Черен кохош: Характеристики, употреби и предпазни мерки

Черният кохош може да облекчи симптомите на менопаузата, да увеличи плодовитостта и да лекува различни гинекологични проблеми. Открийте повече от неговите предимства, както и възможните неблагоприятни ефекти в тази статия!
Черен кохош: Характеристики, употреби и предпазни мерки

Написано от Daniela Andarcia

Последна актуализация: 19 август, 2022

Черен кохош, или Actaea racemosa, е растение с големи листа и високи гроздове от бели цветя, произхождащо от Северна Америка. Както цветята, така и корените му са използвани от индианците за лечение на гинекологични, бъбречни и дори психични проблеми.

Днес Actaea racemosa служи като активна съставка в добавки, свързани със здравето на жените. Особено тези, които облекчават симптомите на менопаузата, повишават плодовитостта и балансират хормоналния баланс.

Научете всичко, което трябва да знаете за това растение в тази статия!

Употреби и възможни ползи за здравето

Както споменахме по-рано, повечето от неговите ползи и приложения са свързани със здравето на жените. Нека да разгледаме подробно как може да помогне, както и другите му предимства.

1. Черен кохош – облекчава симптомите на менопаузата

Повечето хора използват черен кохош за борба със симптомите на менопаузата (умора, горещи вълни, изпотяване, безсъние, промени в настроението и др.).

Проучване на 80 жени в менопауза с горещи вълни показва, че тези, които са консумирали 20 милиграма на ден в продължение на 8 седмици, са имали намаляване на броя и тежестта на горещите вълни.

Въпреки това, въпреки че други проучвания подкрепят тези ефекти, ние все още се нуждаем от повече изследвания, за да удостоверим кохоша като палиативно средство за симптомите на менопаузата.

Жена в менопауза с горещи вълни.
Горещите вълни са досадни симптоми на менопаузата, които много жени се опитват да премахнат, за да подобрят качеството си на живот.

Прочетете също: 10 признака за хормонален дисбаланс

2. Може да увеличи плодовитостта

Въпреки че е вярно, че много продавачи на тази добавка твърдят, че може да подобри плодовитостта, научните доказателства са оскъдни.

Според изследване в Reproductive BioMedicine Online and Gynecological Endocrinology, черният кохош повишава ефективността на кломифена. Това лекарство е полезно при лечение на безплодие при жени с проблеми с овулацията, като по този начин увеличава шансовете им за забременяване.

Проучванията също така показват подобрение в степента на бременност и овулация при жени с безплодие, които са приемали добавки с черен кохош и кломифен. Все още обаче са необходими повече изследвания за тези ефекти.

3. Черен кохош – лечение на различни гинекологични проблеми

Това лечебно растение е известно и за лечение на други заболявания, които засягат жените. Те включват следното:

 • Синдром на поликистозни яйчници (PCOS): Според проучване в гинекологичната ендокринология, добавките от черен кохош могат да увеличат шансовете за забременяване на жена с PCOS, приемаща кломифен. По същия начин, изследване в European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology установи, че тези добавки регулират цикъла на жени с PCOS.
 • Фиброиди: Проучване на 244 жени в менопауза доказа, че ежедневната добавка с 40 милиграма черен кохош може да намали размера на маточните фиброиди с 30%.
 • Предменструален синдром (ПМС): Въпреки че някои твърдят, че черният кохош може да лекува симптомите на ПМС, няма достатъчно научни доказателства, които да го докажат.
 • Регулиране на менструалния цикъл: Има научни доказателства, че добавките от черен кохош могат да помогнат за регулиране на менструалния цикъл при жени, подложени на лечение за безплодие. Това е вярно, независимо дали са пациенти с PCOS или не.

4. Намалява риска от рак на гърдата

Тъй като черният кохош се държи като хормона естроген, експертите смятат, че може да влоши или увеличи риска от рак на гърдата.

