Останете млади с ежеседмично гладуване

Дневният прием на течности и сокове не трябва да надвишава 300 калории
Останете млади с ежеседмично гладуване

Последна актуализация: 14 януари, 2019

Съществуват нови изследвания, които са категорични: ако искате да живеете по-дълго и да останете по-млади, трябва да опитате с гладуване веднъж седмично. Това ще ви помогне да спечелите битката срещу биологичния часовник, така че да не се тревожите прекалено за хода на времето! Изглежда, че само използването на кремове и локални процедури не са достатъчни, затова опитайте с гладуване веднъж седмично и вижте ползите върху себе си.

Как може да сте сигурни, че гладуването е подходящо за вас? Наистина ли е възможно да не се консумира нищо цял ден? Можете ли да издържите на глада и стомашните болки? На тези въпроси ще дадем отговор в днешната статия, затова продължавайте да четете.

Защо гладуването е полезно за здравето?

Нека да помислим за няколко интересни неща: храносмилателната система винаги е активна, дори когато спим. Много от болестите, от които страдаме, са пряк резултат от токсините, натрупвани в храносмилателния тракт след многогодишна консумация на нездравословни храни. Сега, след като вече знаем, че сънят е от съществено значение за организма да се възстанови и подмлади, защо да не дадем почивка и на храносмилателната система?

Махатма Ганди е бил голям застъпник на редовното гладуване. Благодарение на тази практика, според изследователите, той е живял по-добър и по-активен живот. Ганди е прострелян и умира на 79-годишна възраст, в противен случай може би е щял да живее още дълги години. Видът гладуване, който той е извършвал, обаче може би не е подходящ за всеки. Ако смятате, че гладуването за няколко дни ще ви помогне да отслабнете, грешите много. С гладуване в продължение на седмици може да загубите мускулна маса и мастна тъкан, а също така това оказва пряко влияние върху здравето на сърцето.

Как да останете млади с гладуване?

Както сме споменавали в други статии, човешкото тяло е в състояние да оцелее до 10 дни без храна и без да страда от дълготрайни увреждания. Не се препоръчва гладуване повече от 3 дни подред и е много по-добре да извършвате кратки гладувания редовно, на седмична база, ако желаете да изпитате най-добри резултати.

Предимства на гладуването

Бихме искали да подчертаем, че едно от основните предимства на гладуването е това, че позволява на органите да регенерират. Това помага да се чувствате и да останете млади, като същевременно насърчава по-добро цялостно здраве. Ще се почувствате по-бдителни, ще имате по-добро настроение, по-силна имунна система, а дори и ще бъдете по-продуктивни в работата. Някои хора дори смятат, че гладуването може да лекува хронични заболявания като астма, артрит, високо кръвно налягане и алергии.

Ползите не се ограничават само до тялото, тъй като гладуването подобрява емоционалното и духовното благосъстояние. То може да доведе до по-голямо спокойствие, радост и ще позволи да видите света по различен начин. Гладуването ще ви подтикне да разглеждате избора на храни като нещо, което трябва да служи, за да ви подхранва, а не да ви навреди.

Как се започва гладуване?

Съществуват много различни видове гладуване, но ако е за първи път, най-добрият начин да започнете е чрез ограничаване на консумацията на твърда храна за един ден. Не бива обаче да прекарвате 12 часа в напрегнато очакване на настъпването на нощта, така че да изядете всичко у дома- това не би довело до никакви добри резултати. Дневният прием на течности и сокове не трябва да надвишава 300 калории.

Как се започва гладуване

Също така, не започвайте гладуването когато ви хрумне. Необходимо е да подготвите тялото. В деня преди да гладувате, опитайте да консумирате само сурови зеленчуци и пийте много вода, билкови чайове и плодови сокове.

Ако планирате да опитате с гладуване веднъж седмично, добре би било да се храните нормално в продължение на 4 дни, след това да използвате следващите 3, за да промените диетата си така, че първият ден е този преди гладуване, следващият е самото гладуване и последният ден е след гладуването. Тези 3 дни изискват известна подготовка.

Ден 1: преди гладуване

Нека приемем, че планираният ден за гладуване е събота; затова в петък опитайте да ядете само сурови плодове и зеленчуци. Можете да консумирате, колкото искате. Дори и да чувствате глад, не се поддавайте на изкушението да приемате нещо по-тежко. Не забравяйте, че можете да пиете много плодови сокове, шейкове, чайове и бульони, стига те да са натурални. Завършете деня с лека вечеря и дарете на тялото достатъчно сън.

Ден 2: Гладуване

След като се насладили на поне 8 часа сън, започнете деня на гладуване с 1 или 2 чаши вода. Добра идея е да прекарате този ден у дома (затова препоръчваме гладуването да е през уикенда) и да сте заети с по-малки задачи, които не изискват много физически усилия. Използвайте тази възможност, за да почетете книги, медитирате, изчистите дрешника, да полеете цветята – неща, които не отнемат твърде много енергия. Пийте много вода или добавете плодови сокове, но не яжте плодове.

Някои хора избират да пият натурални сокове и зеленчукови бульони на този ден, но всичко зависи от това, от което тялото се нуждае, а също и как приготвяте тези храни. Може да пиете прясно изцеден портокалов сок, но отстранете пулпата от портокалите. Зеленчуковите бульони трябва да са прецедени и филтрирани. Идеята за гладуване по този начин е, че сте достатъчно хидратирани и не давате на стомаха и храносмилателната система никакви твърди вещества за преработване.

Ден 3: След гладуване

Какво да правим след гладуване

Както вече споменахме, не завършвайте деня на гладуване със спешно ходене до хладилника. На третия ден от гладуването (в този пример – в неделя), избягвайте да ядете неща, за които вече знаете, че не са полезни за здравето. Това са бялото брашно, рафинирани захари, бързо хранене, мазни или пържени меса и млечни продукти. Вместо това, консумирайте цели плодове, зеленчуци (сурови, ако е възможно), ядки, зърнени и пълнозърнести храни. Яжте умерено и се опитайте да не се занимавате с твърде тежка физическа активност, тъй като тялото възстановява енергийните запаси.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.