4 ползи от антоцианините за вашето здраве

Ще ви дадем редица причини, поради които трябва редовно да включвате храни с антоцианини в диетата си. Те са много полезни вещества!
4 ползи от антоцианините за вашето здраве
Saúl Sánchez Arias

Написано и проверено от диетолог Saúl Sánchez Arias.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Антоцианините са фитохимикали с много ползи за здравето. Те се намират в определени храни от растителен произход и успяват да подобрят ефективността на физиологичните процеси на вътрешно ниво. Всъщност, редовната им консумация се препоръчва за предотвратяване на промени, които могат да доведат до развитие на хронични и сложни патологии. Всъщност дори е възможно да ги приемате под формата на добавки.

Преди да започнете, е необходимо да подчертаете важността на гарантирането на наличието на храни от растителен произход в диетата. Преди всичко е важно да се осигури разнообразие. Плодовете и зеленчуците осигуряват много важни фитонутриенти и микроелементи за човешкото тяло. Те понижават риска от смърт поради каквато и да е причина, така че трябва да бъдат важна част от всяка диета.

Ползите от антоцианините

Ето основните ползи от антоцианините. Не забравяйте, че за да извлечете максимума от тях, трябва да сте сигурни, че нямате хранителни дефицити. В противен случай тялото може да изпита неефективност във функционирането си. Ако имате някакви съмнения относно това, винаги можете да се консултирате със специалист по хранене за персонализиран план.

Антоцианините помагат за забавяне на стареенето

Антоцианините действат като антиоксиданти. Те са в състояние да неутрализират образуването на свободни радикали и последващото им натрупване в тъканите на тялото. Този ефект е свързан с по-бавната скорост на стареене, както се вижда от изследване, публикувано в списание BioMed Research International . Важно е да поддържате окисляването и възпалението под контрол във вътрешната среда, така че тъканите да не загубят функционалност.

Предотвратяват развитието на хронични заболявания

Много сложни заболявания са причинени от дисбаланс в състоянието на хомеостазата. Това отчасти се дължи на лошите навици и ниския прием на антиоксиданти и витамини.

Следователно включването на антоцианини в диетата може да бъде решаващо за коригиране на проблема. Всъщност, според проучване, публикувано в Alternativa Therapies in Health and Medicine, редовната консумация на тези съединения би помогнала за предотвратяване на появата на диабет и сърдечно-съдови патологии.

Антоцианините са ефективни при някои видове рак

Важно е да се отбележи, че антиоксидантната сила на антоцианините може да помогне за намаляване на случаите на някои видове рак. Като неутрализират свободните радикали, те намаляват увреждането на клетъчната ДНК, което предотвратява образуването на туморни елементи, които могат да се възпроизвеждат неконтролируемо.

Вярно е, че все още липсват доказателства в това отношение, но всичко изглежда показва, че редовната консумация на антиоксидантни елементи може да помогне за ограничаване на случаите на няколко вида тумори в тялото.

Антоцианините и здравето
Боровинките съдържат антоцианини и затова трябва да бъдат включени редовно във вашата диета.

Те помагат за подобряване на спортното възстановяване

Антиоксидантите също са определящи в процесите на спортно възстановяване. Високоинтензивните упражнения увеличават образуването на свободни радикали и натрупването им в тъканите.

Вярно е, че самото тяло има серия от механизми, за да коригира този проблем и да се върне към ситуация на равновесие. Те обаче често не са толкова бързи, колкото се очаква. За да подобрите функцията, алтернативата е да включите екзогенни антиоксиданти във вашата диета.

Въпреки това е важно да оптимизирате приема им. Ако се консумират хронично, адаптивните процеси, като хипертрофия, могат да бъдат застрашени. Всъщност статия, публикувана в International Journal of Environmental Research and Public Health, потвърждава това.

Антиоксидантите в големи количества пречат на клетъчните сигнални пътища, което води до промени във вътрешната физиология. Следователно, те трябва да се допълват само по време на силен стрес или високо натоварване, а не на хронична основа.

Къде се намират антоцианините?

Вече знаете основните ползи от антоцианините. Сега е време да обсъдим къде се срещат в най-голяма степен. Това са вещества, които обикновено присъстват в червените или тъмно лилавите зеленчуци. Типичен пример са боровинките. Също така концентрацията е висока в цвеклото, къпините и черешите.

ползи от антоцианините за вашето здраве
Къпините също осигуряват антоцианини, както и патладжанът и други червени или лилави зеленчуци и плодове.

Има много алтернативи за осигуряване на редовното присъствие на тези съединения в диетата. Дори патладжаните са добър източник на тях. От друга страна, на пазара има различни антоцианинови добавки, достъпни за потребителя. Те обаче не трябва да се консумират без наблюдението на специалист.

Антоцианини: Антиоксиданти, които са много полезни за тялото

Както видяхте, антоцианините са вещества с много ползи за здравето. Те модулират окислението във вътрешната среда, благоприятствайки възстановяването на тъканите след тренировка и намалявайки възможното увреждане на клетъчната ДНК. Те са важни елементи в превенцията на хронични и сложни заболявания. Поради тази причина е препоръчително те да са част от вашата диета редовно.

И накрая, трябва да се отбележи, че не само нашата диета е важна, когато се стремим да подобрим функционирането на човешкото тяло. Необходимо е да се приложат поредица от добри навици като цяло. Сред всички тях, практикуването на редовни физически упражнения е от ключово значение. Преди всичко ще бъде необходимо да се даде приоритет на мускулната сила. По този начин възпалението в тялото може да се държи под контрол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Sadowska-Bartosz, I., & Bartosz, G. (2014). Effect of antioxidants supplementation on aging and longevity. BioMed research international2014, 404680. https://doi.org/10.1155/2014/404680
  • Gaiz, A. A., Mosawy, S., Colson, N., & Singh, I. (2018). Potential of Anthocyanin to Prevent Cardiovascular Disease in Diabetes. Alternative therapies in health and medicine24(3), 40–47.
  • Higgins, M. R., Izadi, A., & Kaviani, M. (2020). Antioxidants and Exercise Performance: With a Focus on Vitamin E and C Supplementation. International journal of environmental research and public health17(22), 8452. https://doi.org/10.3390/ijerph17228452

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.