълнение, чрез същата промяна на функцията на тестисите, има намаляване на производството на тестостерон. Дори ако въпросното варикоцеле е едностранно, повишаването на температурата засяга и двете страни.

Намаляването на производството на тестостерон потиска развитието на тестисите по време на пубертета. В допълнение към това, води до последваща загуба на тъкан, която може да завърши с атрофия на тестисите.

Причините за варикоцеле

Няма окончателна и единствена причина за варикоцеле. По-скоро се счита за многофакторно състояние. Теориите са ориентирани към липсата или дефицита на венозни клапи, което би позволило венозен рефлукс, който може да образува разширени вени.

По подобен начин лявото преобладаване се свързва с факта, че тестикуларната вена от тази страна е по-дълга. Поради това има по-високо хидростатично налягане. По същия начин лявата тестикуларна вена се влива в бъбречната вена под прав ъгъл, което възпрепятства адекватното венозно връщане.

Може да бъде причинено и от повишен вискозитет на кръвта, което възпрепятства венозния рефлукс. Или може да е причинено от наличието на образувания или лимфни възли, блокиращи притока на кръв.

Най-често варикоцеле се появява през пубертета. По това време тестисите имат ускорен растеж, така че се нуждаят от повече кръвен поток.

Диагнозата е клинична, но може да бъде потвърдена с образна диагностика

За диагностициране на варикоцеле е достатъчен физически преглед. По време на палпация на скротума обикновено има усещане за ” торбичка “.

Лицето трябва да бъде оценено както в изправено, така и в легнало положение. Въпреки това, варикоцеле може да не се идентифицира чрез физически преглед, когато е субклинично. В този случай ултразвукът е полезен.

Понякога това състояние е осезаемо, но не се вижда. Може също да бъде осезаемо със или без действия за повишаване на интраабдоминалното налягане. Това означава, че може да бъде открито, като помолите пациента да изпълни маневрата Валсалва.

Важно е да се има предвид температурата на околната среда, тъй като студът повдига тестисите към ингвиналната област, което затруднява ръчното изследване.

Ако се подозира варикоцеле и няма клинични доказателства след двустранно мануално изследване в легнал декубитус, изправено положение или при повишено интраабдоминално налягане, са необходими образни изследвания. Тези изследвания трябва да покажат доказателства за кръвен рефлукс. Доплер ехография на тестисите и венография са най-показаните изследвания.

Винаги ли трябва да се лекува варикоцеле?

По принцип варикоцеле обикновено не се лекува, освен ако не генерира болка или необичаен растеж на левия тестис, има необичаен анализ на спермата или проблеми с плодовитостта. Аналгетиците могат да бъдат показани за болка, но операцията е основният подход за тези, които се нуждаят от нея.

Операцията може да бъде отворена или лапароскопска. Може да се извърши и емболизация. Винаги се прави опит да се блокира притока на кръв в пампиниформения венозен плексус.

Усложненията са редки и включват следните обстоятелства:

  • Персистиращо или повтарящо се варикоцеле
  • Хидроцеле (течност около тестисите)
  • Възпаление на епидидима (епидидимит)
  • Увреждане на тестикуларната артерия

Възстановяването е бързо след операцията, тъй като процедурата е амбулаторна. Трябва да се почива 10 до 14 дни. Анализът на спермата трябва да изчака 3 до 4 месеца, за да потвърди подобрението, ако е налице безплодие.

Процедурата е успешна в повечето случаи, с доказателства за подобряване на качеството на спермата. Въпреки това, анализ на спермата трябва да се извършва на всеки три месеца в продължение на една година след процедурата.

анализ на спермата за варикоцеле
Спермограмата може да определи дали качеството на спермата на мъжа се е възстановило три месеца след операцията.

Разглежданото варикоцеле може да бъде обратимо

Ранната диагностика, особено по време на пубертета, може да помогне за предотвратяване на сериозни последствия, като атрофия на тестисите и безплодие, особено в случай на симптоматика. Поради тази причина всеки мъж със съмнение за варикоцеле трябва да се подложи на изследване на сперматозоидите, хормоналните стойности и обема на тестисите.

Наличието на каквато и да е значителна промяна е критерий за прибягване до окончателно хирургично разрешаване. Понастоящем използваните техники имат малко странични ефекти и висок процент на успех.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.