11-те най-добри растения за отслабване

За да извлечете максимума от тези растения за отслабване, трябва да комбинирате техните диуретични ефекти с детокс, за да премахнете задържането на течности и да изгорите повече мазнини.
11-те най-добри растения за отслабване
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 22 май, 2023

Както винаги казваме в Здраве и красота, за да отслабнете, трябва да следвате цялостен план, който включва здравословна и балансирана диета, физически упражнения няколко пъти седмично, пиене на много вода и здравословни навици. Можете обаче да се възползвате и от определени растения за отслабване.

В днешната статия разберете кои са 11-те най-добри растения за отслабване.

11-те най-добри растения за отслабване

Можете да разделите растенията на две групи за отслабване:

  • Диуретици: Те елиминират всички задържани течности и увеличават производството на урина.
  • Детоксикиращи: Те засилват цялостния метаболизъм на тялото ви и способността му да изгаря мазнините.

Ако следвате цялостен план за отслабване, тези растения ще ви помогнат да постигнете желаните резултати за по-малко време.

Диуретични и пречистващи растения за отслабване

Сред растенията, които са едновременно диуретични и пречистващи, откриваме:

Най-добрите растения за отслабване – хвощ

Можете да намерите това растение в билкови или природни магазини. Ето как да се възползвате от него:

Съставки

  • 100 г изсушен хвощ
  • 1 литър вода

Подготовка

  • Сварете водата и добавете хвоща, оставете да къкри 30 минути.
  • След това отстранете от котлона и оставете да се охлади, докато съдът е покрит.
  • Прецедете течността, налейте я в бутилка или друг съд с плътна капачка и я съхранявайте в хладилник.
  • Пийте 2 супени лъжици (15 ml) от тази течност, смесена с чаша вода (200 ml) всеки ден.
  • Не съхранявайте този чай повече от две седмици.

Глухарче

Глухарчето е страхотно за организма, защото освен, че помага за отслабване, намалява и нивата на холестерола. За да се възползвате от ползите на глухарчето, опитайте да си направите чай.

Съставки

Подготовка

  • Сварете водата, добавете глухарчето и оставете да къкри за 15 минути.
  • Махнете от котлона и оставете леко да се охлади.
  • След това прецедете течността и добавете малко мед, за да я подсладите.
  • Пийте чаша от този чай преди всяко хранене.

Най-добриритет растения за отслабване – коприва

Глухарче за отслабване

Има много погрешни схващания за това растение. Всъщност има много полезни свойства, които ще ви помогнат да отслабнете.

Съставки

  • 2 супени лъжици сушени листа от коприва (30 г)
  • 1 литър вода

Подготовка

Сварете копривата във вода за 10 минути. Оставете да се накисва, след това филтрирайте течността и пийте до три чаши на ден (преди всяко хранене).

Бреза

Кората от бреза се използва широко, благодарение на ползите си за здравето.

Съставки

  • 50 г брезова кора
  • 1 литър вода

Подготовка

  • Варете кората пет минути.
  • След това отстранете съда от котлона и оставете сместа да се запари още пет минути.
  • Прецедете течността в буркан или бутилка за съхранение.

Пийте до шест супени лъжици от тази инфузия на ден, разредена с вода или натурални сокове.

Корен от цикория

Цикорията понякога се добавя към салати, както бихте добавили маруля.

Вкусът й е леко горчив, но много богат и можете да използвате способността й да ви помогне да отслабнете, като направите чай от корените на цикория.

Съставки

  • 2 супени лъжици изсушен корен от цикория (30 г)
  • 1 литър вода

Подготовка

  • Натрошете корените и ги варете 15 минути.
  • Свалете от котлона и оставете да къкри още 15 минути.
  • След това прецедете течността и пийте до две чаши на ден.

Йерба мате

Зелени листа

Този чай се консумира широко в цяла Южна Америка, в страни като Аржентина, Уругвай, Бразилия и Парагвай, и е известен със своите диуретични свойства. Това го прави едно от най-добрите растения за отслабване.

В допълнение към приготвянето на йерба мате по традиционния начин, някои хора приготвят обикновен чай, използвайки йерба.

