Чай Oolong: Научете как да го приготвите и се насладете на ползите му

Чаят Oolong е важен източник на антиоксиданти, аминокиселини, витамини и минерали. Тук ще ви разкажем повече за предимствата му.
Чай Oolong: Научете как да го приготвите и се насладете на ползите му
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 01 юли, 2023

Чаят Oolong се добива от растението Camellia sinensis, същото като черния и зеления чай. Всъщност това е един от шестте основни вида чай, произвеждани от този вид. Известен е още като “син чай” и е полуферментирал вид, който се отличава със своя вкус, аромат и хранителни качества.

Преглед, споделен от Food Science and Human Wellness, уточнява, че само 2% от целия чай, произведен в света, съответства на този китайски чай. И въпреки че основните му потребители са в Тайван, той придоби популярност в страни като Съединените щати, Япония и Индия. Какви ползи му се приписват? Научете!

Как се произвежда чаят oolong?

Чаят Oolong е един от най-популярните традиционни китайски чайове. Подобно на зеления и черния чай, той се получава от листата на вида Camellia sinensis; но основната разлика е в начина на производство, който леко променя хранителния му състав и органолептичните му качества.

За да разберем това, трябва да говорим за процеса на окисляване. Това е химическа реакция, която възниква, когато листата са изложени на въздух. В случая със зеления чай производството се прави от пресни листа, които не са преминали през този процес.

Междувременно черният чай е напълно окислен вид. Листата се намачкват и изсушават на слънце, докато придобият характерния си оттенък. Следователно се счита за ферментирал чай.

При чая oolong времето за проветряване и сушене е частично. С други думи, той е между зеления чай и черния чай.

Поради умереното ниво на окисление цветът и ароматът му се различават. Междувременно вкусът може да варира от флорален до тревист и от сладък до печен, в зависимост от степента му на окисление.

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Какво се случва с тялото ви, ако пиете зелен чай ежедневно?

Хранителен състав на чая Oolong

Чаят Oolong се откроява като изобилен източник на антиоксидантни съединения.

Както е посочено в публикация в списание Molecules magazine, той съдържа полифеноли като теафлавини, теарубигини и епигалокатехин галат (EGCG), които са свързани с много от неговите положителни ефекти върху здравето.

Що се отнася до другите хранителни вещества, той осигурява калций, магнезий, калий, витамин А, витамини от група В и витамин С. Това обаче са много малки количества, които не са много подходящи, когато става въпрос за задоволяване на дневните нужди.

Междувременно Министерството на земеделието на Съединените щати (USDA) уточнява, че съдържанието на кофеин на 100 грама е 38 милиграма. То е по-високо от това на зеления чай, който осигурява 29 mg на 100 грама.

Изчислено е, че чаша чай оолонг (приготвен с около 2 грама листа на 250 милилитра вода) осигурява само 2,4 калории. Не съдържа протеини, мазнини, захар или фибри. Приемът на въглехидрати е само 0,36 грама.
Бране на чай в Тайван
Тайван е най-големият производител и потребител на този сорт чай.

Как се приготвя чай Oolong?

Поради популярността си през последните години, чаят оолонг се предлага в почти всеки магазин за здравословни храни или билкарски магазин. Може да се намери предварително опакован на пакетчета чай или като насипни листа.

При приготвянето му е препоръчително да използвате вода с температура на кипене (около 90 градуса по Целзий). Когато водата заври и температурата е твърде висока, количеството антиоксиданти намалява и вкусът може да се промени.

Полезен съвет е да сварите чая в гореща вода и да го оставите да изстине за 10 до 15 минути за по-добра концентрация на полезните вещества.

Съставки

 • 2 супени лъжици насипни листа от чай oolong (2-3 грама). Вместо това може да се използва едно пакетче чай.
 • 1 чаша вода (250 милилитра).

Как да го направим

 1. Загрейте водата, без да я оставяте да заври.
 2. След това добавете чая на листа или пакетчето чай.
 3. Прецедете го след 3 минути.
 4. След това го оставете да престои още 10 минути, преди да изпиете.

