Тиквичките, идеално средство за отслабване

Защото тиквички имат само 17 калории на 100 грама. Това ни позволява да ядем много и да останем сити с много нисък калориен прием
Тиквичките, идеално средство за отслабване

Последна актуализация: 17 юли, 2019

Тиквичките са чудесно допълнение, което да включим в нашите ястия. Особено ако искаме те да съдържат повече протеини и фибри.

Предимствата на този зеленчук го правят идеално решение за времето, когато се нуждаем от отслабване.

Ядете редовно тиквички? Ако е така, вие знаете, че те помагат да поддържате тялото си здраво и в добро състояние, а също така са чудесен зеленчук, който помага за постепенното отслабване.

Той може да се комбинира с много ястия и е вкусен. Нека обясним!

1. Здравни ползи от тиквичките

 Тиквичките имат чудесен естествен аромат и са неизменна съставка, която трябва да бъде част от нашата програма за отслабване.

Но преди да обясним как те могат да помогнат за подобряване на талията, нека първо направим кратък преглед на основните им предимства и свойства за здравето. Не пропускайте следните факти – вие и вашето семейство трябва да имате това в предвид:

  • Тиквички са богата на хранителни вещества и не съдържат почти никакви мазнини. Техният калориен процент е много нисък.
  • Този зеленчук е богат на калций, идеален за нашите кости!
  • Съдържат много фибри, така че са голям помощник, за да се избегне досадното състояние на запек.
  • Тиквичките имат високо съдържание на калий, който ни позволява да избегнем задържане на течности и спомага за премахване на токсините.
  • Тя е много подходяща за здравето на мозъка, тъй като разполага с необходимия елемент, фосфор, който е идеален за поддържане на добро ниво на мозъчното функциониране.
  • Тя също така съдържа магнезий, минерал, който е толкова необходим за цялостното здраве на жената.
  • Тиквичките имат забележително съдържание на витамин B9 (фолиева киселина), много подходящ, например, за деца и бременни жени.
  • Сред неговите витамини, не забравяйте, че той също притежава и витамин А, витамин С, витамин Е … и за съдържанието си от минерали, не забравяйте, че ще имате адекватна доза от калий, цинк, селен и магнезий.
  • Тиквичките действат като диуретик, също помагат и за предотвратяване на много заболявания на бъбреците.

 2. Отслабнете с тиквички

тиквичките ще ви помогнат да постигнете идеалното тегло

Първо трябва да изясним нещо – не е никак препоръчително да се храните само с тиквички за цял месец, без да включвате други храни. Тиквичките ще бъдат чудесно допълнение към вашата диета, но ястията трябва да съдържат разнообразие от протеини и фибри.

Ползите от този зеленчук са много, но тези, които го правят идеално решение за времето, когато имате нужда или искате да отслабнете, са изброени по-долу:

 Защо тиквичките ми помагат да отслабна?

  • Защото тиквички имат само 17 калории на 100 грама. Това ни позволява да ядем много и да останем сити с много нисък калориен прием.
  • Друг интересен факт е, че тиквичките повишават обмяната на веществата, което ни помага да изгаряме мазнини. Това означава, че ние получаваме енергия и премахваме натрупаните мазнини като ги изгаряме. Това се дължи предимно на витамин А, който насърчава окисляването на тези липиди, мазнини.
  • Тиквичките също притежават разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите детоксикират и забавят появата на кръвна захар. Неразтворимите фибри, междувременно са отговорни за подобряване на здравето на дебелото черво, чрез предоставяне на добри бактерии за прочистване на вътрешностите, насърчавайки по този начин премахването на токсините и мазнините. Много са подходящи, без съмнение.
  • Тиквичките също съдържат йод, който стимулира метаболизма ни да работи както трябва.

 3. Една проста рецепта: кафяв ориз с тиквички и праз

тиквичките са чудесно допълнение към ориза

Ако опитате тази рецепта ще откриете, че тя е много лесна за приготвяне и същевременно доста вкусна.

 Какво ни е необходимо?

  • 300 грама (10,5 унции) кафяв ориз
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 праз
  • 1 тиквичка
  • 1 литър (4-1 / 3 чаши) зеленчуков бульон
  • Половин чаша бяло вино
  • Малко черен пипер
  • Няколко кедрови ядки
  • Няколко стафиди

 Как се приготвя?

Първото нещо, което трябва да направим, е да измием зеленчуците. Нарежете праза на малки парченца, обелете тиквичката и я нарежете на малки кубчета. Направете същото с лука, който отново трябва да е на малки парчета. Що се отнася до чесъна, също го обелете и нарежете.

Сега вземете тиган и сложете малко зехтин в него. Първо задушавате лука и праза на средна топлина, само за няколко минути. След това добавете тиквичката и чесъна, като  разбърквате добре. Добавете малко черен пипер и шепа кедрови ядки. Също така и няколко стафиди.

След като стане наситен соса, изчакайте около 5 минути и добавете половин чаша бяло вино. Това ще придаде чудесен вкус. Когато намалее алкохола, добавете зеленчуковия бульон и разбъркайте добре. Помнете, че оризът, който е необработен и/или кафяв, ще изисква повече време за приготвяне.

Опитайте, за да видите дали ви харесва на вкус, а ако искате, добавете малко сол или пък само черен пипер. Ако ви се вижда готов, добавете ориза – 300 грама. Поставете тенджерата, за да се вари на силен огън, не забравяйте да разбърквате.

След като оризът е поел почти целия бульон, погледнете консистенцията, за да разберете дали е готов. Когато започнете да сипвате в чиния – сервирайте си справедливо и адекватно количество – можете да добавите малко лимонов сок и малко ядки отгоре. По този начин се подобрява вкуса и включвате повече витамини в ястието.

Това е една рецепта богата на фибри, която е изключително засищаща и подходяща, например ,за обяд. Ако придружите това ястие със салата от спанак с малки парченца ананас, тогава ще се чувствате страхотно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.



Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.