6 причини да консумирате стафиди за закуска
Стафиди са пролезен продукт, който не само помага при запек. Може и да не ви се вярва, но тези малки дарове от природата са ковчеже със скъпоценности за доброто ви здраве.
Сушените плодове, като смокините и фурмите, преминават през деликатен процес на сушене, при който съдържанието им на вода намалява, а се запазват най-важните им хранителни вещества.
Тъмният им цвят подсказва за голямото количество енергия и антиоксиданти, които се крият в сладката им сърцевина.
Ако ги консумирате умерено, особено през първата половина на деня, тялото ви ще ви се отблагодари.
Прочетете за 6-те причини, поради които трябва да хапвате стафиди на закуска.
1.Стафиди понижават високото кръвно налягане
Стафидите спомагат понижаването на кръвното налягане и се грижат за здравето на сърцето.
Още от началото трябва да отбележим, че стафидите съдържат глюкоза. Затова, за да се възползвате от качествата им трябва да ги консумирате редовно, но умерено.
Примерно, ако хапвате по една шепа (около 25 гр.) стафиди дневно, ще се възползвате от голямото количество калий, което съдържат и което помага при понижаване на кръвното налягане.
Освен това фибрите в стафидите поддържат биохимичния състав на кръвоносните съдове, докато намаляват втвърдяването им.
Ако добавите този вид сушени плодове към закуската си, ще започнете деня, знаейки че правите нещо полезно за здравето на сърцето си.
Прочетете и: 11 ползи от овесените ядки + рецепта за закуска
2.Пълни са с енергия и ви помагат в борбата срещу анемията
Стафидите съдържат значително количество желязо, което ви помага в борбата срещу анемията.Те са богати на витамин В комплекс, изключително важен за образуването на нови кръвни телца.
Голямото количество мед в стафидите ускорява образуването на червени кръвни телца.
Не трябва да забравяме, че пълноценната закуска е тази, пълна с енергия. Стафидите са богати на въглехидрати и ви помагат да избегнете похапването преди обяд.
3.Пречистват организма ви
Интересен начин да се възползвате от натуралното действие на стафидите е като ги накиснете за една нощ и след това изпиете водата. Това е чудесен начин да подобрите живота си и действието на бъбреците си.
Въпреки че организмът ви си има собствен начин за пречистване, един от вариантите да спомогнете тези процеси е като използвате средства, оптимизиращи функционирането на черния дроб и бъбреците.
Опитайте тази вода от стафиди и ще забележите разликата.
Не пропускайте и: 6 растения с грижа за черния дроб
4.Забравете за запека
При консумацията на стафиди се случва нещо изненадващо: те се подуват поради съдържанието си на неразтворими фибри.Този натурален процес насърчава движението в червата, като ги детоксикира и избутва отпадните вещества, за да могат да бъдат изхвърлени.
При диария разтворимите фибри поемат течностите и постепенно проблема отшумява като същевременно ви осигуряват хранителни вещества и ви помагат да се справите със слабостта и премаляването.
5.Те са най-добрата грижа за костите сутрин
Ще се радвате да научите, че стафидите, както и сушените смокини, съдържат много калций.
Ако добавите една шепа стафиди към киселото си мляко, ще осигурите на костите си калция, от който се нуждаят.
Този вид сушени плодове са един от най-добрите източници на борон, микрохранително вещество, което трябва да присъства в менюто ви. Боронът е жизнено важен за правилното образуване и грижа за костите ни и помага усвояването на калция.
От друга страна, както вече споменахме, стафидите съдържат и много калий.
Калият е друго основно хранително вещество, което помага борбата с остеопорозата и увреждането на ставите, свързано с напредването на възрастта.
6.Спомагат поддържането на алкалността на организма
Високата киселинност на организма се проявява външно с кожни проблеми като акнето.Организмът ви страда и вътрешно от този pH дисбаланс. Артритът се влошава, както и риска от появата на камъни в бъбреците или висок холестерол.
Ако започнете да хапвате по една шепа стафиди на закуска, ще си набавяте необходимите ви калий и магнезий .
Тези два минерала действат като посредници за алкалността на организма ви. Те неутрализират киселинността, която излага сърцето ви на риск.
Така, а сега ни кажете…
Решихте ли какво ще добавяте към закуската си отсега нататък?
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- American College of Cardiology. (2012). Snacking on raisins may offer a heart-healthy way to lower blood pressure. Consultado el 24 de abril de 2023. https://www.acc.org/about-acc/press-releases/2012/03/25/15/51/raisins_bp
- Cuesta, C., & Yikenia, J. (2023). Estilos de vida y factores de riesgo relacionados con la enfermedad cardiovascular en estudiantes universitarios. Universidad Católica San Antonio de Murcia. https://repositorio.ucam.edu/handle/10952/6046
- Ems, T., St Lucia, K., & Huecker, M. R. (2022). Biochemistry, Iron Absorption. StatPearls Publishing. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448204/
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Alimentos y bebidas. https://www.fen.org.es/vida-saludable/alimentos-bebidas
- Gibney, M. J., Barr, S. I., et al. (2018). Breakfast in human nutrition: the international breakfast research initiative. Nutrients. 10 (5): 559. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986439/
- Ha, J., Kim, S-A., et al. (2020). The associations of potassium intake with bone mineral density and the prevalence of osteoporosis among older Korean adults. Nutrition Research and Practice. 14 (1): 55-61. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6997142/
- Harvard T. H. Chan. (2022). The nutrition source. Fiber. Harvard School of Public Health. Consultado el 24 de abril de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/carbohydrates/fiber/
- Mayo Clinic. (2022). Dietary fiber: essential for a healthy diet. Consultado el 24 de abril de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983
- National Institutes of Health. (2022). Calcio. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 24 de abril de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-DatosEnEspanol/
- National Institutes of Health. (2022). Hierro. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 24 de abril de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-DatosEnEspanol/
- Olmo-Cunillera, A., Escobar-Avello, D., et al. (2020). Is eating raisins healthy? Nutrients. 12 (1): 54. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019280/
- Papadaki, A., Kachrimanidou, V., et al. (2021). Mediterranean raisins /currants as traditional superfoods: processing, health benefits, food applications and future trends within the bio-economy era. Applied Sciences. 11 (4): 1605. https://www.mdpi.com/2076-3417/11/4/1605
- Pizzorno, L. (2015). Nothing boring about boron. Integrative Medicine: a Clinician’s Journal. 14 (4): 35-48. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4712861/
- Rietschier, H. L., Henagan, T. M., et al. (2011). Sun-dried raisins are cost-effective alternative to sports jelly beans in prolonged cycling. Journal of Strength and Conditioning Research. 25 (11): 3150-3156. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7081390/
- Shishehbor, F., Joola, P., et al. (2022). The effect of black seed raisin on some cardiovascular risk factors, serum malondialdehyde, and total antioxidant capacity in hyperlipidemic patients: a randomized controlled trials. Irish Journal of Medical Science. 191 (1): 195-204. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33660114/
- Vitoria Miñana, I. (2021). Problemas digestivos y nutrición. Adolescere. IX (1): 7-13. https://www.adolescere.es/revista/pdf/volumen-IX-n1-2021/2021-n1-7_13_Tema-de-revision-Problemas-digestivos-y-nutricion.pdf