Контузии в груповата фаза на Световното първенство в Катар 2022

Груповата фаза на Катар 2022 завърши с няколко сериозни контузии. Ще разгледаме какво се случи и как се справиха играчите със здравословните си проблеми.
Контузии в груповата фаза на Световното първенство в Катар 2022
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 20 ноември, 2023

С приключването на груповата фаза на Световното първенство в Катар през 2022 г. има контузени играчи, които вече са пропуснали мачове, и други, които няма да могат да играят на осминафиналите. Промяната в здравето на играчите е постоянна и медицинските щабове на националните отбори работят срещу времето за възстановяването им. В тази статия ви разказваме за най-известните контузии на Световното първенство в Катар 2022.

1. Контузии на Световното първенство в Катар 2022: фрактура на лицето на Ал-Шахрани

Ясир Ал-Шахрани се сблъска с вратаря на отбора си в мача срещу Аржентина в първия ден на Катар 2022. След травмата научихме, че играчът е с фрактура на челюстта и вдлъбнатина в лицевите кости.

Когато падна на земята, шокиращото бе гледката на легналия в безсъзнание спортист. Сериозността на ситуацията, когато се потвърди счупването на челюстта, наложи спешното му преместване в Германия за операция.

В социалните си мрежи Ал-Шахрани съобщи за състоянието си от клиниката:

Уверявам ви, че съм добре, молете се за мен и поздравления за победата.

~ Думи на Ал-Шахрани във видео ~

Трябва да се отбележи, че фрактурите на челюстта са сериозни проблеми. Като цяло за тяхното разделяне и клиничен анализ се използва класификацията на LeFort:

  • Тип I: фрактура над горната челюст.
  • Тип II: счупването преминава от долната част на бузата към моста на носа, пресича го и се спуска към другата буза.
  • Тип III: линията на счупване пресича моста на носа и костите, образуващи орбитата.
Незабавното внимание е от ключово значение за възстановяване на щетите.

2. Мускулната травма на Нуно Мендеш

Португалия разполага с Нуно Мендеш като титуляр само в един мач. След като пропусна първия мач срещу Гана, той дебютира срещу Уругвай. Но преди края на първото полувреме той трябваше да напусне терена с проблем в лявото бедро.

Очевидно имаше контузия, която се обостри в мача. Официалните изявления потвърдиха, че крайният защитник няма да играе до края на Световното първенство, въпреки че ще остане в тренировъчния лагер на отбора.

Международният играч Нуно Мендеш, след като премина тестове, не може да играе за националния отбор според отдела за здраве и ефективност на FPF. Играчът получи мускулна контузия на лявото бедро по време на мача срещу Уругвай и ще продължи да бъде част от екипа в Катар, където ще започне възстановителна работа.

~ Португалска футболна федерация ~

3. Контузии на Световното първенство в Катар 2022: Отсъстващите от Бразилия

Сред контузиите, с които ни остави груповата фаза на Катар през 2022 г., трябва да се отбележи специално Бразилия. Досега има три големи жертви в парализирания отбор на треньора Тите.

Неймар и травмата на глезена му несъмнено са в центъра на вниманието. Бразилецът напусна дебютния мач срещу Сърбия с явно възпаление на десния глезен. Последвалите тестове потвърдиха изкълчване от първа степен и нараняване на връзката, което предполагаше 2 мача извън терена.

От националния отбор очакваха нападателят да се завърне за осминафиналите, но беше съобщено, че той няма да е във форма. Приоритетът бе да го запазят, за да бъде в добро състояние за четвъртфиналите.

Още на предишното Световно първенство, в Русия 2018, той игра в лошо физическо състояние. За Копа Америка 2019, той не беше на разположение, тъй като получи фрактура на метатарзалната кост и изкълчване на глезена.

В същия мач срещу Сърбия, макар и по-незабелязан, Данило се контузи. Крайният защитник се оттегли с болки в десния глезен, а медицинските прегледи показаха нараняване на медиалния лигамент на ставата. Затова беше решено той да бъде извън терена, за да играе на осминафиналите.

И накрая, в мача срещу Швейцария, Алекс Сандро беше контузен. Играчът трябваше да се оттегли в края, почти след 90 минути, поради проблем с бедрото. Медицинският щаб на националния отбор потвърди мускулна травма, която изисква почивка.

Алекс Сандро беше заменен в 86-ата минута поради дискомфорт, а медицински изследвания във вторник установиха мускулна травма в лявото бедро, което го изключва от бразилския отбор за следващ мач срещу Камерун.

~ Родриго Ласмар, главен медицински директор на националния отбор на Бразилия ~

А високата температура?

Неймар имаше треска през последните дни и пропусна рехабилитацията си. Но той не беше единственият. Няколко от неговите съотборници бяха в същата ситуация.

Лекарите на бразилския национален отбор твърдяха, че няма сериозен проблем и че ситуацията е под контрол. Също така уточниха, че няма да има усложнения в процесите на възстановяване на контузията на Неймар поради този непредвиден проблем.

Лукас Пакета, полузащитник, не можа да тренира през уикенда поради въпросната треска.
Контузии на Световното първенство в Катар 2022 г
Глезените и коленете са чести места за травми в света на футбола.

4. Скъсани кръстни връзки за Лукас Ернандес

Дясното коляно на Лукас Ернандес, футболист на Франция, няма да му позволи да завърши Световното първенство в Катар 2022. Потвърдено е скъсване на предна кръстна връзка, станало в мача срещу Австралия.

Резултатът от ЯМР беше убедителен и не остави място за съмнение. Следователно спортистът ще трябва да бъде прегледан по-задълбочено, за да се определи най-доброто лечение, което да последва, което ще включва операция. Както и по отношение на метода на рехабилитация и месеците отпуск по болест, които го очакват.

Тази травма е често срещана във футбола и играчите се страхуват от нея. Изисква дълго време без активност и има риск да останете с редица последствия, които засягат физическата ви активност.

Контузените играчи в груповата фаза на Катар 2022 усложниха националните си отбори

Загубата на важни играчи на световно първенство се преживя с тревога от треньорите. Липсата на звезди или ключови играчи, с които да играят, е пречка, която спира пътя към финала.

Вниманието на света бе насочено към възможността Неймар да се завърне на терена. Вече знаете как приключи всичко!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ferrer-Roca, Ventura, et al. “Evaluación de factores de riesgo de lesión del ligamento cruzado anterior en jugadores de fútbol de alto nivel.” Apunts. Medicina de l’Esport 49.181 (2014): 5-10.
  • Velásquez, Manuel Brito, et al. “Asociación simultánea de fracturas de Le Fort tipo I, II y III.” Revista Mexicana de Cirugía Bucal y Maxilofacial 17.1 (2021): 24-27.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.