7 симптома на синдрома на поликистозните яйчници, които не трябва да пренебрегвате

Въпреки че всеки един симптом поотделно може да се дължи на различно заболяване, ако при вас има няколко от изброените едновременно е добре да посетите лекар, който да ви прегледа и да провери състоянието на яйчниците ви
7 симптома на синдрома на поликистозните яйчници, които не трябва да пренебрегвате

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Хормоналният дисбаланс е причината за появата на синдрома на поликистозните яйчници (СПЯ). Заради влиянието му върху здравето това заболяване сериозно може да наруши живота на жените.

СПЯ е заболяване, при което се образуват малки кисти или фоликули в яйчниците и повърхността им се уплътнява. Обикновено се появява през пубертета, но може да възникне и по всяко време, докато жената е в репродуктивна възраст.

Причината за този синдром е високото ниво на андрогена, което засяга и репродуктивните възможности на жените и може да доведе до безплодие.

С течение на времето този дисбаланс може да доведе до други неприятни симптоми, които се отразяват върху качеството на живот и здравето.

За щастие след като синдромът бъде диагностициран пациентите започват лечение с медикаменти и контролират заболяването.

Тъй като знаем, че някои жени могат да пренебрегнат симптомите, искаме да ви представим 6те основни признака на синдрома на поликистозните яйчници.

1.Лунички

Има много фактори водещи до появата на лунички. Но когато се появят случайно и на видими места по тялото най-вероятната причина е хормонален дисбаланс.

Жените, при които образуването на андроген е нарушено, имат по-високо ниво на инсулин в кръвта, което води до появата на лунички по:

  • Шията
  • Подмишниците
  • Лицето
  • Ръцете
  • Бедрата

Искате да знаете повече? Прочетете и: Естествени средства срещу мелазма и тъмни петна

2.Проблеми със забременяването и безплодие

Има жени, чиито матка и яйчници са здрави, въпреки че страдат от СПЯ.

Но в повечето случаи то засяга първо функционирането на яйчниците, което по-късно би могло да доведе до проблеми със забременяването.

Хормоналният дисбаланс затруднява забременяването. В тези случаи дори ако жената забременее това крие сериозни усложнения и рискове. 

Благодарение на прогреса в медицината има много медикаменти за регулиране на нормалната овулация.

3.Напълняване

Неконтролируемото напълняване може да е симптом за хормонален дисбаланс, характерен за синдрома на поликистозните яйчници.

За съжаление почти половината болни от СПЯ напълняват с развитието на болестта.

Здравословното хранене и редовното спортуване няма да ви предпазят от появата на този синдром, така че е изключително важно да потърсите лекарска помощ за контролиране на свръхпроизводството на хормони.

4.Хронично акне

Акнето е кожно заболяване, чиято степен на тежест варира в зависимост от фактора, довел до появата му.

Тъй като акнето е видим проблем то често води до ниско самочувствие и неувереност. 

При СПЯ свръхпроизводството на тестостерон води до появата на хронично акне. При жените този хормон се отделя в малки количества.

5.Силно окосмяване и синдрома на поликистозните яйчници

Жените със синдрома на поликистозните яйчници обикновено страдат от хирзутизъм – силно окосмяване по тялото.

Въпреки че е нормално да имаме окосмяване по определени части от тялото, гъстото, силно окосмяване при хирзутизма не е обичайно.

Високото ниво на тестостерона води до този вид окосмяване, защото засяга кожата и фоликулите на космите при жените.

Не пропускайте и тази статия:Природно лечение на окосмяването

6.Косопад

Има много причини за косопада; ето защо определянето на причината – дали е вътрешна или външна – е много важно.

В някои случаи анемията или недостига на хранителни вещества водят до косопад, тъй като косата се нуждае от хранителни вещества, за да е здрава. 

Някои козметични продукти и изгарянето със стилизиращи уреди също могат да причинят косопад, директно увреждайки капилярите на скалпа.

Но ако забележите, че страдате от косопад в съчетание с някои от другите споменати по-горе симптоми, ви препоръчваме да проверите дали това състояние не се дължи на синдрома на поликистозните яйчници.

Важно е причината да бъде открита не само защото хормоналният дисбаланс засяга здравето на капилярите, но и затруднява усвояването на хранителните вещества.

7.Тревожност и депресия

Хормоналната активност при болните от СПЯ обикновено води до рязка промяна в настроението, бърза раздразнителност и избухване.

Жените със СПЯ лесно изпадат в депресия и тревожност, защото симптомите на болестта засягат сексуалния им живот, външния им вид и репродуктивността им.

Не трябва да подминавате тези състояния с лека ръка. Често към медикаментозното лечение трябва да бъде добавена и помощта на психотерапевт.

И накрая въпреки че симптомите, за които ви разказахме в тази статия могат да се дължат и на други заболявания, е важно да отделите време и да разберете дали не се са свързани със СПЯ. 

Лекарите ще установят това чрез медицински изследвания и при необходимост ще ви назначат подходящото лечение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Vargas-carrillo, M. a, Herrera-polanco, J., Vargas-ancona, L., General, H., & Salud, S. De. (2003). Síndrome de ovarios poliquísticos: abordaje diagnóstico y terapéutico. Rev Biomed.
  • Torpy, J., Lynm, C., & Glass, R. (2007). Síndrome de Ovarios Poliquísticos. REVISTA DE LA ASOCIACIÓN MÉDICA AMERICANA. https://doi.org/10.1016/S1636-5410(07)70650-5
  • Meza, X. (2011). SINDROME DE OVARIOS POLIQUISTICOS Y TRASTORNOS MENTALES. Revista Hondureña Del Postgrado de Psiquiatría. https://doi.org/10.1007/s00114-010-0655-1

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.