7 съвета за елиминиране на плодовите мушици

Плодовите мушици са често срещани вредители в градината и кухнята, привлечени от презрели плодове и остатъци от храна. Открийте най-добрите домашни методи за справяне с проблема в следващите редове.
7 съвета за елиминиране на плодовите мушици
Leonardo Biolatto

Прегледано и одобрено от лекар Leonardo Biolatto.

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 21 януари, 2023

Често се случва да забравите парче плод в хладилника или на плота. Ако това се случи и не се изхвърли след няколко дни, може да се появят плодови мушици.

Това са малки насекоми, които летят над пространства, където има гниеща или ферментираща органична материя. Те обаче не са просто неудобство. Също така е възможно те да замърсят храната ви, тъй като пренасят микроби.

За да се предотврати появата им, трябва да се поддържа стриктна хигиена, особено в местата, където се натрупват хранителни отпадъци. Въпреки това, след като плодовите мушици се появят, има и различни начини за тяхното отблъскване.

Защо се появяват плодови мушици?

Този вид мухи търсят разлагаща се храна, за да снасят яйцата си и да се хранят, особено плодове и зеленчуци с високо съдържание на фруктоза. Например, банани, грозде, пъпеши и тикви са едни от любимите им.

Плодовите мушици могат да се появят много бързо, тъй като женските плодови мушици са способни да снасят около 500 яйца наведнъж.

Тези яйца се излюпват в рамките на 24 часа и достигат зряла възраст само един ден по-късно, така че могат да се възпроизвеждат отново. По този начин, ако този досаден вредител не бъде унищожен веднага, е много трудно да изчезне.

Също така са склонни да се появяват в лошо хигиенизирани пространства, където се натрупват остатъци от храна. Това включва мивки, мръсни съдове или кофи за боклук.

Въпреки че могат да се появяват през цялата година, любимият им сезон е лятото и ранната есен. Те предпочитат топла, влажна среда.

Рискове за здравето

Плодовите мухи не представляват висок риск за здравето, но са отговорни за пренасянето на микроби. Докато преминават през различни храни и повърхности в дома, те могат да оставят микроорганизми, които при поглъщане могат да пренесат храносмилателни заболявания. Някои от тези заболявания са много сериозни, като например салмонелата.

Поради тази причина е важно да дезинфекцирате местата, където са се появили, да дезинфекцирате плодовете и зеленчуците и, разбира се, да изхвърлите всички замърсени такива.

Плодовите мушици често се бъркат с други подобни вредители, като гъбички или растителни комари. Те могат да бъдат разпознати по тъмно до светлокафявия си цвят и червеникави очи.

Най-добрите начини да се отървете от плодовите мушици

Има редица начини за справяне с този вредител, някои от тях може да съдържат токсични и химически вещества, така че е важно да са далеч от деца. Освен това се препоръчва използването на ръкавици и незабавна дезинфекция на ръцете.

1. Оцетни капани

Това е силно препоръчителен метод за справяне с плодови мушици. Това е така, защото ябълковият оцет е един от най-големите им врагове.

За да използвате това средство, смесете малко оцет в чаша с няколко капки препарат за съдове и го поставете близо до мястото, където са насекомите. Те ще бъдат привлечени от миризмата на оцета и ще бъдат уловени от сапуна.

Друга алтернатива на този домашен капан е да вземете съд и да налеете малко ябълков оцет вътре. След това поставете домакинско фолио отгоре, стегнете го и направете няколко малки дупки.

Те трябва да се направят с клечка за зъби или вилица, така че да са много мънички. Следователно насекомите ще могат да влязат, но не и да излязат. Ако насекомите са много, няколко от тези буркани могат да бъдат поставени на различни места в пространството.

плодови мушици и ябълков оцет
Ябълковият оцет е естествен лек за този вредител.

2. Алкохолни капани

Плодовите мухи са привлечени от алкохола, така че е възможно да използвате бутилка бира или вино като капан. Идеално е да ги оставите отворени и с малко течност там, където се намира вредителя.

По желание можете да добавите и няколко капки веро. Тънкото гърло на контейнера действа като капан и затруднява излизането на насекомите.

В допълнение, същите плодове или зеленчуци, които са привлекли вредителя, могат да се използват за борба с него. Преди да ги изхвърлите или дезинфекцирате, поставете няколко парчета в чаша, заедно с няколко капки вино или оцет.

След това оформете конус с лист хартия и го поставете отгоре. Трябва да има голям отвор в горната част и малък в другия край. По този начин мухите влизат, но не могат да избягат.

