Как нутригеномиката помага на вашето здраве?

Нутригеномиката е мостът между храната, ДНК и болестите. Ще ви покажем какво представлява и как може да промени живота ви тук!
Как нутригеномиката помага на вашето здраве?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 14 декември, 2022

Технологичният и медицинският напредък винаги са вървели ръка за ръка. Тяхната цел е да решават здравословни проблеми. Нутригеномиката е пример за технологични промени в услуга на човечеството. Изследването на нашите гени, за да открием как хранителните вещества, които консумираме, могат да ни повлияят, означава напълно да индивидуализираме диетите си.

По този начин нутригеномиката предоставя повече информация за това как да изберем най-добрите храни или диети за нашия геном. Този клон на науката може да помогне за предотвратяване на заболявания, да насърчи загубата на тегло, да подобри спортните постижения и много други неща.

Останете с нас, за да научите повече за обхвата на тази технология за персонализиране на вашия начин на живот и постигане на по-добро здраве.

Какво е нутригеномика?

През 21 век учените успяха да получат информация за пълния човешки геном…и заедно с това връзката между нашата ДНК и нашето здраве.

В резултат на това откритие се появиха други клонове на молекулярното хранене, като нутригеномиката, която се фокусира върху изучаването на ефектите на хранителните вещества върху генома, протеините и метаболизма на тялото.

От друга гледна точка, нутригеномиката идентифицира специфични хранителни вещества, свързани със заболявания. Така са установени силни връзки между храната и гените, както и начина на живот.

Следователно тази дисциплина се движи в триада:

 1. Човешкият геном
 2. Хранене
 3. Здраве

Представлява основата на превантивната медицина на бъдещето.

Други възникнали концепции са нутригенетика и епигенетика. Първата се отнася до това как гените могат да определят хранителните нужди. Втората се отнася до това как външните фактори променят генната експресия.

Идентифицирането на определени гени може да предвиди как всяко тяло ще реагира на определени хранителни вещества. Например генът FTO е свързан с разхода на енергия и метаболизма, влияе върху контрола на теглото и състава на тялото. Следователно, диетологът може да ви помогне да изберете най-добрия план за хранене, за да избегнете наддаване на тегло и затлъстяване.

На какво се основава нутригеномиката?

Като цяло нутригеномиката се основава на три принципа:

 • Хранителните вещества и биохимичните съединения, които приемаме чрез нашата диета, взаимодействат с генома. Тази връзка може да бъде пряка или индиректна и регулира генната експресия.
 • Някои гени, регулирани от диетата, играят важна роля в произхода, честотата, прогресията или тежестта на хроничните заболявания.
 • Генетичните вариации между индивидите могат да повлияят на начина, по който метаболизираме хранителните вещества.
Лабораторни изследвания
Пълното познание за човешкия геном постави основите на индивидуализираната медицина.

Цели на нутригеномиката за здравето

Нутригеномиката е особено подходяща в прецизната медицина чрез адаптиране на превантивните мерки и лечения към специфичните характеристики на всеки човек. Този клон има за цел да постигне следните цели:

 • Те причиняват промени в клетъчния метаболизъм и метаболитните профили, за да предотвратят, смекчат, предскажат и излекуват заболявания. Това е особено вярно в случая на тези, при които хранителният фактор е най-важният причинно-следствен елемент.
 • Те позволяват на учените да открият кои компоненти на диетата имат ползи за здравето.
 • Освен това те им позволяват да разберат как нашите гени взаимодействат с различните хранителни елементи.
 • Те помагат да се определят ефективните дози хранителни вещества, които трябва да се консумират.
 • Те могат да се използват за разработване на индивидуални диетични препоръки. По този начин хранителните планове биха били по-ефективни.

Въпреки че има много отговори, все още има място за подобрение. Освен това има някои комплексни заболявания, при които храненето е само част от общите фактори. Такъв е случаят със сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването, например.

Приложения на нутригеномиката в здравето

С нутригеномиката е постигнат известен напредък, така че храненето да може да допринесе за възстановяването на здравето. Тук ще ги обясним.

Разработване на диетични портфолиа

Едно от най-разпространените приложения на нутригеномиката е разработването на диетични портфолиа или DP за специфични заболявания. Тези портфолиа са създадени с комбинация от две или повече функционални храни, които са предназначени за конкретно заболяване или група от заболявания.

Най-важното за DP е, че се основава на научни доказателства, които потвърждават ефекта на всяко хранително вещество върху здравето. Досега е известно, че съществуват няколко Dps за различни заболявания, въпреки че не всички работят правилно.

Пример е портфолио, разработено за метаболитен синдром (затлъстяване, високо кръвно налягане, висока кръвна захар, високи триглицериди и нисък HDL холестерол). DP за това заболяване включва четири функционални храни: соев протеин, овесени ядки, семена от чиа и дехидратиран нопал. Всяка от тези храни е изследвана и е доказано, че има ефект върху метаболитния синдром, включително генно активиране и транскрипция.

Предоставя доказателства за най-здравословните диети

Досега има няколко проучвания, които демонстрират ефекта на средиземноморската диета върху генома. Следователно този тип диета обикновено се препоръчва за хора, податливи или изложени на риск от заболяване.

