6 детоксикиращи и грижещи се за здравето на черния дроб храни
В днешната статия ще ви предложим 6 храни, които ще се погрижат за здравето на черния дроб и ще го детоксикират.
Черният дроб е един от основните органи в човешкото тяло. Той се намира в горната част на стомашната кухина, над корема, близо до бъбреците и червата.
Функцията му е да регулира по-голямата част от химичните вещества в организма и да отделя жлъчка.
Жлъчката спомага транспортирането на отпадните вещества извън черния дроб и разграждането на мазнините в тънките черва по време на процеса на храносмилане.
Този орган обработва, разгражда и балансира всичко, което идва от стомаха и червата. Освен това спомага приема на лекарствата, за да може организма да ги усвои без странични токсични ефекти.
Другите функции на черния дроб са:
- Превръща излишната глюкоза в гликоген.
- Регулира нивата на аминокиселините в кръвта.
- Преработва алкохола.
- Контролира съсирването на кръвта.
- Пречиства и спомага изхвърлянето на билирубина.
Вече можете да си дадете сметка за важността на здравето на този орган. Лесно можете да постигнете това, ако включите детоксикиращи и пречистващи храни в менюто си.
Кога трябва да детоксикираме черния си дроб?
Трябва да консумирате храни, които детоксикират и се грижат за здравето на на черния ви дроб постоянно. По този начин ще го предпазите от увреждане и различни заболявания.Но, ако не се храните балансирано трябва да внимавате за появата на симптоми на интоксикация на черния дроб.
Става въпрос за следните симптоми:
- Гадене и повръщане след консумация на мазни храни.
- Болка в стомаха.
- Запек.
- Синдром на раздразненото дебело черво.
- Лош дъх в устата, в съчетание с бели налепи по езика.
Ако наблюдавате постоянно тези симптоми е добре да се опитате да включите следните храни в менюто си:
Прочетете и: 5 смутита, които преборват запека
1.Чесън за здравето на черния дроб
Чесънът пречиства и укрепва черния ви дроб. Това се дължи на съдържанието му на селен, аргинин, витамини B6 и C.
Първо селенът спомага процеса на детоксикация благодарение на антиоксидантите си.
Аргининът е аминокиселина, която улеснява отпускането на кръвоносните съдове. Тя спомага поддържането на здравословните нива на кръвното налягане в черния дроб.
И накрая витамин B6 притежава противовъзпалително действие, а витамин C оказва антиоксидантен ефект върху всички клетки.
2.Грейпфрут
Грейпфрутът е цитрусов плод, който съдържа голямо количество витамин C.Добре е да изяждате по един грейпфрут дневно. Ако предпочитате да пиете сок, най-добре не приемайте повече от една чаша на ден (200 мл).
Най-добрият вариант е да изпивате сока на един грейпфрут с вода. По този начин ще избегнете консумацията на твърде много захар.
Ако не ви допада идеята да пиете сока с вода, можете да го добавите към зелените си смутита. По този начин ще допълните менюто си.
3.Зеленчуци за здравето на черния дроб
За да детоксикирате и да се грижите за здравето на черния си дроб трябва да консумирате зеленчуци като:
Спанак
Спанакът повишава образуването на жлъчен сок. Той пречиства токсините от кръвта и неутрализира действието на токсичните метали, пестициди и други химикали, които се съдържат в някои храни.
Червено цвекло
Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти и разтворими фибри, червеното цвеклоактивира функцията на черния дроб да пречиства кръвта.Броколи и карфиол
И броколито и карфиолът, които спадат към семейство Кръстоцветни, спомагат образуването на ензими, необходими за отделянето на токсините от организма.
4.Авокадо
Авокадото е богато но глутатион. Той е един от антиоксидантите, които улесняват пречистването на черния дроб.
Освен това авокадото ни осигурява и:
- Витамин C. Той спомага процеса, предпазващ организма от клетъчно окисляване. Освен това неутрализира свободните радикали и защитава клетките на черния дроб.
- Витамини E и K. Те притежават противовъзпалително действие.
5.Орехи
Орехите съдържат омега-3 мастни киселини и глутатион. Затова имат детоксикиращо и пречистващо действие.
Орехите предотвратяват натрупването на мазнини в черния дроб. Освен това участват в изграждането на здрави клетъчни мембрани около този орган.
Но запомнете, че не трябва да изяждате повече от 5 ореха дневно, поради количеството калории, които съдържат.
6.Куркума
Благодарение на активната си съставка куркуминът, куркумата е широко използвана в ориенталския свят като продукт с мощно антиоксидантно и противовъзпалително действие. Затова е идеална за поддържане здравето на черния дроб.
Освен това спомага процесите на детоксикиране и подмладяване на клетките. Освен това повишава образуването на жлъчка.
Препоръчваме ви да прочетете и: Признаци на претоварен черен дроб
Детоксикирайте черния си дроб поне веднъж на всеки шест месеца
Детоксикирането на черния дроб е нещо, което трябва да правите поне два пъти годишно. Основната причина за това е, че този орган е отговорен за редица жизненоважни функции, които ви позволяват да се радвате на добро качество на живота.
И не забравяйте, че трябва да избягвате прекомерната консумация на вредни храни като пържените и полуготови продукти.
Ако храните, изброени в тази статия, не са част от обичайното ви меню, опитайте се да ги включите постепенно.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Ammon, H., & Wahl, M. (1991). Pharmacology of Curcuma longa. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-960004
- Fink, A., Rüfer, C. E., Le Grandois, J., Roth, A., Aoude-Werner, D., Marchioni, E., … Barth, S. W. (2014). Dietary walnut oil modulates liver steatosis in the obese Zucker rat. European Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1007/s00394-013-0573-z
- Bustamante, Sandro, and Miguel Morales. “Té verde, Fitomedicamento contra la Influenza A: Rol de las Catequinas.” Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas 11.2 (2012).
- Colbert, Don. Buena Salud a Través de la Desintoxicación. Charisma Media, 2006.
- Crawford, J. M. “El hígado y las vías biliares.” Robbins. Patología (2000).