Макрогол за лечение на хроничния запек

Използването на макрогол за лечение на хроничния запек е просто помощно средство, част от хигиенните и диетични мерки касаещи този проблем. Приемът му трябва да бъде съчетан с промени в хранителните навици и физическата активност на засегнатите.
Макрогол за лечение на хроничния запек
Franciele Rohor de Souza

Прегледано и одобрено от фармацевт Franciele Rohor de Souza.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Макрогол е фармацевтично слабително средство, оказващо ефекта си благодарение на осмотичното си действие върху червата. Механизмът му на действие увеличава обема на изпражненията и стимулира движението на дебелото черво. Заради осмотичния ефект на лекарството, „транспортирането“ на по-меките изпражнения се подобрява, а това улеснява изхождането. Въпреки това се препоръчва приемът на макрогол да бъде възможно най-кратък, за да се предотврати появата на нежелани странични ефекти. В следващите редове ще ви разкажем повече за употребата на макрогол за лечение на хроничния запек.

Важно е да не възприемате този медикамент като решение на проблема. Просто го считайте за помощно средство, тъй като засегнатите трябва да приложат и серия от хигиенни и диетични промени в начина си на живот. Сред тези промени бихме искали да споменем увеличения прием на течности и консумацията на диетични фибри.

Освен това е важно да подчертаем редовната физическа активност и възстановяването на навиците, касаещи ходенето до тоалетна. Без тези промени използването на макрогол за лечение на хроничния запек няма да ви помогне да се справите трайно с проблема.

Каква доза от медикамента трябва да приемате?

Пациентите могат да приемат макрогол по всяко време на деня, с или без храна и напитка. Уточняването на дозата зависи от сериозността на проблема.

След като веднъж сте започнали приема на макрогол, трябва да намалите дозата след два дена. Ако запекът е хроничен, обичайната доза за възрастни е едно пакетче, приемано от едни до три пъти дневно. В повечето случаи едно- две пакетчета дневно са достатъчни.

В зависимост от реакцията на организма и индивидуалното състояние на оплакващите се от запек, те могат да приемат до три пакетчета дневно. Средно лечението продължава около две седмици. Ако оплакванията продължат и след това, трябва да посетите лекар.

Когато става въпрос за използването на макрогол за лечение на задържане на изпражнения, дозата е по-висока. Пациентите могат да приемат до 8 пакетчета за период от 6 часа в продължение на максимум три дена. След като разтворът бъде приготвен, може да го съхранявате в хладилник до шест часа.

макрогол при запек

Запекът може да бъде остър или хроничен. Когато говорим за хроничен запек става въпрос за хора, които често се оплакват от затруднено ходене до тоалетна.

Прочетете и: Ленено семе против запек

Как трябва да приемате макрогол?

За да приготвите макрогол, трябва да разтворите съдържанието на едно пакетче в половин чаша вода и да изпиете получения разтвор веднага. Когато става въпрос за задържане на изпражнения е по-лесно да разтворите необходимите ви 8 пакетчета в литър вода.

При необходимост можете да увеличите дозата на две пакетчета на ден. Но най-добре е да изчакате няколко дена, за да видите дали ефектът е положителен, преди да увеличите дозата. Ефектът от използването на макрогол за почва да се проявява от 24 до 48 часа след първия прием.

Какви са страничните реакции на макрогол?

Този медикамент може да доведе до появата на странични реакции, групирани според честотата им по следния начин:

  • Много редки странични реакции: Анафилактични реакции като затруднено дишане или подуване на гърлото и лицето са редки. Същото важи и за случаите на хиперчувствителност под форматна на алергични кожни реакции.
  • Много чести странични реакции: тези странични реакции се появяват при прием на високи дози, който може да доведе до диария. Обикновено изчезват един – два дена след спиране приема на макрогол.
  • Чести реакции: Болка и подуване на стомаха.

Противопоказания и взаимодействия с макрогол

Най-често срещаната странична реакция от приема на макрогол е диария с чести воднисти изпражнения и болка в стомаха.

Сред противопоказанията на използването на макрогол за лечение на хроничен запек и задържане на изпражненията са:

  • Прием от деца под 12 години
  • Наличие на перфорация на чревните стени
  • Запушване на тънките черва
  • Възпаление на червата

Освен изброеното, приемът на макрогол не се препоръчва и при пациенти с хиперчувствителност както и такива страдащи от улцерозен колит, болест на Крон и токсичен мегаколон. По отношение на взаимодействието с други лекарства, не трябва да приемате други медикаменти едни час преди или след приема на макрогол.

Ако сте бременна или се съмнявате в това, трябва да се консултирате с лекар преди да започнете приема на макрогол. По същия начин трябва да поговорите със специалист преди да започнете прием на макрогол, ако кърмите.

Препоръчваме ви да прочетете и: 12 най-добри натурални лаксативи

Запекът изисква повече от приема на лекарства

Използването на слабителни средства и тяхната доза зависи от тежестта на запека, както и от други фактори. Специалистите препоръчват приема на осмотични медикаменти поради добрата им поносимост и безопасност. Но, ако те не са придружени от промяна в навиците, диетата и физическата активност, ефикасността им няма да бъде голяма.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Candy, D., & Belsey, J. (2009). Macrogol (polyethylene glycol) laxatives in children with functional constipation and faecal impaction: A systematic review. Archives of Disease in Childhood. https://doi.org/10.1136/adc.2007.128769

  • Zangaglia, R., Martignoni, E., Glorioso, M., Ossola, M., Riboldazzi, G., Calandrella, D., … Pacchetti, C. (2007). Macrogol for the treatment of constipation in Parkinson’s disease. A randomized placebo-controlled study. Movement Disorders. https://doi.org/10.1002/mds.21243

  • de Graaf, L. (2019). Macrogol. Nursing. https://doi.org/10.1007/s41193-019-0012-5


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.