10 лесни трика, с които дрехите ви винаги ще са като нови

Ако не искате дрехите ви да се износят прекалено бързо е важно да обръщате внимание на начина, по който ги перете и да избягвате повреждането на материите.
10 лесни трика, с които дрехите ви винаги ще са като нови

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Все по-често в ежедневието ви се сблъсквате със следното – дрехите ви бързо се износват и се налага да ги замените с нови. По шевовете се появяват малки дупчици, цветовете избледняват, самите дрехи се разтягат …

Това налага честото обновяване на гардероба, което не само засяга имиджа ви, но и изпразва портфейла ви. За да решите този проблем ви предлагаме няколко трика, с които ще запазите дрехите ви като нови за дълго.

1.Перете дрехите само когато са мръсни

Дрехите ви бързо се износват и се налага да ги замените с нови
Въпреки че изглежда очевидно, много хора хвърлят в коша за пране дрехи, които не са мръсни. Запомнете, че колкото повече перете една дреха, толкова по-бързо ще се износи тя.

2.Внимавайте когато перете една дреха за първи път

Първото пране на дрехите е много важно, защото може да промени цвета им, да увреди еластичните нишки и самите тъкани. Запомнете, че трябва внимателно да прочетете етикета на дрехата с инструкциите за пране.

3.Разделяйте бялото пране от цветното

Въпреки че живеем на бързи обороти, не трябва да пренебрегваме този класически съвет, а да го спазваме. Той ще ни помогне да перем цветните дрехи с подходящите препарати, които ще запазят цвета им.

Белите дрехи се нуждаят от друг начин на изпиране, който да ги запази като нови и да се погрижи за тъканите. Цветните дрехи също изискват специални грижи, които да поддържат наситеността и свежестта на цветовете.

4.Не тъпчете пералнята

За качествено изпиране на дрехите ви, зареждайте  правилно пералнята си.
За да запазите дрехите ви като нови,  добре преценявайте количеството за всяко едно зареждане на пералнята. Така най-добре ще определите необходимото количество прах за пране и вода за качественото изпиране на дрехите.

Ако не спазвате този съвет изпирането няма да е качествено, а и ще увреди тъканите.

Затова е много важно правилно да зареждате пералнята си. Ако не правите това тя може да се превърне във ваш враг.

5.Използвайте студена вода

Температурата на водата, която използвате, е много важна. Запомнете, че студената вода запазва каквото и да е в добро състояние. Дрехите не са изключение от това правило: студената вода ги запазва и поддържа като нови.

6.Обръщайте внимание на яките и маншетите

Преди да сложите дрехите в пералнята огледайте тези части и използвайте малко сода за хляб или оцет, за да улесните изпирането им. По този начин ще премахнете натрупаното замърсяване по тези части от дрехите.

И ще запазите дрехите си чисти и като нови, все едно че сте си ги купили сега.

7.Натуралните продукти са чудесни помощници

Запазването на дрехите ви и грижата за пералнята са напълно съвместими неща.
Запазването на дрехите ви в оптимално състояние и грижата за пералнята са напълно съвместими неща. Опитайте да използвате натурални омекотители, като белия и ябълковия оцет.

Тези натурални продукти са силно препоръчвани, защото праховете за пране, белината и традиционните омекотители са силно абразивни и увреждат тъканите.

Само си помислете как се отразява използването им на текущото състояние дрехите ви.

8.Използвайте чанта за пране на дрехите ви

Тези вещи стават все по-популярни сред хората, които искат да запазят облеклото си. Предназначението на тези чанти е да предпазят прането от триенето в пералнята и всички последици от това: образуването на топчета по тъканите и разтягането им.

9.Затваряйте циповете

Това е много важна стъпка, защото ако оставите циповете отворени зъбите им се забиват в другите дрехи от прането и дори ги късат.

Така че ако искате да запазите дрехите си не забравяйте да спазвате този съвет.

10.Проверявайте джобовете

Монетите и другите предмети в джобовете имат двойно въздействие: пречат на качественото изпиране и променят цвета на дрехите.

Да не пропуснем да споменем, че монетите повреждат някои части от дрехите, заради триенето в пералнята. Освен това променят цвета им, смесвайки водата с цветовете на всяко пране.

Ако спазвате тези съвети ще запазите дрехите си като нови за дълго. Освен това ще се погрижите за околната среда като използвате разградими продукти. Ще намалите броя на пранетата си и съответно – разхода на вода и електричество.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.