Никтофилия: причини, симптоми и лечение

Много хора са привлечени от нощта и това състояние е известно като никтофилия. Не е опасно, стига да не причинява здравословни затруднения или проблеми в отношенията с другите.
Никтофилия: причини, симптоми и лечение
Elena Sanz

Прегледано и одобрено от психолог Elena Sanz.

Написано от Edith Sánchez

Последна актуализация: 20 юни, 2023

Никтофилия е името, дадено на силното предпочитание към нощта. Не се класифицира като патология, но е проблемно състояние поради ефектите, които може да има върху здравето. Лишаването от слънчева светлина и извършването на дейности, противоречащи на нормата, има своите последствия.

Строго погледнато, никтофилията възниква, когато човек свободно избере да остане буден до късно през нощта. Това не е така при работещите на смени, които не работят на смени за удоволствие, а заради изискванията на работата.

Когато човек има никтофилия, той или тя не е задължително да се лекува. Нито пък е задължително да променят начина си на живот.

Какво е никтофилия?

Никтофилията е състояние, характеризиращо се с необичайно влечение към нощта и тъмнината. Не се счита за разстройство и не е включено в никое от ръководствата за психиатрична диагностика.

Като такова не може да се счита за проблем. Този тип поведение обаче може да се дължи на определени проблеми. Може би това е свързано с нарушение на съня или проблеми с адаптирането към социалния живот.

Всеки случай е различен и трябва да се преценят обстоятелствата, в които живее човек с никтофилия. Ако това не създава проблеми, тогава можем да говорим за просто предпочитание.

Причини

Един от най-показателните елементи за оценка на никтофилията е да се разгледа какво я причинява. Това поведение може да има много различен произход, който трябва да бъде каталогизиран, за да се знае дали е проблем, който трябва да бъде разрешен, или начин на живот, който е бил свободно избран.

Модел на циркадния ритъм

Циркадният ритъм е биологичен цикъл, който регулира часовете на сън и бодърстване. Хората обикновено са по-активни сутрин и неактивни вечер, което съвпада с хода на слънцето. Въпреки това, поради неизвестни на науката причини, някои хора имат различен модел.

Жена с никтофилия.
Някои нощни навици са спорадични и възникват по конкретна причина. Причините за никтофилия са разнообразни.

Психологически черти

Хората с висок коефициент на интелигентност са склонни да бъдат по-активни през нощта. Причината за това не е известна. По същия начин, интровертните хора намират нощта за по-привлекателна, тъй като социалният живот е много по-малко интензивен по това време.

Промяна на навиците

Хората, които нямат структурирана рутина, често развиват много гъвкави навици за сън и хранене. По принцип има тенденция да заспиваме късно и да се събуждаме късно. Ако човекът няма ангажименти сутрин, това често може да доведе до никтофилия.

Аверсивна ситуация

Също така е възможно човекът да се чувства донякъде отвращение към деня. Като са будни през нощта, хората се стремят да избегнат този негативен стимул.

По същия начин, ако човекът е претърпял травма в детството си през нощта, тогава това може да създаде бдителност по това време. Това би било ефект на посттравматичен стрес.

Симптоми на никтофилия

Тъй като това не е патология като такава, не можем да говорим за общи симптоми. Това, което може да се направи, е да се очертаят характеристиките, които са показателни за това състояние и които са проблемни:

  • Дефицит на витамин D: Излагането на слънце е от съществено значение за производството на този витамин. Недостигът му се отразява на настроението, но също така на костната и имунната система.
  • Социални затруднения: Когато човек има малък или никакъв социален контакт поради навика да стои буден през нощта, това е ситуация, която трябва да бъде оценена от професионалист.
  • Проблеми в работата: Трудността или невъзможността за изпълнение на служебните ангажименти е индикатор, че никтофилията е много негативна за човека.
  • Лишаване от почивка: Ако предпочитанието за нощно време води до по-малко часове почивка или непълноценен сън, също има проблем.
Жена се прозява.
Ако никтофилията води до изключителна умора за извършване на дневни дейности, тогава трябва да се намери решение.

Налични лечения за никтофилия

Никтофилията не изисква лечение, ако не влошава социалното или работното представяне, нито засяга значително физическото здраве. Ако не е така, тогава е необходимо да се консултирате с лекар, за да намерите начини за преодоляване на това състояние.

Приоритет ще бъде консултацията с психотерапевт. Този професионалист ще оцени всеки случай и ще може да открие проблемите. Наличието на нарушения на съня или значителни промени в циркадния ритъм може да доведе до предписване на лекарства.

Най-общо казано, най-здравословното нещо е да спите през нощта и да останете будни през деня. Без значение колко привлекателни са нощните часове, навиците ви трябва да бъдат премерени. Никтофилията е приемлив начин на живот, стига да не води до вредни последици.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Campos, M. R. (2016). Trastorno de estrés postraumático. Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica, 73(619), 233-240.
  • Querales, M. I., Cruces, M. E., Rojas, S., & Sánchez, L. (2010). Deficiencia de vitamina D: ¿Factor de riesgo de síndrome metabólico? Revista médica de Chile, 138(10), 1312-1318.
  • Zamarrón, J. A. (2017). El insomne contra la diurnidad. Cuadernos Fronterizos, (40).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.