Как да ускорите метаболизма си за да отслабнете

Как да ускорите метаболизма си за да отслабнете

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Въпреки, че вашият метаболизъм е наследен по семейна линия, не сте осъдени формата ви да зависи  от него и да живеете с допълнително тегло, заедно с неудобствата, които то носи. Винаги е възможно да промените  метаболизма си и да го накара да работи с вас, а не срещу вас. Някои проучвания показват, че всяка частица от тези препоръки увеличава метаболизма. Това помага тялото ви да отслабнете по-бързо, здравословно и естествено,за по-малко време и с по-малко усилия.

1.Яжте нещо здравословно за закуска всеки ден

Яденето на нещо здравословно за закуска (като спанак и фета сирене омлет с резен пълнозърнест хляб), малко след ставане ще направи вашия метаболизъм да започне да работи веднага, и правилно. Според едно проучване, проведено от Националния регистър за контрол на теглото в САЩ, с помощта на 5000 пациенти за администриране здравословна закуска в ежедневния им живот, загуба на тегло се измерва със скорост до 30 килограма в рамките на 5 години.

Това е така, защото закуската осигурява на организма  енергия и тялото спира натрупването на мазнини. Вместо това, то започва да работи с храната която му се дава, и губи тегло по естествен път. Също така е препоръчително да се яде нещо леко за вечеря, защото през нощта ще прекарате няколко часа без храна, и тялото ще се опита да натрупа колкото може повече мазнини.

2.Добавяне на зелен чай към вашата диета

Зеленият чай е известен с антиоксидантните си свойства, но напоследък,също така се използва, да помогне за ускоряване на метаболизма и следователно, бърза загуба на тегло. Изследователи от различни университети са провели проучвания с няколко групи от хора, за да се установят тези инфузионни ползи. Един от получените резултатите е, че тези, които са придобили като навик пиенето на зелен чай губят тегло по-бързо от другите, защото това улеснява окисляване на мазнините и термогенезата. Пет чаши зелен чай  на ден е идеалното количество за употреба, което значително увеличава енергията в тялото, а съдържат само 90 калории.

3.Яжте храни, богати на омега-3

Ние вече знаем, че яденето на риба, богата на омега-3 мастни киселини (като сьомга или риба тон) ускорява метаболизма .Това също така регулира нивата на кръвната захар и намалява други проблеми (като възпаленията). Но някои скорошни изследвания са доказали, че тези мастни киселини също помагат за намаляване на съпротивлението  на лептина. Лептинът е хормон, който улеснява загуба на тегло. Ако не ви харесва да ядете риба, или ако предпочитате друга алтернатива, можете да добавите омега-3 хранителна добавка, която съдържа от 1000 до 2000 мг, или други сухи плодове, за да  получате същите резултати.

4.Не премахвайте всички калории от диетата си

Ние изглежда мислим, че всеки, който елиминира повече калории от неговата диета ще отслабнете по-лесно. Въпреки че това може да е вярно в началото, когато тялото осъзнае, че му давате по-малко калории, то ще започне да увеличава енергийните си запаси, чрез акумулиране на мазнини.Ето защо яденето повече, винаги ускорява метаболизма ви, когато сте избрали здравословни и питателни храни. Важно е също така, да не прекарвате дълги периоди от време на гладно. Най-добре е да се яде 6 пъти на ден (300 калории всеки път), а не да се правят две хранения, които са прекалено тежки, или с високо съдържание на калории.

5.Добавете различен интензитет към тренировките си

Следващият път, когато се упражнявате (ходене, плуване, бягане и т.н.),  добавете няколко 30 секундни интервали, през които можете и трябва да увеличите интензивността, а след това се върнете към нормалната си интензивност. Тези леки промени ще направят тялото ви да консумира повече енергия, то значително ще засили способността ви клетки да се регенерират, и ще им помогне да задържат повече кислород. Можете също така да се упражнявате за по-малко време, за да  постигнате желаните резултати много по-бързо. Можете да добавите тези интервали към които и да е спорт, с който сте избрали да се занимавате.

6.Направете пауза след упражненията

Упражнението е подарък който можете да дадете на тялото и здравето си, но също мойе да причини много тежка умора, когато се прави много усилено. Въпреки  че упражняване помага да се ускори обмяната на веществата, достатъчната почивка е ключов елемент, който позволява на тялото ви да се възстанови до  пълното спокойствие. Важно е, да се горят повече калории по време на тренировка, отколкото калории се консумират;Това ще ви помогне да отслабнете по-ефективно.

7.Избягвайте транс мазнини

Всеки е чувал за това колко лоши са този вид мазнини, но те също така намаляват естествената способност на организма да изгаря мазнините. Това е така, защото този вид мазнини променя клетките и забавя метаболизма. И ако това не е достатъчно, то те те могат  да създадат резистентност към инсулин и възпаление. Така че елиминирите транс мазнини от диетата си, за да ускори метаболизма, и да губите тегло.

8.Увеличете консумацията на протеин

Това отнема на тялото повече време за смилане богатите на протеини храни от храни, които са тежки с мазнина или въглехидрати. Това означава, че всеки път, когато ядете протеини, вие се чувствате удовлетворени по-дълго, докато метаболизма си продължава да работи и да изгаря мазнини. Изразява се  в значително увеличаване на вашия метаболизъм и по-малко глад. Яденето на протеин , показва още че води  до увеличение на  мускулната маса, а не на мазнините.

Ускорете метаболизма си с добра диета

Гените оставят характеристиките в тялото ви, но правейки някои промени, вие можете да помогнете да поемете контрола на каквото и да е, на това което искате да промените и да  постигнете. Ускоряване на метаболизма ви означава, че го караш да работи по-бързо, изгаряте повече калории и това ви държи в идеално тегло.

Като следвате тези трикове, вие давате на тялото си възможност да е здраво, естествено, и да се саморегулира. Това е много по-здравословно, отколкото да опитвате сложни диети, които осигуряват много слаби резултати, или вземане на хранителни добавки, които могат да ви разболеят.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Baladia E., Basulto J., Manera M., Martinez R., et al., Efecto del consumo de té verde o extractos de té verde en el peso y en la composición corporal; revisión sistemática y metaanálisis. Nutr Hosp, 2014.
  • Santos OH., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Ginter E., Simko V., New data on harmful effects of trans fatty acids. Bratisl Lek Listy, 2016. 117 (5): 251-3.
  • Escobar C, González Guerra E, Velasco-Ramos M, Salgado-Delgado R, Ángeles-Castellanos M. La mala calidad de sueño es factor promotor de obesidad. Rev. Mex. de trastor. aliment. 2013; 4(2): 133-142.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.