3. Мая

В съд с малко вода поставете пакетче активна мая и супена лъжица захар, за да привлечете насекомите. След като полепнат по сместа, изхвърлете я и, ако е необходимо, отново пригответе такава.

4. Белина

Ако проблемът е генериран в канализацията, възможно е да използвате белина, за да премахнете мушиците. Просто изсипете малко белина, която е разредена във вода според инструкциите на производителя в канала.

Този метод не е най-добрият, тъй като може да убие някои възрастни мухи, но не всички ларви или яйца. Има специални търговски продукти за дезинфекция на тръби.

5. Капани с лепило за плодови мушици

Ако нито един от тези домашни съвети не проработи, може да си купите  капани с лепило за насекоми. Те са ефикасни за няколко вида, включително за плодови мушици.

Предлагат се в агро аптеките и се поставят в заразени зони. След като се напълнят, трябва да се сменят и да се поставят нови.

Важно е да съчетаете процеса с незабавно дезинфекция на пространството.

6. Търговски продукти

Тези спрейове трябва да се използват само в краен случай, тъй като много от тях имат странични ефекти и не се препоръчват за околната среда. Проверете указанията на продукта и използвайте с повишено внимание в заразени зони.

Някои насекоми могат да бъдат елиминирани по този начин, но не и образуващите се ларви. Така че вредителите не се елиминират напълно по този начин.

7. Третиране на вашата градина

Мушиците са проблем не само в кухнята. Ако имате градина или овощна градина, плодовите мушици могат да нападнат голяма част от реколтата.

За борба с тях използвайте гореспоменатите домашни методи, но поставете контейнерите близо до засегнатите места. Ако е възможно под сянка.

Когато се отървете от плодовите мухи на открито, важно е да обърнете внимание на валежите и водата, които влизат в контейнерите. Възможно е също да ги отблъснете с парче отворен лук. Силната му миризма действа добре като репелент.

лук
Миризмата на лук действа добре като репелент за мухи.

Как да предотвратим появата на плодови мушици

Както при много неща, по-лесно е да предотвратите появата на този вредител, отколкото да го елиминирате. Поради тази причина е важно да се предприемат определени редовни хигиенни мерки в кухнята, в градината и в помещенията, където се натрупват хранителни отпадъци.

  • Мивки и плотове: Това е много често срещана зона, където се размножава този вредител. Избягвайте да оставяте плодовете нахапани или нарязани наполовина. Освен това избягвайте да оставяте нетрайни храни или мръсни съдове в продължение на много дни. Отстранявайте редовно остатъците от храна от мивката.
  • Кошовете за боклук: Важно е да са с плътно затварящ се капак, за да не остава отворено място. Почиствайте ги често и сменяйте торбата, преди да се натрупа твърде много гниеща храна.
  • Рециклиране: Не забравяйте нещата за рециклиране. Кутиите, бутилките и бурканите трябва да се измият или накиснат, преди да се изхвърлят.
  • Чекмеджета: Проверявайте ги и ги почиствайте от време на време, заедно с останалите кухненски мебели. Освен това се погрижете за труднодостъпните зони, като зад и под хладилника и други уреди, където храната е склонна да пада и да се натрупва.
  • Съхранявайте плодовете правилно: Ако предпочитате да имате плодове или зеленчуци извън хладилника, препоръчително е да ги покриете и да ги съхранявате на хладни места. Това важи особено за тези с много захар, тъй като узряват по-бързо.
  • Обърнете внимание при пазаруването: Ако забележите мухи в магазина, избягвайте да избирате продукти, които са наблизо. Когато се приберете, почистете добре плодовете и зеленчуците, тъй като могат да имат ларви и яйца, които да се излюпят у дома.
  • Течности: Когато се разлеят течности, особено сокове и алкохол, мястото трябва да се почисти и дезинфекцира незабавно. В овощни или зеленчукови градини съберете падналите плодове, преди да изгният на земята, и отстранете веднага узрелите плодове от дърветата.

Бъдете търпеливи

Въпреки че това е досаден и нездравословен вредител, е малко вероятно да понесе ниските температури. Така че, ако е твърде трудно да се отървете от плодовите мушици, те може да измрат сами с настъпването на зимата. Освен това продължителността на живота на тези насекоми е само около две седмици.

Във всеки случай е важно да се погрижите за проблема. Допълнително и превантивно можете да монтирате комарници на прозорците си и да изключвате осветлението през нощта, тъй като светлината ги привлича. Можете също да поставите свещ, когато другите зони са тъмни, заедно с вода и препарат. Когато се приближат, огънят изгаря крилете им и се давят в сапуна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.