Потенциални ползи за здравето от чая Oolong

Голяма част от ефектите на чая са свързани със съдържанието на антиоксиданти. Тези вещества имат способността да защитават клетките срещу свободните радикали, молекули, свързани с преждевременното стареене и повишен риск от заболяване. Ето основните му предимства.

1. Може да намали риска от диабет

Антидиабетният потенциал на чая оолонг се дължи на съдържанието на полифеноли. Преглед, споделен в списанието Antioxidants, предполага, че консумацията му може да предпази от захарен диабет и свързаните с него усложнения.

По-специално, доказателствата сочат, че подобрява инсулиновата резистентност, активира инсулиновия сигнален път, бори се с оксидативния стрес и намалява възпалителния отговор, което е ключово за контрола на високата глюкоза.

Изследванията, споделени в списание Molecules, съобщават за подобни открития. Според публикацията катехините, теафлавините и полизахаридите, съдържащи се в този чай, имат благоприятен ефект при диабет тип 2.

Това е така, защото помагат за смекчаване на оксидативния стрес, подобряват ендолеталната дисфункция, модулират експресията на цитокини и подобряват инсулиновата резистентност. Те също така намаляват усложненията, свързани с хипергликемия, и укрепват имунните функции.

2. Подпомага загубата на тегло

Включен в рамките на здравословна и балансирана диета, чаят оолонг може да служи като подкрепа за насърчаване на загуба на тегло. Тези ефекти са свързани не само с неговата антиоксидантна активност, но и със способността му да засилва ензимното инхибиране и да модулира чревната микробиота.

В преглед, публикуван в списанието Molecules, изследователите установиха, че епигалокатехин галатът (EGCG) в чая, както и неговите полифенолни метаболити, имат свойства, насърчаващи загубата на тегло.

Но повече от неговия антиоксидантен ефект и бионаличност, тези качества са свързани с модулирането на чревната микробиота. Взаимодействието между усвоените неостатъчни въглехидрати и полифенолите в чая помага за генерирането на късоверижни мастни киселини (SCFA), които са ключови за поддържането на здравите черва.

Доказателствата свързват загубата на тегло с разнообразието на чревната микробиота и намалената чревна пропускливост.

3. Спомага грижата за здравето на сърдечно-съдовата система

Полифенолите, съдържащи се в чая оолонг, са свързани с редица положителни ефекти върху здравето на сърдечно-съдовата система. Те допринасят за разграждането на излишния холестерол и триглицериди, липидни вещества, които могат да причинят удебеляване и запушване на артериите (атеросклероза).

В популационно проучване, споделено от British Journal of Nutrition, изследователите свързват продължителната консумация на чай оолонг с по-нисък риск от дислипидемия (повишен холестерол, триглицериди или и двете). Междувременно изследване, споделено от Journal of Epidemiology and Community Health, свързва приема на чай оолонг с 61% намаление на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Други значими ефекти са свързани с намаляването на високото кръвно налягане и риска от исхемична болест на сърцето. Проучване в списанието Nutrients предполага, че чаят и неговите вторични метаболити имат антихипертензивни ефекти, като спомагат отпускането на гладката мускулатура, намаляването на съдовото възпаление, генерирането на азотен оксид и инхибирането на оксидативния стрес.

4. Чаят Oolong допринася за когнитивното здраве

Поради съдържанието си на L-теанин, кофеин и антиоксиданти, чаят оолонг помага в грижата за когнитивното здраве. Тези вещества действат като мозъчни стимуланти и се свързват с предотвратяването на свързания с възрастта когнитивен спад.

В изследване, споделено от Frontiers in Nutrition, изследователите установиха, че навикът за консумация на чай може да помогне за предотвратяване на загуба на памет и асоциативно обучение, като повлияе на обема на задния corpus callosum.

Друго проучване, докладвано от BMC Nutrition, съобщава, че по-високата консумация на чай е свързана с по-добро представяне на мерките за фокусирано и продължително внимание и задачи за психомоторна скорост при възрастните хора.

