Портална хипертония: причини, симптоми, диагностика и лечение

Порталната хипертония е свързана със сериозни усложнения, като кървене от горната част на стомашно-чревния тракт. Основната причина за появата й е чернодробната цироза.
Портална хипертония: причини, симптоми, диагностика и лечение
Mariel Mendoza

Написано и проверено от лекар Mariel Mendoza.

Последна актуализация: 29 октомври, 2022

Порталната хипертония се отнася до повишено налягане в порталната вена и нейните клонове. Порталната вена транспортира кръв от червата до черния дроб, откъдето тя навлиза в сърцето и общото кръвообращение.

Тъй като порталната вена преминава през черния дроб, причините за порталната хипертония могат да бъдат интрахепатални или екстрахепатални. Последните са предчернодробни (преди черния дроб) или следчернодробни (след черния дроб).

Симптомите са променливи. Алкохолната цироза и вирусният хепатит са основните причини за портална хипертония.

Чернодробен кръвоток и портална хипертония

Нормалният чернодробен кръвоток обикновено е около 1,5 литра в минута, което представлява 15% до 20% от сърдечния дебит. Порталното налягане може да се променя чрез интраабдоминално налягане.

За измерването му се използва клиновиден катетър на нивото на чернодробната вена, с подход през югуларната или феморалната вена. Чернодробното венозно налягане, измерено, когато катетърът е вклинен, се нарича вклинено чернодробно венозно налягане.

След като върхът на катетъра се пусне в чернодробната вена, се получава свободното чернодробно венозно налягане. Когато стойността на едното се извади от другото, се получава градиентът на чернодробното венозно налягане.

Ако градиентът на чернодробното венозно налягане е по-голям от 6 милиметра живачен стълб (mmHg), се счита, че е налице портална хипертония. Може също да се дефинира като интраспленично налягане, по-голямо от 15 mmHg, или директно налягане в порталната вена, по-голямо от 21 mmHg.

черен дроб
Порталната циркулация преминава през черния дроб. Следователно заболяванията на този орган определят възможното наличие на хипертония на порталната вена.

Причини за порталната хипертония

Запушването или съпротивлението на порталния поток може да бъде екстрахепатално или интрахепатално. За последното основната причина е цирозата на черния дроб. В този случай има промяна в структурата на черния дроб, която възпрепятства преминаването на кръвта през кръвообращението, което от своя страна причинява последващо повишаване на налягането в порталната система.

Цирозата, дължаща се на хронична консумация на алкохол или вирусен хепатит (особено хроничен хепатит С ), е най-разпространената форма на това състояние. Хроничната употреба на лекарства (като метотрексат), наличието на неалкохолно мастно чернодробно заболяване или вродена чернодробна фиброза също могат да са сред причините.

Наличието на тромбоза на порталната вена е основната прехепатална причина. От друга страна, обструкцията на долната празна вена е преобладаващата следчернодробна причина.

Други пост-чернодробни причини могат да бъдат хронични сърдечни заболявания, като сърдечна недостатъчност, рестриктивна кардиомиопатия или констриктивен перикардит. Повишеното налягане в сърцето води до повишено ретроградно налягане и това обяснява порталната хипертония.

Развитието на портална хипертония

Повишеното налягане в чернодробната циркулация се предава ретроградно към други вени на храносмилателния тракт и към далака (слезка). След това настъпва свиване на кръвоносните съдове на чернодробната циркулация и разширяване на съдовете на слезката.

Освен това кръвта търси алтернативен път за достигане до общото кръвообращение. Тогава се развиват така наречените колатерални съдове, които не преминават през черния дроб. Вместо това те директно свързват порталната система с вените, които достигат до общото кръвообращение.

Съпътстващото кръвообращение, което възниква при портална хипертония, преобладава в хранопровода и горната част на стомаха. Тъй като издържат на високо налягане, те са крехки и склонни към кървене. Те също често се развиват в коремната стена и ректума.

Заобикалянето на черния дроб кара токсините, които обикновено се изчистват от черния дроб, да достигнат до общото кръвообращение и могат да стигнат до централната нервна система и да причинят чернодробна енцефалопатия. Повишеното налягане в кръвообращението причинява изтичане на богата на протеини плазма, която се натрупва в корема.

