Лечебните свойства на джинджифила
Това растение води началото си от Индокитай, а в момента се отглежда в редица тропически райони. Има няколко различни сорта джинджифил, а най-добрите са тези отглеждани в Индия, Ямайка и Австралия. Лечебните свойства на джинджифила са познати от древността, а растението намира приложение и в гастрономията.
Нека да видим какви са ползите от консумацията на джинджифила – едно от растенията от ” Райската градина”.
Вътрешно приложение на джинджифила
- Подпомага функциите на храносмилателния тракт: това е едно от най-известните качества на джинджифила. Стимулира панкреаса, повишава количеството на ензимите, участващи в храносмилането и предотвратява нарушаването на този процес.
- Предпазва от появата на чревни проблеми: благодарение на антибактериалното си действие, предотвратява нарушаването на дейността на чревната флора.
- Ефикасно средство против гадене: това е едно от най-добрите средства за борба с гаденето, причинено от различни причини. Например може да се използва при морска болест (при пътуване с лодка, автобус и т.н.), както и при дълги пътувания. Облекчава гаденето и при болни, лекувани чрез химиотерапия, бременни жени по време на първите няколко месеца от бременността (в този случай джинджифила не трябва да се използва за дълго време), както и при гаденето след претърпяна оперативна намеса.
- Лекува язва: освен това предотвратява появата й. Заради антибактериалното си действие унищожава бактерията Helicobacter Pylori отделяща амоняк. Джинджифилът е отличен природен лек при гастрит. Освен това неутрализира прекомерното отделяне на стомашни киселини.
- Облекчава диарията и запека: унищожава вредните бактерии и микроорганизми като ешерихия коли, причиняващи появата на диария и гастроентерит при децата. Стимулира чревната перисталтика, което облекчава запека.
Още вътрешни приложения на джинджифила
- Предотвратява появата на сърдечно-съдови заболявания: било то сърдечен арест, тромбоза, ангина пекторис.
- Подпомага кръвообращението в крайниците: облекчава болката в краката както и симптомите и болежките в пръстите, причинени от болестта на Рейно.
- Ускорява възстановяването на тъканите при рани и измръзване.
- Облекчава симптомите на грип: джинджифилът понижава високата температура, запушването на носа и ставните болки, причинени от грипа. Ако имате настинка, това растение облекчава напрежението в гърдите, причинено от натрупване на слуз. Същото важи и за тези, които страдат от синузит или запушване на носа.
- Лекува хроничната умора: Синдромът на хроничната умора е често срещан проблем, при който човек чувства постоянно умора или слабост, въпреки сънят и дългата почивка.
- Мощно противовъзпалително и аналгетично средство : помага при артрит, остеоартрит и ставни болки, както и при възпаление, причинено от наранявания. Облекчава болката и възпалението. Помага и при хора страдащи от синдрома на карпалния тунел.
Вижте още: 10 начина да преборите умората
Външно приложение на джинджифила
- При болка в кътниците: нанесете малко чай от джинджифил директно върху челюстта си. Можете да дъвчете много тънък резен джинджифил.
- Премахва лошия дъх: Джинджифилът се използва от древността за справяне с лошия дъх. Тази ориенталска практика освежава устата след хранене, а тъй като увеличава образуването на слюнка може да се използва и от хора, оплакващи се от сухота в устата.
- Той е мощен афродизиак: някои хора казват, че е в състояние да стимулира сексуалното желание и да повишава либидото при мъжете и жените. Мъжете, които имат проблеми с ерекцията, също могат да го използват.
Прочетете и: Най-добрите естествени афродизиаци
Как може да се консумира джинджифила?
За да се възползвате от всички полезни качества на джинджифила трябва да знаете различните начини за консумацията му. Някои състояния изискват специален начин на приемане, но обикновено можете да изберете метода, който харесвате най-много или най- лесния за приготвяне.
В зависимост от проблема си можете да си приготвяте чай от прес ен или сушен джинджифил , да го приемате растението под формата на капсули, да използвате кремове, масажни или етерични масла и др. Можете да го комбинирате с други лечебни растения, за да засилите действието му и да се радвате на още по-добри резултати.
Ако мислите да консумирате пресен корен от джинджифил, следвайте тези стъпки:
Първо измийте и обелете корена. След това го настържете или нарежете на ситно, за да го добавяте към супи, сосове или яхнии (джинджифила се вари с тези ястия). Можете да накиснете сух корен във вода, бульон или сок и да го добавяте към рецептите си. Ако обичате суши, джинджифилът е чудесна добавка, както и към всяко друго ориенталско ястие.
За приготвянето на туршия от корена се използва оцет . Когато го консервирате можете да използвате и захар, сол и оцет и олио. Можете да прибавяте настърган корен от джинджифил към сладки, къри, картофки, сладкиши и сосове. И на последно място – можете да го карамелизирате като го варите във вода за 30 минути. Изсипете водата и в същата тенджера добавете и три супени лъжици вода и три супени лъжици захар. Изчакайте сместа да заври. Варете докато течността се изпари.
Как да си приготвите чай от джинджифил?
Един от най-често срещаните варианти за консумация на джинджифила е под формата на чай. Вкусът му е леко пикантен. За приготвянето му се нуждаете от около 85 грама джинджифил, 700 мл вода и подсладител по ваш избор (стевия, мед, кленов сироп или кафява захар). Измийте добре и подсушете джинджифила. Обелете го и го нарежете на тънки резенчета. Кипнете водата и добавете джинджифила. Оставете чаят да поври няколко минути.
Друг вариант за приготвяне на чая е като поставите корена в подходящ съд. Добавете врялата вода след това и покрийте съда. Нека престои така 5 минути, след което трябва да прецедите напитката, преди да я консумирате. Много хора добавят към този чай няколко резена лимон или лимонов сок , когато са настинали . И накрая при спешни случаи можете да използвате джинджифила суров или намачка н.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Vasala, P. A. (2012). Ginger. In Handbook of Herbs and Spices: Second Edition. https://doi.org/10.1533/9780857095671.319
- Shukla, Y., & Singh, M. (2007). Cancer preventive properties of ginger: A brief review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2006.11.002
- White, B. (2007). Ginger: An overview. American Family Physician.