Гуарана: употреби, свойства и противопоказания

Гуарана е енергийна храна, богата на антиоксиданти, с интересни ползи за здравето. Какви са основните й приложения? Открийте ги днес!
Гуарана: употреби, свойства и противопоказания

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Гуарана, чието научно име е Paullinia cupana, е увивно растение, което расте в Амазонка. От векове племената от този регион са използвали плодовете и другите части на растението за различни терапевтични цели. По-специално, то е ценно заради изобилието си от стимуланти като кофеин, теофилин и теобромин.

Всъщност, както е описано подробно в публикация в Допълнителна и алтернативна медицина, базирана на доказателства, това е съставка, която често се използва при приготвянето на енергийни и спортни напитки поради способността му да стимулира функциите на нервната система, сърцето и мускулите. Искате ли да знаете повече за това растение?

Използването и свойствата на гуарана

Гуарана (Paullinia cupana) е растение с дълго, гъвкаво стъбло, чийто плод наподобява орехова ядка. В района на Амазонка местното население използва тази храна за приготвяне на стимулираща напитка с характеристики, подобни на чай или кафе. За да бъдем по-точни, семената му осигуряват до 6% кофеин.

Според информация, споделена в Journal of Ethnopharmacology, 70% от производството на гуарана в момента е предназначено за производството на енергийни и безалкохолни напитки. Останалите 30% се пулверизират за консумация чрез капсули или разредени.

Добавя се дори в козметични продукти. И така, какви са нейните свойства?

Гуарана помага за намаляване на умората

Едно от най-важните свойства на гуараната се дължи на съдържанието на кофеин. Както се казва в статия, публикувана в Food Research International , семената на тази съставка осигуряват между 4 и 6 пъти повече кофеин от кафето.

Следователно това е добър вариант за повишаване на енергийните нива и намаляване на умората. В проучване, споделено в списание Appetite, група хора, които са приемали витаминна добавка с гуарана, съобщават, че се чувстват по-малко уморени след няколко теста.

Енергийни напитки от гуарана
Рекламите на енергийни напитки насърчават употребата им за подобряване на физическото и академичното представяне, въпреки че има и рискове от прекомерната им употреба.

Може да подпомогне загубата на тегло

Добавките с гуарана не действат чудодейно за отслабване.

Въпреки това, консумацията й като част от здравословна, балансирана диета носи някои ползи. По-конкретно, проучвания в епруветка показват, че този плод помага за потискане на гени, които подпомагат производството на мастни клетки.

В допълнение, високото съдържание на кофеин ускорява метаболизма, което се изразява в повишена способност на тялото да гори калории в покой. Въпреки че са необходими повече изследвания върху хора, констатациите се считат за обещаващи.

Гуарана поддържа здравето на храносмилателната система

Съединенията в гуараната са използвани в природната медицина като съюзници за здравето на стомаха. По-точно, счита се за средство за успокояване на диарията. Благодарение на съдържанието на танин, действа като адстрингент и ограничава количеството течност, секретирана в червата.

Междувременно съдържанието на кофеин в него помага за стимулиране на чревната перисталтика, което активира контракциите на червата и дебелото черво за облекчаване на запека.

Помага да се грижим за здравето на зрението

Богатото антиоксидантно съдържание на гуарана е полезно за очното здраве. Според публикация в списание Diseases, тези вещества помагат за забавяне на ефектите от оксидативния стрес, което намалява риска от катаракта, глаукома и свързана с възрастта дегенерация на макулата.

В изследване, разкрито от Journal of Functional Foods , участниците, които са консумирали гуарана редовно, са имали по-добро зрение в сравнение с тези, които не са го правили.

Освен това се наблюдава, че тази храна спомага за намаляване на увреждането на ДНК и смъртта на очните клетки в сравнение с плацебо. Въпреки това все още са необходими повече изследвания върху хора.

Защитава сърдечно-съдовото здраве

Кофеинът и катехините, съдържащи се в гуараната, имат положителен ефект върху здравето на сърдечно-съдовата система. Според проучване, споделено в International Journal for Vitamin and Nutrition Research , тези съединения имат антитромбоцитни агрегационни свойства и следователно намаляват риска от тромбоза и сърдечни заболявания.

На свой ред, както се съобщава в Lipids in Health and Disease, гуараната помага за намаляване на окисляването на “лошия” холестерол (LDL) с до 27%.

Има аналгетичен ефект

Гуарана се използва като помощно средство за облекчаване на различни видове болка. Нейните аналгетични свойства произтичат от съдържанието на кофеин, стимулант, който блокира аденозиновите рецептори (отговорни за усещането за болка).

Преглед, споделен в Cochrane Library, уточнява, че кофеинът значително подобрява ефектите на аналгетиците. Поради тази причина той често се среща във формулата на няколко лекарства за тази цел.