От друга страна, повишеното налягане в далака причинява смущения в кръвния поток от далака към порталните съдове. Това води до увеличаване на обема на далака с намалена функционалност.

Усложнения

Въпреки че самата портална хипертония не причинява симптоми, тя е свързана с множество признаци на нейните усложнения:

 • Подуване или оток на долните крайници.
 • Асцит или натрупване на течност в корема.
 • Анормален растеж на далака (спленомегалия) с намалена функция (хиперспленизъм): разрушаване на червени кръвни клетки (анемия), бели кръвни клетки (левкопения) и тромбоцити (тромбоцитопения). Спленомегалията може да причини болка в лявата горна част на корема.
 • Появата на езофагеални вени, които могат да кървят, причинявайки кървене от горната част на стомашно-чревния тракт (кървави или катранено черни изпражнения и кърваво повръщане ).
 • Хемороиди, които могат да кървят (кръв в изпражненията).
 • Чернодробна енцефалопатия, която се проявява главно чрез объркване, сънливост, забравяне и възбуда.

Диагностика на портална хипертония

Диагнозата портална хипертония се основава на симптомите и резултатите от физикалния преглед. Лекарят разчита на образни изследвания (ултразвук, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс), за да визуализира кръвообращението и да установи наличието на свободна течност в корема.

За да се определи причината за цироза на черния дроб, се извършва биопсия.

портална хипертония
Медицинското изобразяване на черния дроб може да открие структурни и циркулаторни промени, които пораждат подозрение за портална хипертония.

Лечението на порталната хипертония е сложно

Лечението зависи от усложненията и помага в ограничен брой случаи. Трябва да се започне с диета с ниско съдържание на сол и употребата на диуретици за намаляване на задържането на течности. Също така се препоръчва да намалите количеството протеини в диетата си.

Могат да бъдат включени нитрати, които предизвикват директна интрахепатална вазодилатация, за намаляване на налягането в порталната вена, както и бета-блокери и октреотид, които намаляват вазодилатацията в спланхничната циркулация.

Лактулозата се използва за лечение на объркване в случаи на енцефалопатия. Парацентезата се използва за директно отстраняване на натрупаната в корема течност.

Когато горното не подейства или ако се появи кървене от горната част на стомашно-чревния тракт, е необходимо спешно лечение.

Ендоскопията на горната част на стомашно-чревния тракт често се използва за спиране на кървенето чрез склеротерапия (разтвор се инжектира във вариците) или лигиране (еластични ленти или гумени ленти се използват за блокиране на кръвоснабдяването на разширените вени). Когато кървенето не се контролира успешно, може да са необходими процедури за декомпресия, които са хирургични и рискови.

В късните стадии на чернодробно заболяване чернодробната трансплантация може да бъде единственото решение. Операцията обаче е запазена за случаи, при които няма друго решение.

Порталната хипертония има прогноза, която зависи от много неща

Прогнозата на порталната хипертония зависи от причината, възрастта на пациента и съпътстващите заболявания. Развитите усложнения също определят голяма част от сценария.

Най-сериозното усложнение е руптурата на вариците на хранопровода, тъй като предизвиква кървене от горния стомашно-чревен тракт. Тази ситуация представлява спешна медицинска помощ.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Ibarrola J, et al. Hipertensión portal. Acta Médica Grupo Ángeles 2011;9(2). Disponible en https://www.medigraphic.com/pdfs/actmed/am-2011/am112d.pdf.
 • Montaño-Loza Aldo, Meza-Junco Judith. Patogénesis de la hipertensión portal. Rev. invest. clín.  2005;57(4). Disponible en http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-83762005000400013&lng=es.
 • Narváez R, et al. Consenso Mexicano de Hipertensión Portal. Revista de Gastroenterología de México 2013;78(2). Disponible en https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0375090613000293.
 • Puente, A., et al. “Hipertensión portal.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 13.6 (2020): 308-315.
 • Andrade, Luis Adrián Muñoz, et al. “Aspectos fisiopatológicos en la hipertensión portal.” RECIMUNDO 5.1 (2021): 42-49.
 • Buey, L. García, F. González Mateos, and R. Moreno-Otero. “Cirrosis hepática.” Medicine-Programa de formación médica continuada acreditado 11.11 (2012): 625-633.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.