Трудности на новата ви работа? 5 съвета за адаптиране

Трудностите при адаптирането към нова работа са нормални, но има някои съвети, които могат да ви помогнат. Разберете как да се справите с несигурността, страха и какво можете да използвате, за да направите този период на адаптация по-плавен и по-бърз.
Трудности на новата ви работа? 5 съвета за адаптиране
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 02 октомври, 2022

Имате нова работа? Поздравления, защото това винаги е повод за празнуване! Всичко обаче има своите върхове и падения и това не е по-различно. Трудности в новата ви работа може да възникнат, когато се чувствате несигурни дали ще можете да се адаптирате към очакванията на компанията, да усвоите бързо инструментите за работа и да се включите и да се разбирате с работния си екип.

Всички тези притеснения са нормални, тъй като току-що сте напуснали зоната си на комфорт и трябва да преминете през този период на адаптация, който всички сме преживели, когато сме на нова работа. Както Марио Алонсо Пуиг, лекар и автор на няколко книги, каза в своя Twitter, „когато напуснете зоната си на комфорт, ще се почувствате по-зле, но парадоксално ще се почувствате и по-добре“ и това е нещо, което винаги трябва да помните.

Какви са трудностите на новата ви работа?

Има редица трудности в новата ви работа, които могат да се появят, но за всеки човек те ще бъдат различни. Ето защо ви препоръчваме да вземете химикал и хартия и да направите списък на всичко, което ви притеснява. Това може да е фактът, че не се свързвате с новите си колеги, страхът да не работите твърде бавно или страхът, че не можете да научите всичко необходимо, за да вършите работата си правилно.

Страхът от непознатото и новото е нещо, което винаги ни съпътства. Освен това, в случай че сте искали да бъдете на тази работа от много дълго време или просто сте успели да получите интервю, което е завършило с трудов договор, това ви поставя в позиция на максимална отговорност. В крайна сметка не искате началниците ви да бъдат разочаровани от взетото решение.

Стрес на работа
Не позволявайте на трудностите в новата ви работа да попречат на щастието ви, че сте я получили.

Трудностите в новата ви работа са нормални в началото и трябва да приемете от самото начало, че ще правите грешки. Хората около вас и всички професионалисти, на които се възхищавате, са били на същото място като вас и това е добре. Дръжте всичките си сетива нащрек, учете се от всички грешки, които правите, и задавайте всички въпроси, които може да имате. Все още се адаптирате; не забравяйте това

Съвети за адаптиране към новата ви работа

Лесно е да се препоръча всичко по-горе, но е по-сложно да се приложи на практика. Въпреки това, ще ви предложим някои допълнителни съвети, които ще ви позволят да преодолеете трудностите на новата си работа, за да можете да се адаптирате по-добре. Всички сме били така, затова говорим от опит. Надяваме се, че тези препоръки са полезни за вас, както и за нас.

1. Съвети за адаптиране към новата ви работа – научете възможно най-много за компанията

Това е нещо, което трябва да направите преди интервюто, да научите повече за уебсайта на компанията, нейната философия и ценности, как обичат да работят, какви са целите, които искат да постигнат и т.н. Въпреки това, не се притеснявайте, ако не сте направих това; сега е времето. Разберете какво се очаква да поставите на масата и уменията, които трябва да притежавате, наред с други възможности.

2. Не се страхувайте да питате

Друг съвет, който ще ви помогне да се адаптирате по-добре към работата си, е да поискате съвет както от началниците, така и от колегите си. Понякога може да се почувствате неудобно, засрамени или дори да почувствате твърде силен гняв, защото задавате твърде много въпроси. Това обаче е нещо хубаво. Ще ви видят като човек, който иска да се учи, да прави нещата по-добре и да има проактивна нагласа да се адаптира към позицията.

3. Съвети за адаптиране към новата ви работа – поискайте обратна връзка, дори и да не я получите

Жена започва нова работа
Започнете разговор с началниците и колегите си.

В някои компании може да не ви дадат обратна връзка за това как виждат напредъка ви или как се справяте през първите няколко дни на новата си работа. Ако случаят е такъв, не е зле да попитате другите как ви виждат и да подчертаете областите, в които бихте могли да се подобрите. Това ще ви даде известна представа върху какво трябва да се съсредоточите, така че всичко да продължи да се подобрява.

4. Свържете се с колегите си

Поканени сте на рожден ден? Всички излизат на питие след работа? Не се изолирайте, дори ако смятате, че групите вече са сформирани и хората се разбират много добре. Вие сте новодошлият, но със сигурност са ви предложили да излезете заедно на обяд или да се разходите по време на почивката, наред с други възможности. Не пропускайте възможността и се включете. Има прекрасни хора, които ви очакват!

5. Съвети за адаптиране към новата ви работа – не си мълчете

По време на срещи говорете и правете предложения. Мълчанието не е опция и това просто надгражда точката, в която ви посъветвахме да задавате въпроси. Компанията ви се е доверила неслучайно. Те искат да им бъдете полезни и за да направите това, трябва да сте проактивни. Освен това другите ще разберат как мислите и това може да ви помогне да се сприятелите с колегите.

Трудностите в новата ви работа винаги ще са налице. Но можете да ги преодолеете по най-добрия възможен начин и да започнете в правилната посока благодарение на горните препоръки. Надяваме се, че тези съвети са ви помогнали и можете да се насладите на този период на адаптация към новата ви работа, през който със сигурност ще научите много и ще имате много интересни преживявания.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Havriluk, L. O. (2010). El Teletrabajo: Una opción en la era digital. Observatorio laboral revista venezolana3(5), 93-109.
  • Nusshold, P. (2019). Pensar la acción: Acerca de cómo cambiar el trabajo. El trabajo: entre el placer y el sufrimiento, Lanús, Ediciones de la UNLa, 223-251.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.