Iъставки

  • 1 шепа йерба мате
  • 1 чаша вряща вода (200 ml)

Подготовка

  • Пригответе чая си, както бихте направили с всяка друга билка.
  • Оставете да престои няколко минути, преди да филтрирате и изпиете.

Някои магазини продават пакетчета чай с надпис „mate“, които също могат да бъдат част от вашия режим за отслабване.

Най-добрите растения за отслабване – jрън

Точно както при копривата, не всеки е наясно с ползите от това диво растение, което може да се намери почти във всяко поле или край пътя. Продава се и в магазини за здравословни храни и билкови магазини.

За да се възползвате от отличните му свойства, направете си чай.

Съставки

  • 50 грама изсушен корен от трън
  • 1 литър вода

Подготовка

  • Загрейте водата до кипене, добавете корена и оставете да къкри 15 минути.
  • Пийте до три чаши на ден, преди всяко хранене.

Водорасли Fucus 

Чай от водорасли за отслабване
Това малко известно водорасло расте на морското дъно и има високо съдържание на йод и други минерални соли като:

Често се използва за борба със затлъстяването, тъй като йодът стимулира щитовидната жлеза, което повишава метаболизма на тялото ви. Това го прави едно от най-добрите растения за отслабване.

Фукусът е мощно диуретично растение със слабителни свойства, което също така потиска апетита и спомага за намаляване на желанието за ядене. Можете да го намерите под формата на екстракт, на прах или на капсули.

Чаят несъмнено е най-добрият начин за консумация.

Съставки

  • 15 грама водорасли фукус
  • 1 литър вода

Подготовка

  1. Сварете водораслите за шест минути.
  2. След това отстранете от огъня и оставете сместа леко да се охлади.
  3. Пийте до три чаши от течността всеки ден.

Царевична коса

Царевичната коса се състои от фини нишковидни косми, които се намират върху царевичния кочан. Това е мощен диуретик и детоксикиращ агент. Възползвайте се от многото му предимства, като си приготвите чай.

Съставки

  • 20 грама царевична коса
  • 1 литър вода

Подготовка

  • Загрейте водата до кипене, добавете царевичната коса за 10 минути и отстранете от огъня.
  • Оставете да се запарва за няколко минути, преди да прецедите течността.
  • Пийте до три чаши на ден.

Можете да изпиете първата чаша на празен стомах, втората преди обяд, а третата преди вечеря.

Артишок

Не само, че артишокът е чудесно допълнение към редица рецепти, можете също да се възползвате от него под формата на чай, за да се възползвате от диуретичните му свойства.

Съставки

  • 1 сърцевина на артишок
  • 1 литър вода

Подготовка

  • Нарежете сърцевината на артишока и я оставете да къкри във вряща вода за около пет минути.
  • Оставете чая да кисне четири минути, преди да прецедите течността.
  • Пийте този чай с малко мед или стевия, за да го подсладите.

Не е добра идея да пиете повече от три чаши на ден (сутрин, обед и вечер).

Червен чай

Червен чай

Този чай е идеален за отслабване. Той е само на второ място след зеления чай, когато става въпрос за диетична добавка, благодарение на своите диуретични свойства.

Можете да пиете до четири чаши червен чай на ден. Предлага се в торбички или под формата на изсушен чай в магазините за здравословни храни и можете да го приготвите точно както бихте направили всеки друг чай.

