Болка в дясната страна на гърдите: какво може да я причини?

За болката в гърдите има много различни причини. Тази статия ще обсъди основните причини за болка в дясната страна на гърдите.
Болка в дясната страна на гърдите: какво може да я причини?
Maryel Alvarado Nieto

Написано и проверено от лекар Maryel Alvarado Nieto.

Последна актуализация: 24 септември, 2022

Болката в гърдите е често срещан симптом, който обикновено тревожи всеки, който страда от нея. Въпреки че може да бъде причинена от много различни състояния, важно е да се вземат предвид нейните характеристики, както и местоположението й. С тази информация е възможно да имате първоначално диагностично предположение. В тази статия ще се съсредоточим върху някои от причините за болка в дясната страна на гърдите.

Тежестта на тези състояния варира толкова, колкото и техният произход. Ето защо навременната медицинска оценка е от голямо значение в тези случаи, тъй като симптомът не трябва да се приема лековато.

Важно е да се информирате за други клинични прояви, придружаващи болката. По същия начин е необходимо пациентът да се успокои, за да се избегнат пропуски и по този начин да се улесни разбирането на състоянието му.

Гръдна стена и болка в дясната страна на гърдите

Като цяло, най-честите причини за болка в дясната част на гърдите са свързани със структурите, които изграждат гръдната стена. Въпреки че това обикновено са клинични единици, които не са сериозни, те винаги трябва да бъдат внимателно оценявани.

Необходимо е да се изключи по-тежък произход. Анамнеза за наранявания, внезапни движения, кашлица или интензивни физически упражнения обикновено са част от причината за болката в гръдната стена.

Интеркостален неврит

Дразненето на нервните влакна, които придружават ребрата, се нарича интеркостален неврит. Това е клинична картина с множество причини: травма (нараняване), инфекция и дори притискане на нерва в даден момент по пътя му.

Болката в гърдите при интеркостален неврит се влошава при дълбоко дишане, резки движения и кашлица. Когато засегнатият нерв е от дясната страна, болката обхваща тази област на гръдния кош.

Важно е да се отбележи, че болката обикновено не се простира отвъд междуребрието, съответстващо на чувствителността на този нерв. В допълнение, при физически преглед е характерно, че палпацията е болезнена, когато се приложи натиск върху някои точки от това междуребрие.

Смята се, че акупресурата е достатъчна за поставяне на диагнозата.

болка в дясната страна на гръдния кош
Гръдната стена е по-податлива на болка и възпаление при хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Костохондрит: Когато ставите причиняват болка в дясната страна на гърдите

Друго състояние, което предизвиква болка, е костохондритът. Обхваща една или повече стави между ребрата и хрущяла, който ги прикрепя към гръдната кост.

Болката обикновено се появява постепенно и обикновено се локализира във втория и третия ребрено-хондрален възел, но може да включва и други места. Освен това често се излъчва към рамото и крайника от същата страна.

Синдромът на Tietze е една форма на това състояние.

Счупване на ребра и други причини за болка в костите

Една от причините за болка в дясната страна на гръдния кош, която засяга особено възрастните хора, е фрактурата на ребрата. В тези случаи това обикновено е вторичен симптом на остеопения, но може да бъде и проява на костни метастази.

При млади хора обаче трябва да се подозира скорошна гръдна травма. Важно е да се оцени подробно дихателната функция на човека, тъй като това може да бъде компрометирано.

Други състояния на гръдния кош

Има други състояния на гръдната стена, които могат да предизвикат болка. Мускулната контрактура е една от тях и обикновено се причинява от интензивни упражнения, въпреки че резки движения и травма също могат да я причинят.

От друга страна, някои инфекциозни заболявания, като херпес зостер, засягат дерматома в гръдния регион и причиняват болка от дясната страна на гръдния кош. При това състояние се появяват везикули, които застават на пътя на съответния нерв.

Процеси на дихателната система, които причиняват болка в дясната страна на гърдите

В този раздел ще разгледаме някои заболявания на плеврата, които могат да предизвикат болка в дясната страна на гръдния кош. Плеврата е структура, образувана от два слоя: висцерален и париетален. Именно в последния се намира инервацията, необходима за предаване на болката.