Въпреки че липсват повече проучвания относно тези ползи, доказателствата сочат, че чаят оолонг помага за подобряване на настроението, повишаване на вниманието и намаляване на риска от болестта на Алцхаймер и деменция.
Този чай може да подобри работата на мозъка.
Чаят Oolong може да подобри когнитивните функции, особено при възрастни хора.

Харесва ли ви тази статия? Може също да искате да прочетете: 13 билкови чайове за предотвратяване или лечение на менструални спазми

5. Има антитуморен потенциал

Повечето от проучванията за противораковите ефекти на чая са проведени със зелен чай и черен чай. Възможно е чаят оолонг, който е между двете, да има подобни ефекти.

По-специално е установено, че антиоксидантни съединения като полифеноли спомагат за намаляване на клетъчните мутации, които могат да доведат до развитие на рак. За да бъдем по-точни, проучванията свързват консумацията им с намален риск от рак на белия дроб, хранопровода, черния дроб и колоректалния рак.

Засега са необходими повече изследвания върху хора, за да се оценят тези свойства. И въпреки че химиопревантивните качества на чая са признати, консумацията му е превантивна и просто допълваща.

Други възможни ползи от чая оолонг

Като цяло чайовете, получени от вида Camellia sinensis – включително чай оолонг – са свързани с други ползи за здравето. Свързаните проучвания все още продължават; събраните досега доказателства обаче са достатъчни, за да го обозначат като „функционална храна“.

 • Помага за укрепване на костите. Проучване, споделено в Osteoporosis International, установи, че консумацията на чай помага за намаляване на риска от остеопороза, особено при жени и възрастни хора. Катехините, теорубигините и теафлавините са класифицирани като остеопротектори.
 • Допринася за грижата за зъбите. Флуорът, открит в чая оолонг, се свързва с предотвратяването на зъбни кариеси. В допълнение, изглежда, че помага за намаляване на образуването на зъбна плака и гингивит.
 • Има ползи за грижа за кожата. Обилната концентрация на антиоксиданти в чая помага за инхибиране на отрицателните ефекти на свободните радикали, които от своя страна са свързани с преждевременното стареене на кожата. Смятат се и за полезни при екземи и слънчеви изгаряния.

Безопасност и рискове от чая оолонг

Умерената консумация на чай оолонг се счита за безопасна за повечето хора.

Не бива обаче да се пренебрегва, че съдържа кофеин, така че прекомерният му прием не е препоръчителен. Това стимулиращо вещество е свързано със странични ефекти, като главоболие, безсъние и нарушения на сърдечния ритъм.

Приемането на до 400 мг кофеин се счита за безопасно. Ще са необходими около 2 литра чай оолонг, за да се надхвърли това количество. Затова, като цяло, това е безопасна храна.

Препоръчва се предпазлива консумация в следните случаи:

 • Малки деца
 • Бременност и кърмене
 • Бъбречни заболявания
 • Пациенти с артериална хипертония
 • Хора с тревожност и депресия
 • Пациенти с диагностицирана остеопороза

Във всички тези случаи е препоръчително да се консултирате с вашия лекар, преди да приемате тази напитка, особено ако пиете лекарства. Както при другите билкови продукти, съществува риск от взаимодействия.

Смятаме, че бихте искали да прочетете и тази статия: Три начина за приготвяне на зелен чай с цел отслабване

Какво да запомните за чая оолонг

Чаят Oolong е разновидност на полуферментирал чай, който се добива от растението Camellia sinensis. Смята се за междинното звено между зелен чай и черен чай, тъй като претърпява частичен процес на окисление. Въпреки това, те са сходни по хранителни качества.

