Как да се спасим от въшки

За съжаление въшките продължават да са част от живота ни. Ето как можете да се справите с тях.
Как да се спасим от въшки

Последна актуализация: 09 февруари, 2022

Въшките са несъмнено бич за децата и източник на постоянна тревога за майката. Доста е вероятно вашите деца да страдат от педикулоза (научното наименование), просто защото ходят на училище, клубове или в парка. В тази статия ще ви запознаем с някои от най-ефикасните домашни лечения, които ще ви спасят от досадните въшки и яйцата им.

Натурални алтернативи на химическите препарати против въшки

Ако отидете в аптеката, дрогерията или супермаркета ще намерите голямо разнообразие от продукти, които са предназначени да убиват въшки. И все пак, никога не можете да бъдете 100% сигурни дали съставките в тях няма да навредят на децата ви, особено ако са много малки.

Много хора също имат алергии или развиват обриви от тези продукти, които могат да бъдат прекалено силни за скалпа. Освен това те никога не са много ефективни, защото когато спрете да ги прилагате въшките (яйцеклетката) се появяват отново.

Чистене на въшки


Ето защо е добра идея да използвате домашни средства – същите средства, които нашите родители и прародители са използвали за убиване на паразити, които се хранят не само с нашата кръв, но и причиняват сърбеж и дискомфорт.

Домашно лечение за премахване на въшките

Древните средства за защита са много ефективни. Те ще ви помогнат да спасите децата си от нетърпимите въшки в рамките на няколко дни. По-долу са някои от най-известните естествени методи срещу въшки:

  • Разтвор от листа на евкалипт: можете да закупите листа на евкалипт в билковите магазини. Може да закупите готов разтвор или да го направите вкъщи с една шепа от тези листа и техния характерен аромат (който също така отпушва ноздрите). Сварете две чаши вода, оставете ги за няколко минути, докато се охлади водата. След като е достигнала идеалната температура, просто я излейте върху главата на детето. С леки движения втрийте течността в корените и скалпа, където живеят въшките и снасят яйцата си. Може да изплакнете косата след това или просто да оставите разтвора в нея.
  • Разтвор от розмарин: този разтвор е много ефективен за премахването на въшки. Подгответе и го приложете по същия начин, както евкалипта.
Грижа за хигиената на косата

Още идеи против въшки

  • Масло от лавандула: прилага се директно върху косата, след което детето трябва да се изкъпе, но не ако косата е прекалено влажна. Можете да намерите масло от лавандула в магазини за хранителни стоки. Трябват ви само няколко капки. Бъдете внимателни, защото понякога смесите, които се продават не действат. Маслото трябва да бъде чисто. Нанесете върху корените и втрийте в косата. Не забравяйте да използвате ръкавици.
  • Ябълковият оцет: някои хора казват, че е най-доброто лечение за премахване на въшки от косата. Това е така, защото съдържа съставки, които са агресивни към въшките – унищожават ги и спират повторната им поява. Оцетът премахва яйцата им от космите без да е необходимо да ползвате гребен или да ги вадите едно по едно. Когато сте готови за къпане се прилага разтвор, направен от две трети гореща или топла вода и една трета ябълков оцет. Също може да поръсите малко от него на главата на детето, когато косата му е суха (преди да отиде на училище, например). Единственият проблем е, че оцетът мирише лошо.
    Гниди

Още средства

  • Ароматни масла: много от тях спомагат за премахването на въшки и яйца. Някои от най-ефективните масла са тези от кокосов орех, жасмин, здравец и анасон. Те са лесни за намиране. Единственото, което трябва да направите е да капнете няколко капки на скалпа. Това може да бъде идеалното допълнение към ябълков оцет за премахване на паразитите. Добрата новина е, че тези масла също правят косата блестяща и здрава.
  • Майонеза: това лечение може да се използва от възрастни без проблем, точно като всички други средства за защита посочени по-горе. Нанесете една или повече супени лъжици върху суха коса, без да я измивате. Уверете се, че целият скалп и всички корени са покрити. Маслената текстура на майонезата ще “задуши” въшките в рамките на броени минути.

За подобряване на ефекта, покрийте главата си с шапка за душ и я оставете за поне 8 часа. Можете да направите това преди да си легнете или в неделя, когато не ви се налага да излизате. След като това време изтече, свалете шапката и измийте косата си с много топла вода (толкова гореща, колкото можете да търпите). Разделете косата на кичури и я срешете с фин гребен. Направете това много внимателно, за да не се скубете. Повторете след 7 до 10 дни.

Борба с въшките

Това също може да ви помогне

  • Зехтин: затоплете солидно количество студено пресован зехтин и след като е достигнал “поносима” температура намажете скалпа и корените. Това трябва да стане след къпане. Масажирайте с кръгови движения и след това покрийте с шапка за душ. Спете с шапката една нощ, а на сутринта измийте обилно с топла вода.

Използвайте фина четка или гребен, за да отстраните всякакви следи от въшки или яйца на въшки. Направете това в продължение на три поредни нощи. Косата ви ще стане чиста, блестяща и копринена.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.