Въпреки това, проучване, публикувано в Integrative Cancer Therapies, установи, че не увеличава вероятността от рак на гърдата. Напротив, това беше свързано с по-нисък риск.

Според проучвания в епруветка екстрактът от черен кохош може да действа като антиестроген и да забави разпространението на клетките от рак на гърдата. Все още обаче са необходими повече изследвания.

5. Може да подобри психичното здраве

Експертите също смятат, че черният кохош може да подобри психичното здраве, особено при жени в менопауза. Според изследване в Post Reproductive Health добавките не влияят на тревожността. Те обаче могат да подобрят някои психологически симптоми.

Въпреки това са необходими повече проучвания, за да се подкрепи тази полза от добавките с черен кохош.

6. Черен кохош – подобява качеството на съня

Малко проучване на 42 жени в менопауза предполага, че добавките от черен кохош могат да подобрят продължителността и качеството на съня.

По същия начин, изследване в Minerva Obstetrics and Gynecology установи, че комбинирането на черен кохош с други съединения (чисти горски плодове, цинк, джинджифил и хиалуронова киселина ) може да подобри горещите вълни, които причиняват безпокойство и безсъние. Въпреки това е трудно да се разбере дали това е съединението, което стои зад тези ефекти.

7. Стимулирайте загубата на тегло

Жените в менопауза често наддават на тегло, като се има предвид естественото намаляване на техните нива на естроген. Въпреки това, тъй като има научни доказателства за естрогенните ефекти на черния кохош, експертите смятат, че той може да помогне за контролиране на теглото на този етап.

Грижа за черния кохош и странични ефекти

Въпреки че черният кохош има странични ефекти, те са предимно леки. Те включват стомашно разстройство, кожни обриви, мускулни болки, уголемяване на гърдите и зацапване или кървене извън периода, наред с други.

Сериозните случаи включват утежняващо увреждане на черния дроб. Ето защо хората с тези заболявания или подложени на лечение трябва да избягват тази съставка. По същия начин, проучване върху животни свързва високи дози с увреждане на червените кръвни клетки, което води до анемия. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разгледат тези ефекти при хората.

В същото време трябва да отбележите, че изследванията върху черния кохош са оскъдни. Така че може да има други неблагоприятни ефекти, за които не знаем.

Жена с обрив по целия гръб.
Сред нежеланите реакции на съединението можем да споменем уртикария и дерматологични реакции.

Дозировка и представяне на черен кохош

Черният кохош се предлага в различни форми, независимо дали са капсули, течен екстракт или чай. Според дозите, те могат да варират в зависимост от марката. Въпреки това, общата доза е между 20 до 120 милиграма екстракт или прах на ден.

Експертите смятат, че за лечение на симптомите на менопаузата жените трябва да приемат поне 20 милиграма дневно. Някои експерти обаче казват, че не трябва да го приемате повече от 6 месеца. Предвид потенциала му да причини увреждане на черния дроб.

Добавките често идват във форми, които смесват черния кохош с други компоненти. Например червена детелина, соеви изофлавони, чисти горски плодове, жълт кантарион, донг куай и витамин С.

Комбинирането на черен кохош с всяко от тях може да помогне за засилване на ролята му за облекчаване на симптомите на менопаузата. Въпреки това, все още се нуждаем от повече проучвания, за да подкрепим подобни хипотези.

Черен кохош: Съюзник за симптомите на менопаузата

Черният кохош е северноамериканско лечебно растение. Древните индианци са го използвали за лечение на състояния, които са засягали жените, както и други заболявания като болки в гърлото, бъбречни проблеми и дори депресия.

Днес употребата му не се е променила много. Използва се главно за облекчаване на симптомите на менопаузата, повишаване на плодовитостта и лечение на различни гинекологични проблеми, като фиброиди, синдром на поликистозни яйчници и предменструален синдром.

