7 страхотни начина да се погрижите за черния си дроб още със закуската

Можем да подобрим функционирането на черния дроб и да стимулираме детоксикацията като си приготвяме закуска, богата на основни хранителни вещества. Овесените ядки са идеалният начин за започване на деня.
7 страхотни начина да се погрижите за черния си дроб още със закуската
Karla Henríquez

Прегледано и одобрено от лекар Karla Henríquez.

Написано от Valeria Sabater

Последна актуализация: 11 август, 2023

Представете си черния дроб за момент.

Той е най-големият орган в тялото ви и тежи около 1.000- 1.300 кг. Съдържа около 13% от общия обем кръв в тялото ни и е отговорен за осъществяването на над 500 функции.

А какво правите вие, как се грижите ежедневно за този важен орган?

Ако някога сте страдали от заболяване на черния дроб, знаете много добре как се отразява на цялостното ви състояние. Умора, лошо храносмилане, слабост, жълтеница, стомашни болки, задържане на течности и др.

Живеем живота си,  като се фокусираме върху външния свят. Стресът и тревогите от заобикалящата ни среда малко по малко оказват отрицателното си влияние върху телата ни, особено върху вътрешните органи, които приемаме за даденост.

Това, което ви предлагаме е много лесно, здравословно и наистина интересно: да се погрижите за здравето на черния си дроб със закуска. Така този жизненоважен орган ще започне деня по най-добрия начин.

Нека ви обясним.

1. Кафе за черния дроб? Да, с удоволствие

Изпиването на две чаши кафе дневно намалява риска от болести на черния дроб.

Вярно е. Ако някога сте се чудили дали кафето е полезно за черния ви дроб или не, то отговорът е да.

Според проучване от 2015 година, проведено от учени от университетите в Единбург и Саут Хемптън във Великобритания, изпиването на две чаши кафе дневно намалява риска от развиване на болести на черния дроб.

  • Кафето, благодарение на антиоксидантите си, намалява количеството на ензима гама-глутамил-транспептидаза (GGT) в кръвта. Този ензим е биологичен маркер и се използва за откриването на цироза.
  • Освен това намалява и лошия холестерол или LDL и се бори срещу възпаленията на клетките на черния дроб.

Кафето оказва защитна функция и пази здравето на черния ви дроб.

Не бива и да прекалявате. Една чаша сутринта е достатъчна, за да ви събуди и да оптимизира функционирането на черния ви дроб за целия ден.

2. Чесън за закуска

Често говорим в статиите ни за ползите от хапването на чесън на гладно. Ако искате да се погрижите за здравето на черния си дроб, не подценявайте този здравословен навик. Наистина ще ви помогне.

  • Съдържанието на сяра в чесъна помага на тялото да изхвърли токсините.
  • Чесънът съдържа и голямо количество алицин и селен, две натурални съставки, които се борят с възпаленията и подобряват естествената детоксикация на тялото и процеса на метаболизъм.

3. Препечена филийка със зехтин

Препечената филийка със зехтин е вкусна, здравословна и много популярна по Средиземноморието.

  • Изберете пълнозърнест хляб, например ръжен, и го препечете  по ваш вкус.
  • Намажете го с малко зехтин и се наслаждавайте на тази вкусна закуска. Черният ви дроб ще ви благодари за мастните киселини, особено за олеиновата киселина, която спомага за намаляване нивата на лошия LDL холестерол и разширява артериите.
  • Съставката с най-мощно действие в зехтина, без съмнение,  е екстрактът от хлорофил, който е страхотен за лечение и възстановяване на клетките на черния дроб.

4. Грейпфрут

Изберете червен грейпфрут -той е богат на ликопен.

Изберете червен грейпфрут. Той е богат на ликопен, каротиноиден пигмент с по-интензивно антиоксидантно действие от витамините A и C, който също присъстват в този плод.

Грейпфрутът ще ви помогне да премахнете токсините и дори за възстановяване възпалените клетки на черния дроб с помощта на мастните си киселини. Това действие се допълва и от един специален флавоноид, наречен нарингенин.

5. Овесени ядки при затлъстяване на черния дроб

Овесените ядки са зърнена култура, която трябва постоянно да консумирате на закуска. Те са наистина хранителни и имат пречистващо действие. Благодарение на аминокиселините си, помагат за стимулиране на образуването на лецитин в черния дроб.

  • Лецитинът е невероятно органично вещество, което помага на тялото да изхвърли токсините.
  • Овесените ядки регулират кръвната захар и осигуряват значителни количества растителни протеини, страхотни за здравето на черния ви дроб.

6. Авокадо

Авокадото съдържа здравословни мононенаситени мазнини.

Изключително добър избор за закуска е филийка ръжен хляб, намазана с половин авокадо. Не само, че е много вкусна, но е наистина полезна.

  • Авокадото е богато на бета-ситостерол – растителна съставка, която спомага намаляването на холестерола.
  • Авокадото съдържа и здравословни мононенаситени мазнини, намаляващи възпаленията и подобряващи храносмилането.
  • Нещо, което не можем да пропуснем да споменем, е че този вкусен мек плод съдържа големи количества глутатион, друго полезно вещество за черния ви дроб.

7. Ябълки

Яжте ги както ви харесва: настъргани, нарязани на малки парченца с малко мед и канела, объркани с ядки и кафява захар или просто се насладете на свежата и вкусна ябълка без добавки.

Изберете това, което ви харесва най-много, защото всички описани по-горе предложения са полезни за здравето на черния ви дроб, благодарение на високата концентрация на антиоксиданти и пектин.

Не пропускайте да прочетете и: Ползите от лимоновия сок и топлата вода

Всички изброени храни ще ви помогнат да се погрижите за здравето на черния си дроб още със закуската.

Не забравяйте да комбинирате тези здравословни храни с протеини като: яйца, пуешко месо и др.

Не става въпрос просто да се храните добре, а балансирано и да избягвате мазнините и ненужните калории в обработените храни и захарта.

Здравето ви ще ви се отплати, ако приложите съветите ни на практика!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Kennedy OJ., Roderick P., Buchanan R., Fallowfield JA., et al., Systematic review with meta analysis: coffee consumption and the risk of cirrhosis. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 43 (5): 562-74.
  • Guan MJ., Zhao N., Xie KQ., Zeng T., Hepatoprotective effects of garlic against ethanol induced liver injury: a mini review. Food Chem Toxicol, 2018. 111: 467-473.
  • Angelov A., Yaneva Marinova T., Gotcheva V., Oats as a matrix of choice for developing fermented functional beverages. J Food Sci Technol, 2018. 55 (7): 2351-2360.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.