Гуарана допринася за грижата за кожата

В козметичната индустрия гуарана често се използва за подобряване на формулата на кремове, лосиони, сапуни и продукти против стареене. Причината? Кофеинът, антиоксидантите и антимикробните й свойства спомагат грижата за кожата.

Преглед, докладван в Skin Pharmacology and Physiology, коментира, че кофеинът стимулира разграждането на мазнините и следователно благоприятства намаляването на целулита. Освен това помага за защита на дермата от ултравиолетово (UV) лъчение и забавя процеса на стареене.

Друго проучване дава подробности, че гуарана значително намалява увреждането на кожата, свързано с възрастта, благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти.

Има антимикробни свойства

Антимикробните свойства на гуараната до голяма степен се обясняват с нейното съдържание на танин, катехини и кофеин. Проучване в списание Molecules разкрива подробно, че екстрактите от тази съставка помагат в борбата с микроорганизми като Streptococcus mutans, който присъства в зъбната плака.

Предишни проучвания установиха, че действа и срещу други бактерии като Escherichia coli, която се свързва с епизоди на диария и храносмилателни заболявания.

Има противотуморни свойства

Изследванията са оценили антитуморния потенциал на гуараната. Предполага се, че може да предпази от увреждане на ДНК и да инхибира растежа на раковите клетки. Въпреки това, тези изследвания са направени в епруветка и върху животни, така че все още са необходими опити върху хора.

Кофеин
Много ефекти на гуарана се приписват на съдържанието на кофеин, като по този начин се приравнява към потенциалните ползи от кафето в някои случаи.

Рисковете и противопоказанията на гуарана

Най-общо казано, гуарана има добър профил на безопасност. Проучванията показват, че има ниска токсичност, когато се използва в ниски или умерени дози.

Въпреки това, когато се консумира в прекомерни количества, се свързва със следните странични ефекти:

 • Безпокойство
 • Безсъние
 • Конвулсии
 • Нервност
 • Болка в корема
 • Главоболие
 • Промяна на сърдечния ритъм

В допълнение към горното трябва да се помни, че кофеинът може да предизвика зависимост. В допълнение, той е противопоказан за бременни жени, поради риск от спонтанен аборт или аномалии на плода.

Други противопоказания са следните:

 • Анамнеза при алергия към кофеин
 • Деца под 12 години
 • Хора с гастродуоденална язва
 • Пациенти на лечение с антидепресанти

Трябва да се отбележи, че гуарана не замества здравословната диета или медицинското лечение. Преди да приемате такива добавки, най-добре е да се консултирате с лекар или специалист.

Какво да запомните за гуараната

Гуарана е ценена заради енергизиращата си сила и богатото си антиоксидантно съдържание. В момента това е широко използвана съставка в производството на спортни или енергийни напитки. Освен това се използва и в козметиката и природната медицина.