Дясностранна пневмония

Инфекцията на белодробната тъкан представлява пневмония, която е сериозно заболяване, изискващо незабавна медицинска оценка. Симптомите включват следното:

 • Кашлица
 • Висока температура
 • Общо неразположение
 • Респираторен дистрес

Ако инфекциозният процес е локализиран в десния бял дроб, болката може да се прояви от тази страна на гръдния кош. Необходими са задълбочен физически преглед и допълнителни изследвания, за да се приложи ефективно и навременно лечение.

Десен пневмоторакс

Наличието на въздух между слоевете на плеврата е известно като пневмоторакс. Въпреки че може да бъде причинено от нараняване, други възможни причини включват определени медицински процедури и дори спонтанно разкъсване на крехка област в плеврата.

Пневмотораксът е свързан с внезапна болка от засегнатата страна и задух. Лечението зависи от тежестта на клиничната картина.

 рентгенова снимка на гръдния кош
Рентгенографията е често срещан допълнителен метод, използван за диагностициране на болка в гърдите.

Туморните процеси като причина за дясната гръдна болка

Туморите, разположени в десния бял дроб, са друга причина за болка в дясната страна на гърдите. Въпреки това, когато тези състояния са локализирани в белодробната тъкан, те обикновено са асимптоматични в началните етапи, тъй като не включват париеталната плевра.

В тези случаи е важно да наблюдавате за загуба на тегло, употреба на тютюн и хронично излагане на азбест и дим от биомаса. В допълнение към болката, кашлицата и задухът са чести.

Други причини за плевритна болка

Възпалението на плеврата, наричано още плеврит, е друг възможен източник на болка в дясната страна на гърдите. Обикновено се засилва при кашлица и дълбоко дишане.

По същия начин ентеровирусните инфекциозни процеси, като коксаки от група В, могат да предизвикат епидемична плевродиния, представляваща синдром на Борнхолм.

Болка в дясната страна на гърдите от сърдечно-съдов произход

Въпреки че дясната гръдна болка обикновено не е свързана с исхемични процеси на сърцето, като инфаркт на миокарда, локализацията на болката не я изключва. Възможно е също така да бъде причинена от съдови структури на други органи със същата важност.

По този начин фактът, че болката е от „неправилната страна“ на тялото за инфаркт, не трябва да е достатъчен, за да приемем, че това е безобидно състояние. Сърдечно-съдовите причини за болка в дясната част на гърдите включват следното:

 • Перикардит
 • Белодробен инфаркт
 • Заболяване на коронарната артерия
 • Белодробна тромбоемболия
 • Дисекираща аневризма на аортата

Други причини за болка в дясната част на гърдите

Има други причини, които не са свързани с респираторни, сърдечно-съдови заболявания или състояния на гръдната стена, които също причиняват болка в тази област. Те включват някои заболявания на храносмилателния тракт, особено заболявания на хранопровода, както и заболявания на черния дроб и жлъчния мехур.

Също така е възможно болката в дясната страна на гръдния кош да има психогенен произход. Тревожността и психосоматичните причини също трябва да се имат предвид.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Jinich, H.; Lifshitz, A.; García, J.; Ramiro, M.; Síntomas y Signos Cardinales de las Enfermedades; Sexta Edición; Editorial El Manual Moderno S.A. de C.V.; 2013.
 • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.
 • Crespo, D.; Pérez, F.; Zambrano, M.; Dolor Torácico; Revista Pediatría de Atención Primaria; 12 (45): 95 – 107; 2010.
 • Fajardo, M.; Pérez, R.; Samper, J.; Pérez, F. López, I.; Dolor Torácico Agudo; Revista de la Sociedad Española de Medicina General; 58: 607 – 622; 2003.
 • Carriquiry, G.; Trostchansky, J.; Manejo Actualizado de las Fracturas Costales;
 • Huang, W.; Shen, G.; Tseng, C.; Persistent Right-Sided Chest Pain; Electronic Clinical Challenges and Images in GI; 139 (Issue 4): E8 – E9; 2010.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.