Здравословните ползи от консумацията на ябълков сос
Възможно е, когато сте били дете, майка или баба да са ви предлагали ябълков сос. Този продукт често се дава на децата, когато страдат от проблеми със стомаха или червата.
Подозираме, че отдавна не сте консумирали това невероятно полезно блюдо. Искаме да припомним кои са полезните му свойства, за да не ги пренебрегвате занапред.
В днешната статия ще очертаем най-важните ползи от консумацията на ябълковия сос. Водете си бележки!
Ябълков сос: какво представлява той?
Ябълките спадат към най-здравословните плодове в цял свят. Затова е добра идея да ги консумирате редовно. В допълнение към приема на сурови ябълки (с или без кората, в зависимост от предпочитанията) или печени, можете да разнообразите рецептите, които приготвяте, като включите и тази за ябълковия сос.
Това традиционно ястие за деца се приготвя лесно, а най-хубавото е, че в процеса на приготовление се запазват всички полезни свойства и съставки на ябълката. Тя е богата на антиоксиданти, флавоноиди и витамини.
Ябълковият сос е способен да понижи риска от сърдечно-съдови заболявания или рак (включително хронични болести). Поради това е добра идея да се консумира и от възрастни хора.
- Изследвания сочат, че фруктозата в този вкусен плод стимулира извеждането на токсините.
- Когато добавите пчелен мед и канела към сместа, не само подобрявате вкуса и аромата, но и обогатявате полезните свойства.
- Това ястие е много вкусно и полезно за здравето на човека.
Основните ползи на ябълковия сос
Ябълките са сред най-важните източници на хранителни вещества в природата. Те могат да:
Намалят клетъчното стареене
Тези плодове са отличен източник на витамин С, който укрепва имунната система. Една ябълка дневно съдържа 11% от хранителните вещества, които е препоръчително да приемате ежедневно, за да бъдете здрави и силни.
Изследвания сочат, че те понижават вредния ефект на свободните радикали върху клетките и органите. Това е често срещан проблем при хората в напреднала възраст.
Подобрят храносмилането
- Ябълковият сос съдържа много неразтворими фибри. За да си ги набавите, трябва да използвате и кората в рецептата, която ще споделим с вас в следващите редове.
- Той стимулира по-доброто преминаване на храната през червата и оптималното им движение.
- За добро чревно и стомашно здраве мъжете на възраст между 19 и 59 години е препоръчително да приемат по 38 гр. фибри дневно. За жените в същия възрастов период нормата е 25 гр. дневно.
Вижте още: 9 удивителни ползи от ябълките
Ябълковият сос е идеален за хора, които се оплакват от запек. За да засилите ефекта от консумацията му, препоръчително е да приемате много вода.
Възстановят апетита
Всеки, който е болен или се възстановява след боледуване, знае, че този плодов сос е отличен начин за възвръщане на апетита. Често се предлага на хора в напреднала възраст, тъй като при тях съществува трудност при дъвченето или преглъщането на храната.
Освен това пюрето е предпочитана храна от хора, които страдат от заболявания като булимия и анорексия.
Засищат глада
Ако искате да отслабнете от друга страна, ябълковият сос може да бъде от помощ.
Една чаша неподсладен ябълков сос съдържа само 100 калории. За много хора това е напълно достатъчно, за да заситят глада си и в продължение на няколко часа да не ядат нищо друго.
Когато добавите 1 супена лъжица рендосани бадеми или стафиди, превръщате десерта в комбинация от здравословни мазнини, протеини и въглехидрати. Освен това ще бъдете сити за по-дълъг период от време!
Как да приготвите ябълков сос?
Сега, когато знаете колко полезен е той, добра идея е да се научите да го приготвяте у дома. Тази рецепта е не само лесна, но и бърза!
Насладете се на изобилието от хранителни вещества и споделете наученото със своето семейство, поднасяйки ябълков сос след обяд или вечеря.
Съставки:
- 3 червени ябълки
- 1 супена лъжица мляна канела (5 гр.)
- 2 супени лъжици пчелен мед (50 гр.)
Приготовление:
- Измийте ябълките добре и ги нарежете на четвъртинки.
- Отстранете дръжката, сърцевината и семената.
- Сложете ги върху хартия за готвене и печете 40 минути на 180 градуса.
- Извадете плодовете от фурната и ги оставете да се охладят. След това ги намачкайте с преса за картофи, докато получите гъста паста.
- Добавете канелата и пчелния мед. Разбъркайте добре. Предложеното количество в рецептата е ориентировъчно, така че можете да сложите повече или по-малко според собствения вкус.
- Съхранявайте ябълковото пюре в съд в хладилника.
- Можете да го консумирате студено или горещо. Зависи от предпочитанията ви.
- Можете да обогатите пюрето, като добавите плодове към рецептата. Например смокини или круши – те идеално се съчетават с ябълките.
Прочетете и това: Може ли ябълка на ден да предпази от затлъстяване?
Има ли причина, поради която да не консумирате ябълков сос?
Ако предлагате ябълков сос на хора в напреднала възраст, деца или хора, които са болни или с ниско тегло, препоръчително е да добавите към рецептата 1 супена лъжица зехтин. Така ще подобрите полезното въздействие върху организма.
Хората, които страдат от непоносимост към фруктоза, е желателно да избягват консумацията на ябълков сос. Вместо това опитайте да изпълните рецептата с ягоди, малини или ананас. Можете да съчетаете тези плодове с малко ориз.
Каква е разликата между пюрето и ябълковия сос?
Много хора задават този въпрос, смятайки, че разлика на практика няма.
Има. И тя е важна. Ябълковият сос се приготвя от печени ябълки, докато за пюрето се използват сурови ябълки. В последния случай можете да ги обелите и да ги рендосате, а след това да подправите с канела, пчелен мед или стафиди.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- James, J. S., Rickard, B. J., & Rossman, W. J. (2016). Product Differentiation and Market Segmentation in Applesauce: Using a Choice Experiment to Assess the Value of Organic, Local, and Nutrition Attributes. Agricultural and Resource Economics Review. https://doi.org/10.1017/s1068280500009618
- Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
- Flood-Obbagy, J. E., & Rolls, B. J. (2009). The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.12.001