Втрисане без температура: Симптоми, причини и лечение

Имате ли епизоди на втрисане без температура? Ще ви кажем какво може да стои зад тях и какво можете да направите за тях.
Втрисане без температура: Симптоми, причини и лечение
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Josberth Johan Benitez Colmenares

Последна актуализация: 17 октомври, 2022

Въпросното втрисане обикновено свързваме с инфекциозни процеси (вируси и бактерии). Поради това повечето епизоди са придружени от треска. Всъщност втрисането е механизъм на тялото да се затопли, тъй като “вибрацията” на вашите мускули повишава вътрешната ви температура. Имайки това предвид, какво стои зад втрисането без температура?

Разбира се, тези епизоди могат да изненадат много хора, особено тези, които са свикнали да ги изпитват с треска. Въпреки че случаите от този тип обикновено са доброкачествени, трябва да сте наясно с други симптоми, тъй като те могат да показват основно заболяване. Ще ви кажем всичко, което трябва да знаете за втрисането без температура в тази статия.

Симптоми на втрисане без температура

Експертите определят втрисането като форма на “чувствителност при възприемане на студ, придружена от неволно треперене”. Преживяването може да продължи от няколко минути до няколко часа и в някои случаи да продължи няколко дни (проявявайки се чрез различни епизоди през това време). Симптомите на втрисане без треска са следните:

 • Повишено усещане за студ, независимо от температурата на околната среда
 • Настръхване
 • Неволни мускулни тремори
 • Слабост или умора
 • Скърцане със зъби (продукт на мускулен тремор)
 • Изпотяване
 • Замаяност
 • Гадене
 • Неразположение
 • Сънливост или летаргия

Въпреки че може да проявите тези признаци, втрисането без температура обикновено се развива независимо от тях. Студената пот е много често срещан симптом, така че може допълнително да засили епизодите, като по този начин създаде ефект на снежна топка (студената пот ще ви накара да треперете повече).

Повечето от тези състояния са доброкачествени, така че ако се развият симптоми, те ще бъдат леки или умерени по интензитет. В тежки случаи може да изпитате припадък, променено съзнание, синкаво оцветяване на кожата и устните (цианоза) и задух. Всичко зависи от основното състояние, което причинява треперенето.

Причините за втрисане без температура

На теория има сто състояния, които могат да стоят зад втрисането без температура. На практика някои обяснения са по-често срещани от други. Тъй като не е възможно да обсъдим всички състояния, които могат да причинят епизоди от този тип, ще ви разкажем за някои от най-често срещаните.

1. Излагане на студ

втрисане без температура
Простият факт на излагане на ниски температури може да причини неволно треперене. Това е вътрешен механизъм за регулиране на температурата.

Най-често срещаното обяснение за треперене от този тип е излагането на спад на околната температура. Ако сте били в басейн, на плажа, на открито място с големи виелици преди няколко часа (и така нататък), тогава тялото ви ще започне да трепери, за да се стопли.

Можете също да го проявите, когато носите мокри дрехи, излагате се на дъжд или стъпвате върху много студена или мокра повърхност без обувки. Треперенето е естествен и автоматичен механизъм за генериране на вътрешно триене. Чрез създаване на триене се генерира топлина, точно както се случва при триене на дланите една в друга.

2. Реакцията на тялото към продължителни дейности

Треперенето също може да бъде страничен ефект от продължителни дейности. Карането на колело или бягането може да предизвика треперене, когато тялото е натоварено до пределите на възможностите си или когато се прави в дъждовни дни или при ниски температури.

Физическата активност променя телесната температура. Обикновено се повишава, така че тялото започва да произвежда пот, за да я регулира. Когато завършите тренировка от един или няколко часа интензивна активност, температурата може да спадне драстично, което ще накара тялото да трепери, за да достигне идеалната температура.

Друго възможно обяснение е изчерпването на вашите запаси от гликоген. Гликогенът е едно от горивата за енергия, така че когато е изчерпан, развивате симптоми като мускулни крампи, замаяност, умора, гадене и разбира се, втрисане без температура

3. Страничен ефект от лекарство

Всяко лекарство, което приемате, има потенциална граница на развитие на странични ефекти. През повечето време тези нежелани реакции не се появяват или ако се появят, често са твърде леки, за да ги забележите. Временният или постоянен прием на лекарства, както регулирани, така и нерегулирани (билкови и други), може да доведе до развитие на нежелани реакции.

В този случай най-доброто нещо, което можете да направите, е да се консултирате с листовката, за да прецените дали втрисането е сред изброените странични ефекти. Можете също така да се консултирате със специалист, особено когато трябва да продължите да приемате лекарството с месеци или години. Заедно можете да търсите алтернативи за лечение на състоянието, което ви прави зависими от това конкретно лекарство.