Поради съдържанието си на стимуланти, особено кофеин, приемът й се свързва с подобрена производителност, по-добро настроение и по-нисък риск от заболяване. Въпреки това консумацията й трябва да бъде умерена и за предпочитане под професионален контрол.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. (28 de agosto de 2023). Guaraná. Medlineplus. Consultado el 20 de octubre de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/935.html#Dosage
 • Bonadiman, B. S. R., Cadoná, F. C., Assmann, C. E., Weis, G. C. C., de Oliveira Alves, A., Frescura Duarte, M., Chaves, C. M., do Carmo Chaves, C., dos Santos Motta, K. M., Esteves Ribeiro, E., Dulce Bagatini, M., & Mânica da Cruz, I. B. (2017). Guarana (Paullinia cupana): cytoprotective effects on age-related eye disfuntion. Journal of Functional Foods. 36: 375-386. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464617304152
 • Canadian Academy of Sports and Nutrition. (s.f.). Guarana. Consultado el 19 de octubre de 2023. https://www.caasn.com/guarana.html
 • D’Angelo, S., & Ascione, A. (2020). Guarana and physical performance: a myth or reality? Journal of Human Sport and Exercise, 15(3), 539-551. https://www.researchgate.net/publication/344832416_Guarana_and_physical_performance_A_myth_or_reality
 • Derry, C. J., Derry. S., & Moore, R. A. (2012). Caffeine as an analgesic adjuvant for acute pain in adults. Cochrane Database Systematic Reviews. 14 (3): CD009281. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22419343/
 • De Lima, Portella, R., Pillon Barcelona, R., Flores da Rosa, E, Esteves Ribeiro, E., Mânica da Cruz, I. B., Suleiman, L., & Antunes Soares, F. A. (2013). Guaraná (Paullinia cupana Kunth) effects on LDL oxidation in elderly people: an in vitro and in vivo study. Lipids in Health and Disease. 12,12. https://lipidworld.biomedcentral.com/articles/10.1186/1476-511X-12-12
 • Da Silva, N., Numata E. P., Mendes, L., Dias P. H., Vilegas, W.,  Gambero, A., & Lima, L. (2017). Modulatory effects of Guarana (Paullinia cupana) on adipogenesis. Nutrients, 9(6) 1-11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5490614/
 • Patrick, M., Kim, H. A., Oketch-Rabah, H., Marles, R. J., Roe, A. L., & Calderón, A. I. (2019). Safety of guarana seed as a dietary ingredient: A review. Journal of agricultural and food chemistry67(41), 11281-11287. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31539257/
 • Peixoto, H., Roxo, M., Röhrig, T., Richling, E., Wang, X., & Wink, M. (2017). Anti-Aging and antioxidant potential of Paullinia cupana var. sorbilis: findings in Caenorhabditis elegans indicate a new utilization for roasted seeds of Guarana. Medicines. 4 (3):61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28930275/
 • Pizzino, G., Irrera, N., Cucinotta M., Pallio, G., Mannino, F., Arcoraci, V., Squadrito, F., Altavilla, D., & Bitto, A. (2017). Oxidative stress: harms and benefits for human health. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2017: 8416763. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5551541/
 • Schimpl, F. C., da Silva, J. F., Gonçalves, J. F. de C., & Mazzafera, P. (2013). Guarana: Revisiting a highly caffeinated plant from the Amazon. Journal of Ethnopharmacology. 150 (1): 14–31. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378874113005771
 • Torres E. A., Pinaffi-Langley, A. C., de Souza Figueira, Silva Cordeiro, K., Dias, Negrao, L., Jurema Soares, M., Pereira da Silva, C., Zsigovics Alfino, M. C., Rodrigues Sampaio, G., & Costa de Camargo, A. (2021). Effects of the consumption of guarana on human health: a narrative review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 21, 272-295. https://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/1541-4337.12862
 • Van Schaik L., Kettle, C., Green, R., Irving, H. R., & Rathner, J. A. (2021). Effects of caffeine on brown adipose tissue thermogenesis and metabolic homeostasis: a review. Frontiers in Neuroscience. 15. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnins.2021.621356/full
 • Smith N, Atroch AL. Guaraná’s Journey from Regional Tonic to Aphrodisiac and Global Energy Drink. Evid Based Complement Alternat Med. 2010 Sep;7(3):279-82. doi: 10.1093/ecam/nem162. Epub 2007 Dec 5. PMID: 18955289; PMCID: PMC2887323.
 • da Silva, G. S., Canuto, K. M., Ribeiro, P. R. V., de Brito, E. S., Nascimento, M. M., Zocolo, G. J., Coutinho, J. P., & de Jesus, R. M. (2017). Chemical profiling of guarana seeds ( Paullinia cupana ) from different geographical origins using UPLC-QTOF-MS combined with chemometrics. In Food Research International (Vol. 102, pp. 700–709). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2017.09.055
