7 симптома на синдрома на поликистозните яйчници, които не трябва да пренебрегвате

· 03.12.2018
Въпреки че всеки един симптом поотделно може да се дължи на различно заболяване, ако при вас има няколко от изброените едновременно е добре да посетите лекар, който да ви прегледа и да провери състоянието на яйчниците ви

Хормоналният дисбаланс е причината за появата на синдрома на поликистозните яйчници (СПЯ). Заради влиянието му върху здравето това заболяване сериозно може да наруши живота на жените.

СПЯ е заболяване, при което се образуват малки кисти или фоликули в яйчниците и повърхността им се уплътнява. Обикновено се появява през пубертета, но може да възникне и по всяко време, докато жената е в репродуктивна възраст.

Причината за този синдром е високото ниво на андрогена, което засяга и репродуктивните възможности на жените и може да доведе до безплодие.

С течение на времето този дисбаланс може да доведе до други неприятни симптоми, които се отразяват върху качеството на живот и здравето.

За щастие след като синдромът бъде диагностициран пациентите започват лечение с медикаменти и контролират заболяването.

Тъй като знаем, че някои жени могат да пренебрегнат симптомите, искаме да ви представим 6те основни признака на синдрома на поликистозните яйчници.

1.Луничкипоявата на лунички може да е в следствие на синдрома на поликистозните яйчници

Има много фактори водещи до появата на лунички. Но когато се появят случайно и на видими места по тялото най-вероятната причина е хормонален дисбаланс.

Жените, при които образуването на андроген е нарушено, имат по-високо ниво на инсулин в кръвта, което води до появата на лунички по:

  • Шията
  • Подмишниците
  • Лицето
  • Ръцете
  • Бедрата

Искате да знаете повече? Прочетете и: Естествени средства срещу мелазма и тъмни петна

2.Проблеми със забременяването и безплодие

Има жени, чиито матка и яйчници са здрави, въпреки че страдат от СПЯ.

Но в повечето случаи то засяга първо функционирането на яйчниците, което по-късно би могло да доведе до проблеми със забременяването.

Хормоналният дисбаланс затруднява забременяването. В тези случаи дори ако жената забременее това крие сериозни усложнения и рискове. 

Благодарение на прогреса в медицината има много медикаменти за регулиране на нормалната овулация.

3.Напълняваненапълняването също може да подсказва за синдрома на поликистозните яйчници

Неконтролируемото напълняване може да е симптом за хормонален дисбаланс, характерен за синдрома на поликистозните яйчници.

За съжаление почти половината болни от СПЯ напълняват с развитието на болестта.

Здравословното хранене и редовното спортуване няма да ви предпазят от появата на този синдром, така че е изключително важно да потърсите лекарска помощ за контролиране на свръхпроизводството на хормони.

4.Хронично акне

Акнето е кожно заболяване, чиято степен на тежест варира в зависимост от фактора, довел до появата му.

Тъй като акнето е видим проблем то често води до ниско самочувствие и неувереност. 

При СПЯ свръхпроизводството на тестостерон води до появата на хронично акне. При жените този хормон се отделя в малки количества.

5.Силно окосмяване и синдрома на поликистозните яйчнициокосмяването има връзка със синдрома на поликистозните яйчници

Жените със синдрома на поликистозните яйчници обикновено страдат от хирзутизъм – силно окосмяване по тялото.

Въпреки че е нормално да имаме окосмяване по определени части от тялото, гъстото, силно окосмяване при хирзутизма не е обичайно.

Високото ниво на тестостерона води до този вид окосмяване, защото засяга кожата и фоликулите на космите при жените.

Не пропускайте и тази статия:Природно лечение на окосмяването

6.Косопад

Има много причини за косопада; ето защо определянето на причината – дали е вътрешна или външна – е много важно.

В някои случаи анемията или недостига на хранителни вещества водят до косопад, тъй като косата се нуждае от хранителни вещества, за да е здрава. 

Някои козметични продукти и изгарянето със стилизиращи уреди също могат да причинят косопад, директно увреждайки капилярите на скалпа.

Но ако забележите, че страдате от косопад в съчетание с някои от другите споменати по-горе симптоми, ви препоръчваме да проверите дали това състояние не се дължи на синдрома на поликистозните яйчници.

Важно е причината да бъде открита не само защото хормоналният дисбаланс засяга здравето на капилярите, но и затруднява усвояването на хранителните вещества.

7.Тревожност и депресиясиндрома на поликистозните яйчници може да доведе до депресия

Хормоналната активност при болните от СПЯ обикновено води до рязка промяна в настроението, бърза раздразнителност и избухване.

Жените със СПЯ лесно изпадат в депресия и тревожност, защото симптомите на болестта засягат сексуалния им живот, външния им вид и репродуктивността им.

Не трябва да подминавате тези състояния с лека ръка. Често към медикаментозното лечение трябва да бъде добавена и помощта на психотерапевт.

И накрая въпреки че симптомите, за които ви разказахме в тази статия могат да се дължат и на други заболявания, е важно да отделите време и да разберете дали не се са свързани със СПЯ. 

Лекарите ще установят това чрез медицински изследвания и при необходимост ще ви назначат подходящото лечение.

Escobar-Morreale, H. F. (2018, May 1). Polycystic ovary syndrome: Definition, aetiology, diagnosis and treatment. Nature Reviews Endocrinology. Nature Publishing Group. https://doi.org/10.1038/nrendo.2018.24

Meier, R. K. (2018, September 1). Polycystic Ovary Syndrome. Nursing Clinics of North America. W.B. Saunders. https://doi.org/10.1016/j.cnur.2018.04.008

Ehrmann, D. A. (2005). Polycystic ovary syndrome. N Engl J Med, 352(12), 1223–1236. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)61345-2