Кошмарното разстройство: какво представлява и как да го преодолеем

Когато често започнем да имаме смущаващи съня ни кошмари, става въпрос за кошмарно разстройство. Открийте как да предотвратите появата му.
Кошмарното разстройство: какво представлява и как да го преодолеем
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 05 март, 2023

В даден момент от живота всеки може да сънува кошмар: да бъде нападнат от животно, да попадне в катастрофа или внезапно да ни паднат зъбите. Когато обаче това е честа ситуация, която се повтаря няколко пъти седмично и смущава ежедневието ни, говорим за кошмарното разстройство.

Много често се срещаме с тези сънища, които си спомняме с неудобство, когато се събудим. Няма за какво да се притеснявате, ако се случва от време на време. Повторението им обаче заслужава нашето внимание.

Какво представлява кошмарното разстройство?

Не всеки кошмар е разстройство, но разстройството се превръща в кошмар. Звучи като игра на думи, но е важно да разберете разликата.

Кошмарите се преживяват като сънища, които предизвикват неприятни емоции (страх, безпокойство, тъга, дистрес). Те изглеждат много реални и ярки; следователно, след като се събудим, имаме ясни спомени за дискомфорта и може да изпитаме затруднения да заспим отново.

Кошмарите възникват в REM фазата на съня, обикновено по време на втората половина на нощта.

И така, защо говорим за кошмарно разстройство? Кога кошмарите се превръщат в разстройство? Това се случва, защото тяхното присъствие е непрекъснато и влияе върху ежедневното ни функциониране и благосъстояние. Тоест не се ограничава до конкретен момент, а се удължава във времето.

Симптомите на кошмарното разстройство

Някои от симптомите на кошмарно разстройство са следните:

 • Чести и продължителни кошмари.
 • През деня си спомняме кошмара. Трудно се откъсваме от него и появата му отново ни създава дискомфорт. Може също да имаме затруднения да се концентрираме и да продължим задачите си.
 • Изпитваме изтощение и умора и сякаш почивката ни не е била възстановителна.
 • Имаме промени в настроението като раздразнителност, апатичност или мъка.
Кошмарно разстройство.
Кошмарите, които се повтарят и нарушават будността ни, са част от разстройството.

Различни класификации

Има различни класификации на това разстройство. Първо, може да се класифицира според продължителността му:

 • Остро: Кошмарите продължават по-малко от 1 месец.
 • Подостро: Проявява се от 1 до 6 месеца.
 • Постоянно: Това се случва за повече от 6 месеца.

Също така може да се класифицира по отношение на тежестта:

 • Леко: кошмарите се появяват по-рядко от веднъж седмично.
 • Умерено: Появяват се няколко пъти седмично, но не всяка вечер.
 • Тежко: Това се случва почти всяка вечер от седмицата

Диагнозата

Кошмарите могат да функционират като индикатор или предупредителен знак за нещо друго, което ни се случва, като тревожност, стрес, травма или депресия. Например, смята се, че кошмарите са един от начините, по които мозъкът се опитва да обработи посттравматичния стрес.

Интензитетът на преживяването е толкова силен, че по време на бодърстване е трудно да се „обработи“ или „трансформира“. „Неизказаното“ обаче се стреми да бъде разрешено по някакъв начин.

От друга страна, за да идентифицирате произхода на кошмарното разстройство, добра идея е да разберете дали е имало промени в диетата, в ежедневието и навиците ви, дали е имало конкретно събитие и т.н. Безсънието също е фактор което предразполага към кошмари.

В този смисъл, за да се говори за това заболяване е необходима диференциална диагноза. Например, не може да се диагностицира, ако се появи едновременно с употребата на вещества или ако има основно психично разстройство.

Как да преодолеем кошмарното разстройство

Има различни препоръки, които трябва да се вземат предвид, за да се преодолее кошмарното разстройство. Някои от тях са следните.

Запишете си час при лекар

По този начин ще можете да определите дали има някаква органична причина, която може да повлияе на вашата почивка. Например, кошмари могат да се появят заедно с коронарна болест на сърцето.

Погрижете се за нощната си диета

Качеството на съня зависи и от храната в края на деня, ако сте консумирали алкохол или друго вещество. За насърчаване на почивката се препоръчва лека вечеря поне два часа или повече преди лягане.

Адекватна хигиена на съня

Един от начините да допринесете за спокоен сън е предварителната подготовка. Например, опитайте се да поддържате рутина да си лягате и да ставате по едно и също време. Възможно е също да практикувате някои дихателни и релаксиращи упражнения.

Кошмарното разстройство – представете си положителни неща

Възможно е правенето на упражнения, в които си представяте различен край на кошмара. През деня безпокойството за сънищата може да ни накара да се опитваме да избягваме припомнянето им.

Подобни опити обаче често се провалят и генерират повече разочарование. Вместо това можем да осъзнаем емоциите, да идентифицираме какво ни тревожи в съня и да измислим по-приятен край. Например, ако сънуваме животно, което ни напада, можем да планираме различна версия, в която някой да предупреди, че сме нападнати и да ни се притече на помощ.

Жена, която медитира.
Визуализирането на приятен завършек на кошмарите е техника, която можете да прилагате през деня.

Поискайте професионална помощ

Можете да започнете психологическа терапия, за да развиете умения за справяне със стреса и решаване на проблеми, да излекувате рани от миналото и да изградите устойчивост от травматична ситуация. Това е начин да останем активни около дискомфорта си и да не оставим съня (или по-скоро кошмара) да го реши сам.

Качеството на съня е качество на живот

Когато спим, мозъкът се възстановява от активността и изискванията на деня. Позволява ни да изясним идеите си, за да вземаме по-добри решения, но протичат и други процеси, като например консолидирането на наученото.

Справянето с кошмарното разстройство е от съществено значение, тъй като липсата на почивка е ограничаващ фактор за доброто качество на живот. Когато се удължи с течение на времето, може дори да генерира безпокойство или фобия.

Понякога това води до компенсаторни поведения, като например оставяне на светлините включени или неспособност да спим сами. С течение на времето, ако не се обърне внимание на това разстройство, то води до затруднения.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Martínez, Pilar, & Miró, Elena (2004). Tratamientos psicológicos de las pesadillas: una revisión. International Journal of Psychology and Psychological Therapy, 4(1),11-36.[fecha de Consulta 11 de Octubre de 2022]. ISSN: 1577-7057. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=56040102
 • Navarro Egea, Jesús (2006). SUEÑOS Y PESADILLAS. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 3(1),265-279.[fecha de Consulta 11 de Octubre de 2022]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832314024

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.