4. Хипотиреоидизъм

Човек има хипотиреоидизъм, когато неговата или нейната щитовидна жлеза не произвежда достатъчно хормони, за да отговори на метаболитните нужди на тялото му. Класически симптом е повишената чувствителност към студ, която може да се обърка с треперене. Класическите признаци, които придружават това състояние, са следните:

 • Необяснимо наддаване на тегло
 • Запек
 • Суха кожа
 • Подуване на лицето
 • Загуба на памет
 • Промени в настроението (с преобладаване на емоции като тъга)
 • Скованост или подуване на ставите
 • Бавен сърдечен ритъм.

Хипотиреоидизмът е много лесно състояние за диагностициране, което е лечимо. Ако проявите тези симптоми заедно с чувствителност към студ, не се колебайте да се консултирате със специалист, за да го изключите.

5. Хипогликемия

втрисане без температура
Ниските нива на кръвната захар могат да бъдат много опасни. Това е особено често срещано състояние при диабетици.

Хипогликемията е понижаване на нивата на кръвната захар. В допълнение към треперенето, хората с хипогликемия развиват мускулни тремори, изпотяване, замъглено зрение, дезориентация и замайване. Те могат също да изпитат неправилен сърдечен ритъм, слабост, раздразнителност и объркване.

Епизодите на хипогликемия са много по-чести при хора със захарен диабет. Те обикновено се появяват като страничен ефект от лекарства. Въпреки това, ако имате епизод на хипогликемия и нямате диагноза диабет, най-добре е незабавно да се свържете с лекар.

6. Други причини за втрисане без температура

Недохранването също може да генерира тази клинична проява. Тялото се нуждае от деликатен баланс на хранителни вещества, за да функционира правилно. По този начин хранителният дефицит, представен в епизодите на недохранване, ще доведе до неадекватно функциониране на организма и може да се появят проблеми при регулирането на температурата и с тях – втрисане.

Други възможни обяснения са алергични реакции, обикновена настинка и анемия. Внезапното спадане на кръвното налягане също може да причини втрисане без температура.

Най-честите обяснения са най-леките, особено когато не сте развили тежки симптоми или други признаци. Интензивните емоционални промени, според експертите, също могат да стоят зад втрисането. Например тези, които изпитвате, когато слушате музика, имате тревожност или сте в стресова ситуация.

Лечение на втрисане без температура

Лечението на това състояние зависи от това какво отключва епизодите. Ако това се дължи на температурни фактори на околната среда или прекомерно спортуване, можете да се затоплите, докато симптомите изчезнат. Това ще помогне да се възстанови средната телесна температура без помощта на този механизъм.

Вече уточнихме, че ако подозирате, че източникът е определен вид лекарство, най-добре е да се консултирате със специалист. Той обикновено ще намери алтернативно лекарство, което ще ви позволи да лекувате основното заболяване, без да се налага да се справяте с тези досадни епизоди.

Във всички останали случаи трябва да потърсите медицинска помощ, за да изключите всякакъв вид медицинско състояние. Това, че няма треска, не означава, че това е доброкачествен процес, така че не се колебайте да посетите специалист възможно най-скоро. Трябва да направите това, особено ако симптомите се повтарят и не можете да ги обясните с примерите, за които говорихме тук.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Harrison, L., & Loui, P. Thrills, chills, frissons, and skin orgasms: toward an integrative model of transcendent psychophysiological experiences in music. Frontiers in Psychology. 2014; 5: 790.
 • Van Dissel, J. T., Schijf, V., Vogtländer, N., Hoogendoorn, M., & van’t Wout, J. Implications of chills. The Lancet. 1998; 352(9125): 374.
 • Tansey EA, Johnson CD. Recent advances in thermoregulation. Adv Physiol Educ. 2015 Sep;39(3):139-48.
 • Cheshire WP Jr. Thermoregulatory disorders and illness related to heat and cold stress. Auton Neurosci. 2016 Apr;196:91-104.
 • Jain A, Gray M, Slisz S, Haymore J, Badjatia N, Kulstad E. Shivering Treatments for Targeted Temperature Management: A Review. J Neurosci Nurs. 2018 Apr;50(2):63-67.
 • de Boer HD, Detriche O, Forget P. Opioid-related side effects: Postoperative ileus, urinary retention, nausea and vomiting, and shivering. A review of the literature. Best Pract Res Clin Anaesthesiol. 2017 Dec;31(4):499-504.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.