Какво мислите за тези растения за отслабване? Консумирате ли вече някои от тях?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Adkins-Ali, C. (2017, 17 de noviembre). Can Gymnema Sylvestre stop sugar cravings? University Health News. https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/can-gymnema-sylvestre-stop-sugar-cravings/
  • Azman, N. A., Skowyra, M., Muhammad, K., Gallego, M. G., & Almajano, M. P. (2017). Evaluation of the antioxidant activity of Betula pendula leaves extract and its effects on model foods. Pharmaceutical Biology55(1), 912–919. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6130539/
  • Chang, H. C., Peng, C. H., Yeh, D. M., Kao, E. S., & Wang, C. J. (2014). Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans. Food & Function5(4), 734–739. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24549255/
  • Clare, B. A., Conroy, R. S., & Spelman, K. (2009). The diuretic effect in human subjects of an extract of Taraxacum officinale folium over a single day. Journal of Alternative and Complementary Medicine15(8), 929–934. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19678785/
  • Dulloo, A. G., Seydoux, J., Girardier, L., Chantre, P., & Vandermander, J. (2000). Green tea and thermogenesis: interactions between catechin-polyphenols, caffeine and sympathetic activity. International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders24(2), 252–258. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10702779/
  • Fan, S., Raychaudhuri, S., Page, R., Shahinozzaman, M., & Obanda, D. N. (2021). Metagenomic insights into the effects of Urtica dioica vegetable on the gut microbiota of C57BL/6J obese mice, particularly the composition of Clostridia. The Journal of Nutritional Biochemistry91, 108594. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0955286321000140
  • Gambero, A., & Ribeiro, M. L. (2015). The positive effects of yerba maté (Ilex paraguariensis) in obesity. Nutrients7(2), 730–750. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4344557/
  • Gamboa, C. I., Rocha, N. E., Gallegos, J. A., Moreno, M. R., Vázquez, B. D., & González, R. F. (2015). Plants with potential use on obesity and its complications. EXCLI Journal14, 809–831. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4746997/
  • Guo, Y., Wang, S., Wang, Y., & Zhu, T. (2016). Silymarin improved diet-induced liver damage and insulin resistance by decreasing inflammation in mice. Pharmaceutical Biology54(12), 2995–3000. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27387273/
  • Gu, M., Zhao, P., Huang, J., Zhao, Y., Wang, Y., Li, Y., Li, Y., Fan, S., Ma, Y. M., Tong, Q., Yang, L., Ji, G., & Huang, C. (2016). Silymarin Ameliorates Metabolic Dysfunction Associated with Diet-Induced Obesity via Activation of Farnesyl X Receptor. Frontiers in Pharmacology7, 345. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5039206/
  • Guo, X., & Mei, N. (2016). Aloe vera: A review of toxicity and adverse clinical effects. Journal of Environmental Science and Health34(2), 77–96. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/
  • Hedayati, N., Bemani Naeini, M., Mohammadinejad, A., & Mohajeri, S. A. (2019). Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytotherapy Research, 33(12), 3040–3053. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31464016/
  • Kwon, E. Y., Kim, S. Y., & Choi, M. S. (2018). Luteolin-Enriched Artichoke Leaf Extract Alleviates the Metabolic Syndrome in Mice with High-Fat Diet-Induced Obesity. Nutrients10(8), 979. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/8/979
  • Lee, E. Y., Kim, S. L., Kang, H. J., Kim, M. H., Ha, A. W., & Kim, W. K. (2016). High maysin corn silk extract reduces body weight and fat deposition in C57BL/6J mice fed high-fat diets. Nutrition Research and Practice10(6), 575–582. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5126406/
  • Lima, N. D. S., Teixeira, L., Gambero, A., & Ribeiro, M. L. (2018). Guarana (Paullinia cupana) Stimulates Mitochondrial Biogenesis in Mice Fed High-Fat Diet. Nutrients10(2), 165. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5852741/
  • Liu, Y., Sun, M., Yao, H., Liu, Y., & Gao, R. (2017). Herbal Medicine for the Treatment of Obesity: An Overview of Scientific Evidence from 2007 to 2017. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine,1 0(6), 575–582.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5632873/
  • Misawa, E., Tanaka, M., Nabeshima, K., Nomaguchi, K., Yamada, M., Toida, T., & Iwatsuki, K. (2012). Administration of dried Aloe vera gel powder reduced body fat mass in diet-induced obesity (DIO) rats. Journal of Nutritional Science and Vitaminology58(3), 195–201. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22878390/
