Има ли ползи от кошмарите?

Въпреки че са свързани с дискомфорт, кошмарите имат и своите ползи. Една от тях е излагането на изпълнени със страх ситуации.
Има ли ползи от кошмарите?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 16 април, 2023

Често мислим за кошмарите с абсолютно отвращение; в крайна сметка съдържанието им не ни харесва и създават дискомфорт. И приятните сънища, и кошмарите обаче са част от нашия живот и имат смисъл.

Въпреки че кошмарите са свързани със сънища, които генерират силен страх или заплаха, на тях се приписва известна полза. Въпреки това е важно да знаете кога да получите помощ, тъй като понякога те са израз на по-дълбок проблем. В следващите редове ви разказваме повече по темата.

Причините за кошмарите

Сутрин след нощ с кошмари
Има няколко фактора, които могат да повлияят на качеството на съня и честата поява на кошмари.

Нека започнем с това какво представляват кошмарите. Според Диагностичния и статистически наръчник за психични разстройства в последното му издание (DSM-V), те са вид парасомния, която включва повтаряща се поява на ужасяващи сънища, които могат да събудят засегнатото лице и чието съдържание генерира силен страх или дискомфорт.

По принцип те се появяват в REM фазата, която настъпва между 90 до 110 минути след заспиване, или през втората половина на нощта. Когато изследваме причините за кошмарите, има множество възможни фактори.

Има перспективи, които са фокусирани от гледна точка на невронауката и психофизиологията, докато има други подходи, които са ориентирани около несъзнаваното, което се стреми да ни даде съобщение или разрешение на желание. Тълкуванията не са непременно взаимно изключващи се.

  • Наличието на хроничен стрес също е в основата на кошмарите, така че е важно да се обърне внимание и на двата проблема заедно, тъй като могат да доведат до значително увреждане на ежедневното функциониране.
  • Загрижеността за кошмарите беше много повтаряща се от пандемията Covid-19 нататък. В този случай голямото бреме на стрес и несигурност, заедно със загрижеността за собственото здраве и здравето на близките, станаха отключващ фактор.
  • От друга страна, кошмарите често могат да се появят след обилна вечеря, с трудносмилаема храна, което пречи на пълноценната нощна почивка.
  • Те могат да възникнат и поради употребата на алкохол или други вещества.
  • Има периоди, когато често има повече кошмари. Те са много чести в детството и юношеството и са част от процес на развитие на мозъка.

Ползите от кошмарите

Ползите от кошмарите
Казват, че кошмарите носят ползи, защото могат да помогнат на човек да предвиди възможни трудни сценарии.

Трудно е да се мисли, че кошмарите носят ползи, като се има предвид, че са свързани с лош сън и негативни емоции. Въпреки това, проучване, проведено от изследователи от университета в Женева, университетските болници в Женева и университета на Уисконсин в Съединените щати, предполага някои положителни ефекти.

Според публикацията невронаучните теории предполагат, че емоциите, изпитани в сънищата, допринасят за разрешаването на емоционалния дистрес и подготовката за бъдещи афективни реакции.

С други думи, те могат да помогнат за по-безопасно действие в потенциално опасни ситуации от реалния живот. Кошмарите предизвикват повече активност в медиалния префронтален кортекс, т.е. мозъчната област, която регулира реакцията на страх. Нека разгледаме по-подробно възможните ползи.

Облекчаване на стреса

Едно от основните предимства на кошмарите е намаляването на стреса. Това се постига чрез позволяване да се приемат други роли. И да се извършват действия, които в действителност не са разрешени или са възпрепятствани по някаква причина.

С други думи, те предлагат пространство за алтернативни „изходи“. Например, помислете за кошмар, в който човек се кара с шефа си и му крещи много силно. В реалния живот това вероятно не е добре, но след съня е освобождаващо.

Конфронтиране на емоциите

В някои случаи усещанията, изпитвани в кошмарите, ни позволяват да се изправим срещу страхове и тревоги. Всъщност понякога те изглеждат толкова реални, че човек чувства физическо изтощение от това. Въпреки това, като прегледате събитията в будно състояние, е възможно да възприемете по различен начин случилото се и да го обмислите.

В кошмарите събитията често са преувеличени, но те ни позволяват да мислим за „какво ще стане, ако“. Така се изправяме лице в лице със страховити ситуации и репетираме възможните отговори.

Намиране на решения

В много случаи тълкуването на кошмарите е отправна точка за решаване на проблеми, които възникват в реалния живот. Те също така позволяват нови идеи за справяне със ситуации, които обикновено са трудни.

Споделянето на нашите кошмари с другите често има катарзисен ефект. Това е освобождаващо и осигурява облекчение.

Има и нещо хубаво в кошмарите

Кошмарите биха били нереален сценарий, в който можем да репетираме различни роли и да се справим с определени притеснения. Едно от предимствата им е, че като предвиждаме опасен сценарий, ние се запознаваме с него.

Поради тази причина не само се подготвяме, но и се предразполагаме по различен начин, както на ниво нагласа, така и по отношение на тялото.

Въпреки това, тези епизоди са сериозни и са причина за консултация, когато се повтарят или затрудняват почивката. Например, ако прекъсват съня ви и не е възможно да заспите отново. Такъв е и случаят, ако смятате, че е необходимо да следвате определено поведение, като например да оставяте лампите включени.

В тези случаи трябва да се опитате да подобрите хигиената на съня си чрез навици като ранно лягане, ограничаване на консумацията на захар и кофеин в часовете преди сън и избягване на екрани преди лягане, наред с други неща.

Много пъти кошмарите са симптом на клинични състояния като посттравматично стресово разстройство (ПТСР), депресия и тревожност. В този смисъл е добра идея да се консултирате с професионалист, за да възстановите благосъстоянието си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Psychiatric Association. (2013). Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5®. Guía de consulta de los criterios diagnósticos del DSM-5®. American Psychiatric Publishing. https://doi.org/10.1176/appi.books.9780890425657
  • STERPENICH, Virginie et al. Fear in dreams and in wakefulness: evidence for day/night affective homeostasis. In: Human Brain Mapping, 2019. doi: 10.1002/hbm.24843
  • Carrillo-Mora, Paul, Barajas-Martínez, Karina Gabriela, Sánchez-Vázquez, Itzel, & Rangel-Caballero, María Fernanda. (2018). Trastornos del sueño: ¿qué son y cuáles son sus consecuencias?. Revista de la Facultad de Medicina (México)61(1), 6-20. Recuperado en 01 de junio de 2021, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0026-17422018000100006&lng=es&tlng=es.
  • Miró Morales, Elena, & Martínez Narváez, Pilar (2004). Tratamientos psicológicos de las pesadillas: una revisión. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 4(1),11-36.[fecha de Consulta 1 de Junio de 2021]. ISSN: 1577-7057. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=56040102.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.