Въпреки че повечето от неговите неблагоприятни ефекти са леки, трябва да имате предвид, че той може да влоши увреждането на черния дроб, както и да засегне червените кръвни клетки, причинявайки анемия.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Mehrpooya, M., Rabiee, S., Larki-Harchegani, A., Fallahian, A. M., Moradi, A., Ataei, S., & Javad, M. T. (2018). A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. Journal of education and health promotion, 7, 36. https://doi.org/10.4103/jehp.jehp_81_17
 • Friederichsen, L., Nebel, S., Zahner, C., Bütikofer, L., & Stute, P. (2020). Effect of CIMicifuga racemosa on metaBOLIC parameters in women with menopausal symptoms: a retrospective observational study (CIMBOLIC). Archives of gynecology and obstetrics, 301(2), 517–523. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05366-8
 • Shahin, A. Y., Ismail, A. M., & Shaaban, O. M. (2009). Supplementation of clomiphene citrate cycles with Cimicifuga racemosa or ethinyl oestradiol–a randomized trial. Reproductive biomedicine online, 19(4), 501–507. https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2009.06.007
 • Shahin, A. Y., & Mohammed, S. A. (2014). Adding the phytoestrogen Cimicifugae Racemosae to clomiphene induction cycles with timed intercourse in polycystic ovary syndrome improves cycle outcomes and pregnancy rates – a randomized trial. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 30(7), 505–510. https://doi.org/10.3109/09513590.2014.895983
 • Kamel H. H. (2013). Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome. European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology, 168(1), 60–63. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.12.025
 • Xi, S., Liske, E., Wang, S., Liu, J., Zhang, Z., Geng, L., Hu, L., Jiao, C., Zheng, S., Zepelin, H. H., & Bai, W. (2014). Effect of Isopropanolic Cimicifuga racemosa Extract on Uterine Fibroids in Comparison with Tibolone among Patients of a Recent Randomized, Double Blind, Parallel-Controlled Study in Chinese Women with Menopausal Symptoms. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 717686. https://doi.org/10.1155/2014/717686
 • Fritz, H., Seely, D., McGowan, J., Skidmore, B., Fernandes, R., Kennedy, D. A., Cooley, K., Wong, R., Sagar, S., Balneaves, L. G., & Fergusson, D. (2014). Black cohosh and breast cancer: a systematic review. Integrative cancer therapies, 13(1), 12–29. https://doi.org/10.1177/1534735413477191
 • Huyen, C., Luyen, B., Khan, G. J., Oanh, H. V., Hung, T. M., Li, H. J., & Li, P. (2018). Chemical Constituents from Cimicifuga dahurica and Their Anti-Proliferative Effects on MCF-7 Breast Cancer Cells. Molecules (Basel, Switzerland), 23(5), 1083. https://doi.org/10.3390/molecules23051083
 • Shahmohammadi, A., Ramezanpour, N., Mahdavi Siuki, M., Dizavandi, F., Ghazanfarpour, M., Rahmani, Y., Tahajjodi, R., & Babakhanian, M. (2019). The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Post reproductive health, 25(3), 131–141. https://doi.org/10.1177/2053369119841166
 • Jiang, K., Jin, Y., Huang, L., Feng, S., Hou, X., Du, B., Zheng, J., & Li, L. (2015). Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, 18(4), 559–567. https://doi.org/10.3109/13697137.2015.1042450
 • Cappelli, V., Morgante, G., Di Sabatino, A., Massaro, M. G., & De Leo, V. (2015). Valutazione dell’efficacia di un nuovo preparato nutraceutico nel trattamento dei disturbi delle donne in postmenopausal [Evaluation of the efficacy of a new nutraceutical product in the treatment of postmenopausal symptoms]. Minerva ginecologica, 67(6), 515–521.
 • Martin B. R. (2019). Complementary Medicine Therapies That May Assist With Weight Loss: A Narrative Review. Journal of chiropractic medicine, 18(2), 115–126. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2018.10.004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.