Тъй като е източник на полифеноли като теафлавини, теарубигини и епигалокатехин галат (EGCG), консумацията му се свързва с кардиопротективни, противотуморни, антидиабетни, отслабващи, противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

В контекста на балансирана диета и здравословен начин на живот, консумацията му може да допринесе за превенцията на заболяванията и поддържането на здравословно тегло. Две до три чаши на ден се считат за безопасни. Искате ли да го опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Aboulwafa, M. M., Youssef, F. S., Gad, H. A., Altyar, A. E., Al-Azizi, M. M., & Ashour, M. L. (2019). A Comprehensive Insight on the Health Benefits and Phytoconstituents of Camellia sinensis and Recent Approaches for Its Quality Control. Antioxidants (Basel, Switzerland)8(10), 455. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6826564/
 • Daglia, M., Di Lorenzo, A., Nabavi, S. F., Sureda, A., Khanjani, S., Moghaddam, A. H., Braidy, N., & Nabavi, S. M. (2017). Improvement of Antioxidant Defences and Mood Status by Oral GABA Tea Administration in a Mouse Model of Post-Stroke Depression. Nutrients9(5), 446. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5452176/
 • FoodData Central. (s. f.). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1104264/nutrients
 • Fu, Q. Y., Li, Q. S., Lin, X. M., Qiao, R. Y., Yang, R., Li, X. M., Dong, Z. B., Xiang, L. P., Zheng, X. Q., Lu, J. L., Yuan, C. B., Ye, J. H., & Liang, Y. R. (2017). Antidiabetic Effects of Tea. Molecules (Basel, Switzerland)22(5), 849. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6154530/
 • Guo, Z., Jiang, M., Luo, W., Zheng, P., Huang, H., & Sun, B. (2019). Association of Lung Cancer and Tea-Drinking Habits of Different Subgroup Populations: Meta-Analysis of Case-Control Studies and Cohort Studies. Iranian journal of public health48(9), 1566–1576. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26412579/
 • Huang, Y. Q., Lu, X., Min, H., Wu, Q. Q., Shi, X. T., Bian, K. Q., & Zou, X. P. (2016). Green tea and liver cancer risk: A meta-analysis of prospective cohort studies in Asian populations. Nutrition (Burbank, Los Angeles County, Calif.)32(1), 3–8. https://doi.org/10.1016/j.nut.2015.05.021
 • Klepacka, J., Tońska, E., Rafałowski, R., Czarnowska-Kujawska, M., & Opara, B. (2021). Tea as a Source of Biologically Active Compounds in the Human Diet. Molecules (Basel, Switzerland)26(5), 1487. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7967157/
 • Koutoukidis, D. A., Jebb, S. A., Zimmerman, M., Otunla, A., Henry, J. A., Ferrey, A., Schofield, E., Kinton, J., Aveyard, P., & Marchesi, J. R. (2022). The association of weight loss with changes in the gut microbiota diversity, composition, and intestinal permeability: a systematic review and meta-analysis. Gut microbes14(1), 2020068. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8796717/
 • Li, J., Romero-Garcia, R., Suckling, J., & Feng, L. (2019). Habitual tea drinking modulates brain efficiency: evidence from brain connectivity evaluation. Aging, 11(11), 3876-3890. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31209186/
 • Liu, J., Liu, S., Zhou, H., Hanson, T., Yang, L., Chen, Z., & Zhou, M. (2016). Association of green tea consumption with mortality from all-cause, cardiovascular disease and cancer in a Chinese cohort of 165,000 adult men. European journal of epidemiology31(9), 853–865. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27372743/
 • Meng, J. M., Cao, S. Y., Wei, X. L., Gan, R. Y., Wang, Y. F., Cai, S. X., Xu, X. Y., Zhang, P. Z., & Li, H. B. (2019). Effects and Mechanisms of Tea for the Prevention and Management of Diabetes Mellitus and Diabetic Complications: An Updated Review. Antioxidants (Basel, Switzerland)8(6), 170. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6617012/
