Провал и самосаботаж: как са свързани?

Неуспехът и самосаботажът са свързани един с друг, като наблягат само на негативните си аспекти. Какво можете да направите, за да се справите с тях? Научете отговора тук.
Провал и самосаботаж: как са свързани?

Последна актуализация: 20 май, 2022

Един провал и самосаботаж са тясно свързани.

Като начало, нека да разгледаме един прост пример. Мария от месеци се готви за 15-километров маратон. Тя тренира и се храни здравословно, но не мислеше, че ще успее да издържи 10-те километра.

Дойде денят на състезанието и точно както се страхуваше Мария, това се случи. След 10 километра тя усети издърпване в коляното си и трябваше да се оттегли от състезанието.

Предсказание ли бе това или съвпадение?

В действителност, нито едно от двете. Провалът и самосаботажът са двама “приятели”, които вървят ръка за ръка. Нека да разгледаме как работят и какво представляват.

Провал и самосаботаж: Как са свързани?

Провалът и самосаботажът са свързани по кръгов и порочен начин: единият храни другия. По този начин, ако вярвате, че сте безполезни, вие се обричате на провал и обратно. Тази постоянна обратна връзка е това, което пречи на постигането на целите.

По същия начин и двете функционират като леща, от която гледаме себе си и която ни насочва само в една посока. Това е леща, която потвърждава негативната и намалена визия, която имаме за себе си, и която ни пречи да спасим другите си положителни качества.

Този вътрешен диалог е толкова пагубен и унизителен, че в много случаи всъщност води до саморазрушително поведение. От друга страна, самосаботажът се проявява и под формата на отричане и непризнаване. С други думи, покриваме се с идеи и лъжи като: „Не ми трябва“, „Не го искам“, „Не ме интересува“ или „Не е подходящият момент“.

Умора, стрес и провал
Фактът, че провалът се повтаря, не е случаен. Понякога това води до самосаботаж.

Какви са причините за самосаботажа?

Несъмнено има множество причини, които обясняват това поведение. Въпреки това, ниското самочувствие, прекомерната взискателност и ниската толерантност към фрустрацията са някои от основните причини в основата на самосаботажа. Допълнителните причини могат да включват следното:

 • Толкова се страхувате от провал, че предпочитате да се провалите предварително и затова спирате да опитвате. Този привиден защитен механизъм се превръща в нож с две остриета, който допълва вашия собствен пораженчески манталитет.
 • Чувствате се виновни за успеха и че трябва да се провалите в нещо.
 • Имате голям страх от промяна и страх от поемане на отговорност за това, което предстои в бъдеще.

Как разбирате, че действате от провал и самосаботаж?

Това са някои от признаците, които могат да показват, че сте склонни да се държите като най-големия си враг:

 • Оставяте всичко за последния момент, за да не изпълните сроковете, задълженията или желанията си.
 • Въпреки че хората ви хвалят за определени умения, вие не можете да повярвате на похвалата и в крайна сметка си мислите, че просто ви казват тези неща защото трябва или защото ви обичат.
 • Имате много перфекционистичен поглед върху това какви трябва да бъдат нещата, така че винаги чувствате, че това не е достатъчно и че не отговаряте на изискванията.
 • Винаги си представяте себе си в ситуации, в които не излизате победител, а губите или сте за смях.
 • Отлагате вземането на решения и се оправдавате, че не правите неща.

Харесвате ли тази статия? Може също да искате да прочетете и: Психично заболяване: 10 предупредителни симптома

Как да се справим с провала и самосаботажа?

Като цяло, някои от препоръките за започване на борбата срещу провала и самосаботажа са следните:

 • Спрете да се сравнявате с другите. Всеки има различни способности за различни неща. Вместо да изглеждате като другите или да се сравнявате с тях, най-добре е да имате свой собствен стил и да знаете кои са вашите силни страни. Прегърнете ги и се опитайте да ги подобрите. Разбира се, трябва да работите и върху слабостите, които ви правят несигурни, но без да се фокусирате върху тях през цялото време.
 • Определете какви етикети използвайте за себе си. „Аз съм срамежлив и не мога да се свържа с никого“, е добър пример. Е, сигурен ли си в това? Помислете за случаите, когато сте разговаряли със съсед в асансьора или с непознат таксиметров шофьор. Много пъти тези етикети са наложени от други – може да ги чуете и да ги поемете, без да са напълно верни.
 • Разпознайте негативните мисли, които предизвикват последващата каскада от самосаботаж, и се научете да ги спирате. Можете да направите това чрез действие или като си припомните положителен спомен.

И още

 • Научете се да си представяте по-добра версия на себе си, като се визуализирате в ситуации, в които се виждате триумфални, щастливи и постигащи целите си. Можете също така да попитате някого, на когото имате доверие, за честно мнение за себе си, действайки при определени обстоятелства. По този начин можете да получите различна гледна точка, която е по-нюансирана и по-малко песимистична, което ви отваря към много различни начини на виждане на нещата.
 • Спрете да идеализирате целта и ценете процеса повече. Ако имате само манталитет за успех и се фокусирате върху постигането на цел, ако не я постигнете, оставате с провала и разочарованието. Въпреки това, като мислите по този начин, вие пропускате да се поучите от пътуването и да признаете всичко, което сте дали и направили.
 • Идентифицирайте извиненията, които често използвате, и спрете да ги използвате.
Провал и самосаботаж
Сравняването на себе си с другите, фаталистичните мисли и ниското самочувствие могат да доведат до постоянен самосаботаж.

Късметът намира тези, които са готови

Разбира се, въпреки че късметът е много важна част от него, успехът не е само да мислите, че сте успешни. Става дума и за работа върху себепознанието си и за идентифициране на аспектите, в които се отличавате, и тези, които изискват допълнителни усилия, защото ви струват много.

По същия начин нещата, които са важни за вас, изискват ангажираност и подготовка, а не да ги оставяте на случайността. По този начин можете да работите върху сигурността и самочувствието, за да намалите шансовете си да правите грешки в нещата, които наистина са под ваш контрол.

Успехът е също толкова вероятен, колкото и провалът, така че спрете да се фокусирате само върху едната страна на монетата.

 

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • González, M. L. G., & Hernández, P. M. (2009). Estrés y adolescencia: estrategias de afrontamiento y autorregulación en el contexto escolar. Studium: Revista de humanidades, (15), 327-344.
 • Kelly JD 4th. Your Best Life: Perfectionism–The Bane of Happiness. Clin Orthop Relat Res. 2015;473(10):3108-3111. doi:10.1007/s11999-015-4279-9

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.