Като цяло средиземноморската диета се характеризира със следното:

 • Висока консумация на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови растения и ядки
 • Преобладаването на мононенаситени мазнини като зехтин
 • Голяма консумация на риба
 • Умерени количества птиче месо и млечни продукти
 • Ниска консумация на червено месо и неговите производни
 • Умерена консумация на алкохол като червено вино

Доказателствата показват, че средиземноморският начин на хранене може да противодейства на генетичния риск. По-специално, взаимодействията на диетата с FTO гена за затлъстяване и MC4R, които определят риска от диабет. По същия начин е установено тяхното генетично взаимодействие с риска от хипертриглицеридемия.

Помага да се вземат по-добри решения за храненето

Нутригеномиката предоставя информация, която помага да се прецени дали да се консумират или не определени храни. Тези решения могат да подобрят, възстановят или предотвратят някои здравословни състояния. Например, ако човек е предразположен към високо кръвно налягане или висок холестерол, тогава той ще планира да намали консумацията на натрий и наситени мазнини.

Ако имат желание за сладко, може да се създаде план за противодействие на това състояние и предотвратяване на развитието на диабет тип 2. По същия начин можете да разберете дали диета с високо съдържание на протеини помага при загуба на тегло. Ако е така, въз основа на този резултат се изготвя план.

По този начин генетичната информация ще позволи по-здравословен живот чрез модифициране на външни фактори, свързани с диетата и здравето.

Нутригеномиката и здравето
Специалистите по хранене могат да използват нутригеномиката, за да подобрят качеството на живот на своите пациенти.

Как се прилагат нутригеномните тестове?

За получаване на генетична информация се прави изследване с обикновен тампон от вътрешната страна на устата. След това се изпраща в лабораторията за анализ и трябва да изчакате няколко седмици, за да получите резултатите от генните вариации.

Трябва да е ясно, че резултатите от теста показват потенциала на здравословното ви състояние и как тялото ще реагира на определени хранителни вещества. Това са вероятности; следователно не са доказани факти.

В допълнение, резултатите трябва да се ръководят от диетолог обучен по нутригеномика. Професионалистът ще обясни ефекта на режима върху здравето и храните или хранителните вещества, които трябва да бъдат избрани.

Дали нутригеномиката е ефективен инструмент за подобряване на вашето здраве?

Персонализираното хранене въз основа на вашата генетика, предразположения и предпочитания може да замени общите препоръки за хранене в бъдеще. Това означава, че вземането на решения ще бъде по-надеждно. Важно е обаче да запомните, че тенденцията е прогноза, а не гаранция.

Голям напредък на нутригеномиката е, че с нея можем да ке информираме за механизмите на действие на хранителните вещества за предотвратяване или възстановяване от определени заболявания. По същия начин хранително-вкусовата промишленост може да разработи нови диетични продукти полезни за здравето.

Необходими са още изследвания, за да се определи индивидуалната чувствителност към някои здравословни разстройства и да се приложат мерки за предотвратяването им. Целта е да се подобри качеството на живот на хората.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jhonny Eddison Vargas-Hernández. Nutrigenómica humana: efectos de los alimentos o sus componentes sobre la expresión RNA. Rev. Fac. Med. 2016 Vol. 64 No. 2: 339-49. Disponible en: http://www.scielo.org.co/pdf/rfmun/v64n2/v64n2a19.pdf
 • Marti, M. J. Moreno-Aliaga, M. A. Zulet y J. A. Martínez. Avances en nutrición molecular: nutrigenómica y/o nutrigenética. Nutr. Hosp. (2005) XX (3) 157-164. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v20n3/revision.pdf
 • Berciano, Silvia & Ordovas, Jose. (2013). Nutrigenómica. Interacciones gen-dieta y sus implicaciones en la práctica clínica. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/277670480_Nutrigenomica_Interacciones_gen-dieta_y_sus_implicaciones_en_la_practica_clinica
 • Fall, Tove & Ingelsson, Erik. (2012). Genome-wide association studies of obesity and metabolic syndrome. Molecular and cellular endocrinology. 382. 10.1016/j.mce.2012.08.018.
 • Ortega-Azorín C, Sorlí JV, Asensio EM, Coltell O, Martínez-González MÁ, Salas-Salvadó J, et al. Associations of the FTO rs9939609 and the MC4R rs17782313 polymorphisms with type 2 diabetes are modulated by diet, being higher when adherence to the Mediterranean diet pattern is low. Cardiovasc Diabetol 2012;11:137. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3495759/
 • Kathiresan, Sekar & Melander, Olle & Guiducci, Candace & Surti, Aarti & Burtt, Noel & Rieder, Mark & Cooper, Gregory & Roos, Charlotta & Voight, Benjamin & Havulinna, Aki & Wahlstrand, Björn & Hedner, Thomas & Corella, Dolores & Tai, E-Shyong & Ordovas, Jose & Berglund, Göran & Vartiainen, Erkki & Jousilahti, Pekka & Hedblad, Bo & Orho-Melander, Marju. (2008). Six new loci associated with blood low-density lipoprotein cholesterol, high-density lipoprotein cholesterol or triglycerides in humans (vol 40, pg 189, 2008). Nature genetics. 40. 1384. 10.1038/ng1108-1384a.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.