  • Parnell, J. A., & Reimer, R. A. (2009). Weight loss during oligofructose supplementation is associated with decreased ghrelin and increased peptide YY in overweight and obese adults. The American Journal of Clinical Nutrition, 89(6), 1751–1759. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19386741/
  • Penkov, D., Andonova, V., Delev, D., Kostadinov, I., & Kassarova, M. (2018). Antioxidant Activity of Dry Birch (Betula Pendula) Leaves Extract. Folia Medica60(4), 571–579. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31188766/
  • Pouille, C. L., Ouaza, S., Roels, E., Behra, J., Tourret, M., Molinié, R., Fontaine, J. X., Mathiron, D., Gagneul, D., Taminiau, B., Daube, G., Ravallec, R., Rambaud, C., Hilbert, J. L., Cudennec, B., & Lucau-Danila, A. (2022). Chicory: Understanding the Effects and Effectors of This Functional Food. Nutrients14(5), 957. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/
  • Preuss, H. G., Bagchi, D., Bagchi, M., Rao, C. S., Satyanarayana, S., & Dey, D. K. (2004). Efficacy of a novel, natural extract of (–)-hydroxycitric acid (HCA-SX) and a combination of HCA-SX, niacin-bound chromium and Gymnema sylvestre extract in weight management in human volunteers: A pilot study. Nutrition Research24(1), 45-58. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531703002215
  • Onakpoya, I., Hung, S. K., Perry, R., Wider, B., & Ernst, E. (2011). The Use of Garcinia Extract (Hydroxycitric Acid) as a Weight loss Supplement: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Clinical Trials. Journal of Obesity2011, 509038. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21197150/
  • Penkov, D., Andonova, V., Delev, D., Kostadinov, I., & Kassarova, M. (2018). Antioxidant Activity of Dry Birch (Betula Pendula) Leaves Extract. Folia medica60(4), 571–579. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31188766/
  • Preuss, H. G., Bagchi, D., Bagchi, M., Rao, C., Satyanarayana, S., & Dey, D. K. (2004). Efficacy of a novel, natural extract of (–)-hydroxycitric acid (HCA-SX) and a combination of HCA-SX, niacin-bound chromium and Gymnema sylvestre extract in weight management in human volunteers: a pilot study. Nutrition Research, 24(1), 45-58. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531703002215
  • Rondanelli, M., Riva, A., Petrangolini, G., Allegrini, P., Perna, S., Faliva, M. A., Peroni, G., Naso, M., Nichetti, M., Perdoni, F., & Gasparri, C. (2021). Effect of Acute and Chronic Dietary Supplementation with Green Tea Catechins on Resting Metabolic Rate, Energy Expenditure and Respiratory Quotient: A Systematic Review. Nutrients13(2), 644. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7922336/
  • Rouhi-Boroujeni, H., Hosseini, M., Gharipour, M., & Rouhi-Boroujeni, H. (2016). Is herbal therapy safe in obesity? A case of Apium graveolens (Celery) induced hyperthyroidism. ARYA atherosclerosis12(5), 248–249. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5403020/
  • Samakar, B., Mehri, S., & Hosseinzadeh, H. (2022). A review of the effects of Urtica dioica (nettle) in metabolic syndrome. Iranian Journal of Basic Medical Sciences25(5), 543–553. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9282742/
  • Song, M. Y., Kim, B. S., & Kim, H. (2014). Influence of Panax ginseng on obesity and gut microbiota in obese middle-aged Korean women. Journal of Ginseng Research38(2), 106–115. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3986624/
  • Venables, M. C., Hulston, C. J., Cox, H. R., & Jeukendrup, A. E. (2008). Green tea extract ingestion, fat oxidation, and glucose tolerance in healthy humans. The American Journal of Clinical Nutrition87(3), 778–784. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18326618/
  • Wan-Loy, C., & Siew-Moi, P. (2016). Marine Algae as a Potential Source for Anti-Obesity Agents. Marine Drugs14(12), 222. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5192459/
  • Yang, C. S., Zhang, J., Zhang, L., Huang, J., & Wang, Y. (2016). Mechanisms of body weight reduction and metabolic syndrome alleviation by tea. Molecular Nutrition & Food Research60(1), 160–174. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991829/ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991829/
  • Zhao, D., Cao, J., Jin, H., Shan, Y., Fang, J., & Liu, F. (2021). Beneficial impacts of fermented celery (Apium graveolens L.) juice on obesity prevention and gut microbiota modulation in high-fat diet fed mice. Food & Function, 12(19), 9151-9164. https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2021/fo/d1fo00560j

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.