 • Kennedy DO, Haskell CF, Robertson B, Reay J, Brewster-Maund C, Luedemann J, Maggini S, Ruf M, Zangara A, Scholey AB. Improved cognitive performance and mental fatigue following a multi-vitamin and mineral supplement with added guaraná (Paullinia cupana). Appetite. 2008 Mar-May;50(2-3):506-13. doi: 10.1016/j.appet.2007.10.007. Epub 2007 Oct 30. PMID: 18077056.
 • Dulloo AG, Geissler CA, Horton T, Collins A, Miller DS. Normal caffeine consumption: influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean and postobese human volunteers. Am J Clin Nutr. 1989 Jan;49(1):44-50. doi: 10.1093/ajcn/49.1.44. PMID: 2912010.
 • de Jesus NZ, de Souza Falcão H, Gomes IF, de Almeida Leite TJ, de Morais Lima GR, Barbosa-Filho JM, Tavares JF, da Silva MS, de Athayde-Filho PF, Batista LM. Tannins, peptic ulcers and related mechanisms. Int J Mol Sci. 2012;13(3):3203-28. doi: 10.3390/ijms13033203. Epub 2012 Mar 8. PMID: 22489149; PMCID: PMC3317710.
 • Lohsiriwat S, Kongmuang P, Leelakusolvong S. Effects of caffeine on anorectal manometric findings. Dis Colon Rectum. 2008 Jun;51(6):928-31. doi: 10.1007/s10350-008-9271-y. Epub 2008 Mar 19. PMID: 18350336.
 • Braakhuis A, Raman R, Vaghefi E. The Association between Dietary Intake of Antioxidants and Ocular Disease. Diseases. 2017 Jan 30;5(1):3. doi: 10.3390/diseases5010003. PMID: 28933356; PMCID: PMC5456332.
 • Bonadiman, B. da S. R., Cadoná, F. C., Assmann, C. E., Weis, G. C. C., de Oliveira Alves, A., Duarte, M. F., Chaves, C. M., do Carmo Chaves, C., dos Santos Motta, K. M., Ribeiro, E. E., Bagatini, M. D., & da Cruz, I. B. M. (2017). Guarana (Paullinia cupana): Cytoprotective effects on age-related eye dysfunction. Journal of Functional Foods, 36, 375-386. https://doi.org/10.1016/j.jff.2017.07.027
 • Subbiah MT, Yunker R. Studies on the nature of anti-platelet aggregatory factors in the seeds of the Amazonian Herb Guarana (Paullinia cupana). Int J Vitam Nutr Res. 2008 Mar;78(2):96-101. doi: 10.1024/0300-9831.78.2.96. PMID: 18791978.
 • Portella, R.d.L., Barcelos, R.P., da Rosa, E.J.F. et al. Guaraná (Paullinia cupana Kunth) effects on LDL oxidation in elderly people: an in vitro and in vivo study. Lipids Health Dis 12,12 (2013). https://doi.org/10.1186/1476-511X-12-12
 • Derry CJ, Derry S, Moore RA. Caffeine as an analgesic adjuvant for acute pain in adults. Cochrane Database Syst Rev. 2012 Mar 14;(3):CD009281. doi: 10.1002/14651858.CD009281.pub2. PMID: 22419343.
 • Herman A, Herman AP. Caffeine’s mechanisms of action and its cosmetic use. Skin Pharmacol Physiol. 2013;26(1):8-14. doi: 10.1159/000343174. Epub 2012 Oct 11. PMID: 23075568.
 • Peixoto H, Roxo M, Röhrig T, Richling E, Wang X, Wink M. Anti-Aging and Antioxidant Potential of Paullinia cupana var. sorbilis: Findings in Caenorhabditis elegans Indicate a New Utilization for Roasted Seeds of Guarana. Medicines (Basel). 2017 Aug 15;4(3):61. doi: 10.3390/medicines4030061. PMID: 28930275; PMCID: PMC5622396.
 • Yamaguti-Sasaki E, Ito LA, Canteli VC, Ushirobira TM, Ueda-Nakamura T, Dias Filho BP, Nakamura CV, de Mello JC. Antioxidant capacity and in vitro prevention of dental plaque formation by extracts and condensed tannins of Paullinia cupana. Molecules. 2007 Aug 20;12(8):1950-63. doi: 10.3390/12081950. PMID: 17960098; PMCID: PMC6149164.
 • da Fonseca CA, Leal J, Costa SS, Leitão AC. Genotoxic and mutagenic effects of guarana (Paullinia cupana) in prokaryotic organisms. Mutat Res. 1994 May;321(3):165-73. doi: 10.1016/0165-1218(94)90041-8. PMID: 7513067.
 • Fukumasu H, Latorre AO, Zaidan-Dagli ML. Paullinia cupana Mart. var. sorbilis, guarana, increases survival of Ehrlich ascites carcinoma (EAC) bearing mice by decreasing cyclin-D1 expression and inducing a G0/G1 cell cycle arrest in EAC cells. Phytother Res. 2011 Jan;25(1):11-6. doi: 10.1002/ptr.3216. PMID: 20564499.
 • Fukumasu H, Avanzo JL, Heidor R, Silva TC, Atroch A, Moreno FS, Dagli ML. Protective effects of guarana (Paullinia cupana Mart. var. Sorbilis) against DEN-induced DNA damage on mouse liver. Food Chem Toxicol. 2006 Jun;44(6):862-7. doi: 10.1016/j.fct.2005.11.010. Epub 2006 Jan 9. PMID: 16406177.
 • Fukumasu H, Avanzo JL, Nagamine MK, Barbuto JA, Rao KV, Dagli ML. Paullinia cupana Mart var. sorbilis, guaraná, reduces cell proliferation and increases apoptosis of B16/F10 melanoma lung metastases in mice. Braz J Med Biol Res. 2008 Apr;41(4):305-10. doi: 10.1590/s0100-879×2008000400008. PMID: 18392453.
 • Espinola EB, Dias RF, Mattei R, Carlini EA. Pharmacological activity of Guarana (Paullinia cupana Mart.) in laboratory animals. J Ethnopharmacol. 1997 Feb;55(3):223-9. doi: 10.1016/s0378-8741(96)01506-1. PMID: 9080343.
 • Nehlig A. Are we dependent upon coffee and caffeine? A review on human and animal data. Neurosci Biobehav Rev. 1999 Mar;23(4):563-76. doi: 10.1016/s0149-7634(98)00050-5. PMID: 10073894.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.