Диетата FODMAP: Какво точно представлява?

Диетата FODMAP е нисковерижна безвъглехидратна диета. Изключват се храни, които не се поглъщат лесно от червата или са напълно несмилаеми. Кои са нейните предимства? Продължавайте да четете за да разберете.
Диетата FODMAP: Какво точно представлява?
Marta Guzmán

Написано и проверено от диетолог Marta Guzmán.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Имате ли чревно заболяване? Спазването на диетата FODMAP може да помогне за подобряването на вашите симптоми и дори да ги премахне. Като цяло, тази диета включва избягването на определени видове храна, които са трудни за смилане.

Искате ли да знаете какво представлява и как може да ви помогне? Ако е така, продължавайте да четете!

Диетата FODMAP

Ниската FODMAP диета е препоръчана от учените в университета Монаш в Австралия. Този акроним означава „ферментиращи олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли“. Това е така защото те принадлежат към група от нисковерижни въглехидрати, които е трудно да се поглъщат от тялото и някои хора просто не могат да ги погълнат.

Диетата FODMAP: Каква е целта?

Създаването на този вид диета ограничава храни, които водят до определени чревни симптоми като например:

  • Подуване на корема
  • Болка в долната част на корема
  • Метеоризъм
  • Диария
  • Коремно разтягане
  • Навик на увреденото черво

Можете също да използвате тази диета за да подобрите проблеми като:

Какво представлява диетата FODMAP?

Съставките на FODMAP присъстват в храни, които съдържат фруктоза, фруктани, галактани или полиоли, особено в следните:

  • Пшеница, ръжен, лук и чесън са богати на фруктоолигозахариди.
  • Бобови растения съдържат галактоолигозахариди.
  • Млечните продукти (предимно мляко) съдържат лактоза.
  • Мед, сироп, ябълки и други плодове съдържат фруктоза.
  • „Леките“ хранителни продукти обикновено съдържат подсладители.
  • Крушите и сливите съдържат полиоли (сорбитол, ксилитол, малтитол и манитол).
Диетата FODMAP и здравословни храни

Диетата FODMAP може да помогне за предотвратяването на определени стомашно-чревни проблеми.

Храни с високо съдържание на FODMAP , които трябва да избягвате:

  • Зърна като кафяв ориз, овесена каша, ечемик, ръжен, просо и цяла пшеница;
  • Бобови растения като боб, леблебия, грах, боб и леща;
  • Зеленчуци като чесън, артишок, патладжан, броколи, лук, Брюкселско зеле, карфиол, ескарол, аспержи, зеле, чушки, праз, цвекло и гъби;
  • Пресни и изсушени плодове като череши, сливи, малини, ягоди, ябълки, праскови, пъпеши, къпини, круши от диня, грозде, маслини, кайсии, червени боровинки, смокини, авокадо, райски ябълки и манго;
  • Ядки кто бадеми, кашу, лешници, фъстъци, кестени, орехови ядки, кедрови ядки, тиквени семена и шам фъстък;
  • Мляко и неговите производни;
  • Обработени меса;
  • Наденици и меса за обяд;
  • Рафинирана захар;
  • Напитки като кафе, бира, алкохолни напитки, безалкохолни напитки, чай, вино, пакетирани плодови сокове;
  • Природни подсладители като захар, фруктоза, сироп от агаве, кленов сироп и мед;
  • Изкуствени подсладители като еритритол, изомалт, лактитол, манитол, сорбитол и ксилитол.

Как трябва да бъде въведена?

Има три етапа за въвеждане на диетата FODMAP :

  1. Ограничителната фаза обикновено продължава от 6 до 8 седмици и е за строго избягване на всички храни богати на FODMAP. Това е за подобряване на стомашно-чревните проблеми.
  2. По време на фазата за повторно въвеждане, вие бавно въвеждате видовете храна, които сте избягвали в предишния етап. Това е за определяне поносимостта на всеки човек. Също така обикновено продължава между 8 и 12 седмици.
  3. След това, щом фазата на повторно въвеждане е свършила, можете да приспособите вашата диета за да се поддържа хранително разнообразие и да избягвате ненужни ограничения, докато поддържате контрол над вашите симптоми.

Кои са нейните предимства?

Както споменахме преди, този вид диета е препоръчителен за лечението на чревни заболявания. Има много доказани предимства за хора, засегнати от синдрома на раздразнените черва, според проучване публикувано в Gastoenterology . Това е така защото може да намали неговите симптоми до 76%.

Като цяло подобрява симптомите на това заболяване и намалява възпалението и коремната болка като намалява ферментиращите вещества на чревните бактерии. Също помага с метеоризма и нормализира нивото на чревните движения.

Мъж с болен стомах

Спазването на диетата FODMAP може да помогне за намаляването симптомите на синдрома на раздразнителното черво.

Също подобрява храносмилателните симптоми при пациенти с функционално заболяване на червата и тези с органични стомашно-чревни заболявания. 84% от пациентите в проучване показали подобрение в техните храносмилателни симптоми когато те се придържат към диетата. Освен това, след повторно въведителната диета, повече от 80% от пациентите могат да понасят пшеница, както и пълномаслено мляко, над 70% от бобови растения и две порции от ниско- фруктозни плодове, всички в едно и също хранене.

Има много предимства за здравето от тази диета, но също има и някои недостатъци. Така че, бдъете внимателно с нея ако страдате от запек. Това е така защото диетата е бедна на фибри и може да засили вашите симптоми. Следователно, трябва да работите заедно с диетолог или специалист по хранене, тъй като това е много строга диета, която изисква постепенно превъвеждане и приспособяване на прием на определни храни.

Консултирайте се с вашия лекар за повече информация.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no-calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
  • Barret JS., How to institute the low-FODMAP Diet. J Gastroenterol Hepatol, 2017.
  • Rovira Vila N., Ibañez Solano P., Angós Musgo RJ., Ibañez Betés MT., et al., Pacientes con trastorno funcional intestinal: eficacia de una dieta baja en FODMAPS para el tratamiento de los síntomas digestivos. Nutr Clin Diet Hosp, 2016. 36 (1): 64-74.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.