Лаврак: хранителна стойност, свойства и ползи

Лавракът е риба, която има множество ползи за здравето. Осигурява омега 3, протеини и основни микроелементи. Искате ли да научите повече за тази риба? Ако е така, продължавайте да четете!
Лаврак: хранителна стойност, свойства и ползи
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 05 октомври, 2022

Въпросната риба е известна като “лаврак”. Тя е една от най-апетитните морски риби на пазара, тъй като има отличен вкус и добра консистенция. В допълнение, нейната универсалност дава възможност за приготвяне на голямо разнообразие от ястия, така че да може редовно да се добавя към вашата диета.

Заедно с ципурата, костура, ската и треската, този вид е част от групата на най-малко мазните риби. Поради тази причина е фаворит, когато става въпрос за нискокалорични диети. Освен това, когато става въпрос за обогатяване на тези диети с минерали и висококачествени протеини, това е безопасна съставка.

Искате ли да научите повече за хранителните свойства и ползи на тази риба? В тази възможност споделяме най-важните факти за този продукт.

Какво е лаврак?

Лавракът (Dicentrarchus labrax ) принадлежи към семейство Serranidae, чието име идва от “lupa”, което означава вълк, тъй като е голям хищник. Той е високо ценен в популярната култура и в зависимост от района е известен също като “lupi”, “roballiza”, “llobarro” или “llop”.

Има издължен и здрав силует, който може да бъде с размери между 10 сантиметра и 1 метър. Освен това тези риби могат да тежат до 14 килограма. Женските обикновено са по-големи от мъжките.

Цветът на гърба му е сивкав, със синкави, зеленикави или черни метални отблясъци. Въпреки това, той е по-светъл по хълбоците и корема, със сребристи отблясъци.

Що се отнася до местообитанието му, той живее близо до повърхността в солена вода. Среща се в Атлантическия океан и Средиземно море. Предпочита скали, скалисти брегове, пристанища, блата и речни устия.

Топлите води на средиземноморския басейн осигуряват присъствието на лаврака на пазара през цялата година. Всъщност тази риба е високо ценена в гастрономията, тъй като има малко кости, а вкусът й е фин и деликатен. Ядливата му част се оценява на 66%.

лаврак
Лавракът е ценен заради интересния си принос на хранителни вещества и гъвкавостта си при готвене.

Хранителна стойност на рибата лаврак

Лавракът има хранителна стойност, подобна на тази на другите постни риби. Той е една от най-консумираните риби в редица страни. През 2015 г. той представлява 17% от консумацията на всички животински протеини. Нека прегледаме неговия хранителен състав, базиран на 100 грама от продукта.

 • Калории : 84
 • Протеини : 18 грама
 • Мазнини : 1,3 грама
 • Желязо : 1,1 милиграма
 • Йод : 7 микрограма
 • Магнезий : 26 милиграма
 • Калий : 340 милиграма
 • Фосфор : 410 милиграма
 • Ниацин : 6,7 милиграма
 • Витамин В12 : 4 микрограма

Месото от въпросния лаврак осигурява само 1,3 грама мазнини и съдържа протеини с висока биологична стойност. Има високо съдържание на фосфор и калий. Също така е с умерено съдържание на магнезий и желязо.

Основните витамини, които доставя, са ниацин и B12 или кобаламин, чието съдържание надвишава това на други видове риби. Съдържанието на витамин B12 е дори по-високо от това на други храни от животински произход като сирене, яйца и червено месо.

Свойства и ползи от лаврак

Ползите от лаврака се крият главно в неговата хранителна стойност и компонентите, които го отличават. По-долу ги описваме подробно.

Осигурява достатъчно минерали в диетата

Лавракът осигурява няколко минерала, които поддържат баланса на много функции на тялото. Най-важните са следните:

 • Калий: един от електролитите, които подпомагат мускулната контракция и поддържат постоянна сърдечна честота. Освен това позволява на хранителните вещества да влизат и излизат от клетките. Дори благоприятства изхвърлянето на токсините от тялото. Нервната функция зависи от адекватните нива на калий и други минерали.
 • Желязо: това е суровината за производството на хемоглобин, протеин, който е част от червените кръвни клетки и транспортира кислород от белите дробове до клетките. Също така е част от миоглобина, който насища мускулите с кислород. Този минерал се използва и за производството на хормони и съединителна тъкан.
 • Фосфор: Подобно на калция, фосфорът образува костите и зъбите. Освен това е ключов елемент за тялото да произвежда протеин за растеж, възстановяване и поддържане на тъканите. Той също така участва в метаболизма на въглехидратите и мазнините, превръщайки се във форма за съхранение на енергия.
 • Магнезий: този минерал регулира функцията на мускулите и нервната система. От своя страна участва в нивата на кръвната захар и кръвното налягане. Освен всичко друго, той помага за образуването на протеините, костите и ДНК.

Съдържа здравословни мазнини

Мастните киселини, които съставляват мазнините на лаврака, са от типа омега-3, което допринася за превенцията на сърдечно-съдови заболявания. В месото му преобладават ейкозапентаенова (известна като EPA), докозахексаенова (DHA), олеинова и палмитинова мастни киселини.

EPA и DHA помагат за понижаване на LDL или “лошия холестерол” и повишаване на HDL или “добрия холестерол”. Освен това се грижат за здравето на очите и са в състояние да подобрят интелектуалните способности.

Съдържа значителни количества витамин B12 и ниацин

Лавракът съдържа значителни количества кобаламин или В12 и ниацин или В3, принадлежащи към витамините от В групата. Според Scientific Information Journal ниацинът участва в метаболитните реакции на окисление-редукция, за да може тялото да получи енергия. Също така е част от процесите на растеж и производството на стероидни хормони.

Междувременно кобаламинът помага на тялото да трансформира храната в захар, която да се използва като източник на енергия. Той също така помага лечението на нервните клетки, регулира образуването на червени кръвни клетки и контролира увеличаването на аминокиселината хомоцистеин, която измерва риска от сърдечни заболявания.

Нискокалоричен е

Лавракът принадлежи към групата на белите риби, известни като “постни”. Тоест има ниско общо съдържание на мазнини. Това го прави много лесно смилаем и с минимален енергиен прием, така че може да бъде част от диети за отслабване.

лаврак
Лавракът е нискокалорична риба. Също така съдържа протеини с висока биологична стойност и здравословни мазнини.

Общи препоръки за консумация на лаврак

Лавракът е риба с ниско съдържание на мазнини, омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърдечно-съдовата система. Осигурява малко калории, но достатъчно протеини, ниацин, витамин B12, желязо, фосфор, калий и магнезий.

Колкото по-проста е подготовката за консумация, толкова по-добре може да се подчертае изискаността на месото му и да се запазят хранителните му ползи. Затова се препоръчва да го приготвяте варен, на пара, на скара или на фурна.

Честотата на прием може да бъде 3 до 4 пъти седмично, на порции между 125 и 150 грама. Така ще можете да се възползвате от многото ползи за здравето на този вкусен вид риба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.