 • Mineharu, Y., Koizumi, A., Wada, Y., Iso, H., Watanabe, Y., Date, C., Yamamoto, A., Kikuchi, S., Inaba, Y., Toyoshima, H., Kondo, T., & Tamakoshi, A. (2011). Coffee, green tea, black tea and oolong tea consumption and risk of mortality from cardiovascular disease in Japanese men and women. Journal of Epidemiology and Community Health, 65(3), 230-240. https://jech.bmj.com/content/65/3/230
 • Okello, E. J., Mendonça, N., Stephan, B., Muniz-Terrera, G., Wesnes, K., & Siervo, M. (2020). Tea consumption and measures of attention and psychomotor speed in the very old: the Newcastle 85+ longitudinal study. BMC nutrition6, 57. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7537102/
 • Polito, C. A., Cai, Z. Y., Shi, Y. L., Li, X. M., Yang, R., Shi, M., Li, Q. S., Ma, S. C., Xiang, L. P., Wang, K. R., Ye, J. H., Lu, J. L., Zheng, X. Q., & Liang, Y. R. (2018). Association of Tea Consumption with Risk of Alzheimer’s Disease and Anti-Beta-Amyloid Effects of Tea. Nutrients, 10(5), 655. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986534/
 • Pou, K. R. J. (2016). Fermentation: The Key Step in the Processing of Black Tea. Journal Of Biosystems Engineering, 41(2), 85-92. https://www.researchgate.net/publication/309375687_Fermentation_The_Key_Step_in_the_Processing_of_Black_Tea
 • Rothenberg, D. O., Zhou, C., & Zhang, L. (2018). A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules (Basel, Switzerland)23(5), 1176. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099746/
 • Rumpler, W. V., Seale, J. L., Clevidence, B. A., Judd, J. T., Wiley, E. R., Yamamoto, S., Komatsu, T., Sawaki, T., Ishikura, Y., & Hosoda, K. (2001). Oolong Tea Increases Metabolic Rate and Fat Oxidation in Men. Journal of Nutrition, 131(11), 2848-2852. https://academic.oup.com/jn/article/131/11/2848/4686734
 • Sang, L. X., Chang, B., Li, X. H., & Jiang, M. (2013). Green tea consumption and risk of esophageal cancer: a meta-analysis of published epidemiological studies. Nutrition and cancer65(6), 802–812. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23909723/
 • Siddiqui, I. A., Afaq, F., Adhami, V. M., Ahmad, N., & Mukhtar, H. (2004). Antioxidants of the beverage tea in promotion of human health. Antioxidants & redox signaling6(3), 571–582. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15130283/
 • Shimada, K., Kawarabayashi, T., Tanaka, A., Fukuda, D., Nakamura, Y., Yoshiyama, M., Takeuchi, K., Sawaki, T., Hosoda, K., & Yoshikawa, J. (2004). Oolong tea increases plasma adiponectin levels and low-density lipoprotein particle size in patients with coronary artery disease. Diabetes research and clinical practice65(3), 227–234. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15331202/
 • Sun, C., Yuan, J., Koh, W., & Yu, M. C. (2006). Green tea, black tea and colorectal cancer risk: a meta-analysis of epidemiologic studies. Carcinogenesis, 27(7), 1301-1309. https://academic.oup.com/carcin/article/27/7/1301/2391057
 • Temple, J. L., Bernard, C., Lipshultz, S. E., Czachor, J. D., Westphal, J. A., & Mestre, M. A. (2017). The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review. Frontiers in psychiatry8, 80. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5445139/
 • WebMD Editorial Contributors. (2020, 11 enero). Health Benefits of Oolong Tea. WebMD. https://www.webmd.com/diet/health-benefits-oolong-tea
 • Weerawatanakorn, M., Hung, W., Pan, M., Li, S., Li, D., Wan, X., & Ho, C. (2015). Chemistry and health beneficial effects of oolong tea and theasinensins. Food Science and Human Wellness, 4(4), 133-146. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2213453015000555
 • Yi, D., Tan, X., Zhao, Z., Cai, Y., Li, Y., Lin, X., Lu, S., Chen, Y., & Zhang, Q. (2014). Reduced risk of dyslipidaemia with oolong tea consumption: a population-based study in southern China. The British journal of nutrition111(8), 1421–1429. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24229494/
 • Zink, A., & Traidl-Hoffmann, C. (2015). Green tea in dermatology – myths and facts. Journal der Deutschen Dermatologischen Gesellschaft, 13(8), 768-775. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ddg.12737

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.