3 лесни и вкусни рецепти с риба

Приготвянето на рецепти с риба винаги е предизвикателство, но това не означава че няма да се наслаждавате на вкусни ястия след това. Вижте как бързо и лесно можете да си приготвите риба у дома.
3 лесни и вкусни рецепти с риба
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Приготвянето на рецепти с риба винаги е предизвикателство. Има много неща, които могат да се объркат. От вида на рибата, която да сготвите до начина, по който да го направите, както и евентуалните критики, които можете да получите от останалите членове на семейството си.

Вероятно не консумирате често риба и не я използвате в приготвянето на ястията за цялото семейство. Знаете за какво става въпрос, нали? И ако сте честни трябва да признаете, че не трябва да бъде така.

Трябва да промените мисленето си относно рецептите с риба и да разберете, че този продукт е изключително полезен за организма. Няма значение колко опит имате (или нямате) в кухнята, просто трябва да спазвате тези стъпки и сами ще забележите разликата.

Времето на приготвяне и трудността на рецептите зависи от вида риба, който ще приготвяте, както и от гарнитурата към нея. Запомнете, че в кухнята винаги има повече от един начин за действие.

Ако си харесате рецепта от даден сайт или някоя от тази статия винаги можете да ги промените като добавите любимите си подправки или съставки, които биха подобрили вкуса и хранителната им стойност. Внимание, време е да запретнете ръкави!

Лесни и вкусни рецепти с риба

Този вид риба е много вкусна, пълна с ценни хранителни вещества

1.Хек на скара

Този вид риба е много вкусна, пълна с ценни хранителни вещества и използвана в западната и латиноамериканската кухня. Хекът може да бъде приготвен под формата на филе, пържен, нарязан на парчета, на пара, пушен, сварен и т.н. В тази рецепта ви съветваме да го приготвите на скара, за да запазите витамините, омега-3 мазнините, микроелементите и разбира се съдържащите се в тази риба протеини.

Съставки

  • 2 филета от хек (500 г)
  • 4 скилидки чесън, обелени (50 г)
  • 2 стръкчета пресен магданоз (20 г)
  • 1 супена лъжица млян черен пипер (25 г)
  • 1/2 чаша екстра върджин зехтин (40 мл)

Приготвяне

  • Тази рецепта се приготвя много лесно. Първо пригответе дресинга. За целта изсипете зехтина в чаша. Добавете нарязания чесън и ситно нарязания магданоз. Оставете сместа да престои 1 час.
  • Време е да приготвите хека. Измийте рибата добре и я поставете върху хартия, за да я подсушите.
  • Пуснете котлона на средна степен и добавете малко масло към грил тигана.
  • Изсипете дресинга върху рибните филета и ги опечете в грил тигана до пълна готовност от двете страни.
  • Да ви е сладко!

2.Риба тон с чесън

Както виждате приготвянето на рецептите с риба не е сложно. Идеята е да улесните работата си в кухнята и да придадете на ястието желания, приятен вкус.

Съставки

  • 1 глава чесън (45 г)
  • 2 чаши оцет (220 мл)
  • Две парчета прясна риба тон (425 г)
  • 2 супени лъжици смлян кимион (50 г)
  • 1 супена лъжица смлян черен пипер (25 г)
  • 1 супена лъжица екстра върджин зехтин (30 мл)

Приготвяне

  • Измийте добре парчетата риба тон и я отцедете от водата.
  • След това в подходящ съд поставете рибата, добавете 2 чаши оцет и малко сол и я оставете да се поври на силен огън 10 минути.
  • Докато рибата се готви намачкайте чесъна добре и го смесете със смления кимион и зехтина. Бъркайте докато получите хомогенна смес.
  • След като рибата тон е готова, дръпнете съда от котлона и оставете рибата да изстине.
  • Поръсете рибата навсякъде със сместа от чесън, кимион и зехтин.
  • Оставете рибата да престои 25 минути. Готова е за хапване. Друг вариант е да я приберете в хладилника и да я опечете на грил тиган на следващия ден.

3.Сьомга на грил

Сьомгата е невероятна риба. От минутата, в която започнете да я приготвяте докато стане готова за консумация, тази риба запазва изключителните си качества. Сьомгата съдържа много ценни хранителни вещества. Тя е богата на протеини, минерали, омега-3 мастни киселини и полезен холестерол, което я прави изключително полезна за здравето. Пригответе си я на грил и се насладете на това невероятно кулинарно изкушение.

сьомгата е вкусна риба, която лесно можете да приготвите на скара

Съставки

  • 1 лимон (20 г)
  • 1 голямо парче сьомга (300 г)
  • 2 скилидки чесън, обелени (15 г)
  • 1 супена лъжица морска сол (25 г)
  • 1/2 чаша билки (50 г)
  • 2 супени лъжици ситно нарязан магданоз (50 г)
  • 1 супена лъжица екстра върджин зехтин (30 мл)

Приготвяне

  • Измийте сьомгата с много вода. Отцедете я от водата и я поставете върху дъска, за да я овкусите.
  • Обелете и нарежете чесъна, добавете солта, ситно нарязания магданоз и билките. Намажете добре рибата от двете страни.
  • Завийте рибата в алуминиево или домакинско фолио и я оставете в хладилник за 2 часа.
  • Извадете рибата от хладилника, изчакайте малко да се отпусне и я опечете на грил с малко зехтин. Печете и от двете страни. Да ви е сладко!

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tørris C, Småstuen MC, Molin M. Nutrients in Fish and Possible Associations with Cardiovascular Disease Risk Factors in Metabolic Syndrome. Nutrients. 2018;10(7):952. Published 2018 Jul 23. doi:10.3390/nu10070952
  • Ruxton, C. H. S., Reed, S. C., Simpson, M. J. A., & Millington, K. J. (2004, October). The health benefits of omega-3 polyunsaturated fatty acids: A review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics. https://doi.org/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x
  • Zhang, J., Wang, C., Li, L., Man, Q., Song, P., Meng, L., … Frøyland, L. (2010). Inclusion of Atlantic salmon in the Chinese diet reduces cardiovascular disease risk markers in dyslipidemic adult men. Nutrition Research30(7), 447–454. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.06.010

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.