5 рецепти с цвекло с грижа за здравето
Цвеклото принадлежи към семейство Лободови, към което спадат около 1400 растителни вида. Повечето от тях са тревисти и са типични за крайбрежните, топли райони. Цвеклото води началото си от Европа. Има много рецепти с цвекло, с които можете да се погрижите за здравето си.
Наричано и червено цвекло, това растение образува дълбок, голям корен. Той може да бъде консумиран в сурово състояние или да бъде сготвен, въпреки че качествата му се запазват максимално, когато не е обработен. Когато го готвите, най-добре е да оставите цвеклото необелено и след това да махнете коричката. Това е перфектният зеленчук за приготвянето на салати и сокове.
Цветът на цвеклото варира от червен до лилав. Листата му също са ядливи и имат вкус сходен с този на спанака.
Наситеният пигмент в цвеклото обикновено се използва за оцветяване на други храни като сладолед, смутита, супи и дори някои алкохолни напитки. Червеният му цвят е привлекателен и засилва апетита.
Ползи на цвеклото
- Цвеклото съдържа съставки, образуващи азотен оксид в стомаха, понижаващ високото кръвно налягане.
- Освен това в състава му откриваме голяма количество фолат и фолиева киселина, предпазващи плода от вродени дефекти, както и от сърдечни заболявания.
- Цвеклото е богато и на фибри – разтворими и неразтворими.
- Този зеленчук е беден на калории, тъй като съдържа основно вода и въглехидрати.
- Действа като натурално разхлабващо средство и спомага борбата със запека.
- Цвеклото се счита за диуретик, благодарение на високото си количество калий.
- И не на последно място съдържанието му на натрий е ниско, което спомага изхвърлянето на задържаните течности.
Прочетете и : Как да преборите запека с 9 плода
Рецепти с цвекло
1.При високо кръвно налягане
Цвеклото е богато на антиоксиданти, подобряващи кръвообращението. Едно от най-ефикасните рецепти при този проблем е следната:
Съставки
- 3 средно големи цвекла
- 1 чаша минерална вода (125 мл)
Приготвяне
- Измийте добре цвеклото. Нарежете го на малки парченца и ги поставете в блендера. Добавете минералната вода и разбъркайте всичко докато получите хомогенен сок. Сервирайте веднага и се насладете на напитката.
2.При анемия
Този зеленчук е чудесен източник на витамин С, желязо и фолиева киселина. Те спомагат укрепването на имунната система.
Съставки
- 1 средно голямо цвекло
- Един голям домат
- 1 морков
- 1/2 червена пиперка (50 г)
- 1 чаша вода (125 мл)
Приготвяне
- Първо измийте добре всички продукти. Нарежете ги на малки парченца. Сложете всичко в блендера. Разбъркайте за минута и сервирайте.
3.Рецепти с цвекло при ринит
Това широко използван домашен лек с цвекло съдържа и листа от евкалипт. Полезен е за ринита, тъй като съдържа бетаин. Това хранително вещество предпазва клетките, ензимите и протеините. Освен това този лек притежава и отхрачващо действие.
Съставки
- 1 цвекло
- 5 листа от евкалипт (10 г)
- 4 чаши вода (1 литър)
Приготвяне
- Нарежете цвеклото на малки парчета. Наситнете и листата от евкалипт.
- Кипнете водата в подходящ съд и прибавете цвеклото и листата. Оставете сместа да покъкри.
- Дръпнете съда от огъня и покрийте главата си с кърпа, за да можете по-добре да вдишвате парите. Внимавайте да не се изгорите. Добре е да правите процедурата веднъж седмично преди лягане.
4.За пречистване от токсини
Комбинацията от антиоксиданти и голямо количество фибри спомага изхвърлянето на токсините от организма. Освен това подобрява действието на лимфната система.
Съставки
- 1 цвекло
- 1 стрък целина (55 г)
- 1/2 ябълка (75 г)
- 1 чаша вода (125 мл)
Приготвяне
- Измийте добре всички продукти. Нарежете ябълката, целината и цвеклото на ситно. Изсипете продуктите в блендера и ги разбъркайте докато получите хомогенна смес. Пийте напитката поне 10 минути преди всяко хранене.
Препоръчваме ви да прочетете и: Как да изчистим организма от токсини?
5.Като сироп против кашлица
Комбинацията между цвекло и мед е перфектният сироп против кашлица. В добавка към антибактериалните качества на меда, той действа и като отхрачващо средство. Същевременно цвеклото снабдява с кислород и пречиства кръвта.
Съставки
- 1 цвекло
- 2 супени лъжици мед (30 г)
Приготвяне
- Разрежете цвеклото на две половинки. Издълбайте леко сърцевината на всяка една от тях и напълнете получените вдлъбнатини с мед. Печете цвеклото във фурна 10 минути докато омекне. Изчакайте да изстине и така го изяжте. Бързо ще забележите как кашлицата ви намалява.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Nemzer, B., Pietrzkowski, Z., Spórna, A., Stalica, P., Thresher, W., Michałowski, T., & Wybraniec, S. (2011). Betalainic and nutritional profiles of pigment-enriched red beet root (Beta vulgaris L.) dried extracts. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.12.081
- Čanadanović-Brunet, J. M., Savatović, S. S., Ćetković, G. S., Vulić, J. J., Djilas, S. M., Markov, S. L., & Cvetković, D. D. (2011). Antioxidant and antimicrobial activities of beet root pomace extracts. Czech Journal of Food Sciences. https://doi.org/10.17221/210/2010-CJFS
- Ninfali, P., & Angelino, D. (2013). Nutritional and functional potential of Beta vulgaris cicla and rubra. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2013.06.004