Упражнения с ластична лента за укрепване на гърба

Какво знаете за упражненията с ластична лента? Ластичните ленти са прости уреди, които ви позволяват да извършвате различни упражнения. Днес ще се спрем на варианти за тонизиране на гърба.
Упражнения с ластична лента за укрепване на гърба

Написано от Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Последна актуализация: 09 август, 2022

Извършването на упражнения с ластична лента за укрепване на гърба ще ви помогне да подобрите стойката си и да се погрижите за прешлените и гръбначния си стълб. По този начин ще тонизирате горните и долните мускули на гърба, както и лумбалните и трапецовидните такива, ако тренирате упорито.

Ластичните ленти представляват гумени ленти, които спомагат физическите тренировки, осигурявайки ви устойчивост и гъвкавост. Тези ленти могат да се използват от хора на всички възрасти.

Има проведени много проучвания показващи отличните резултати от упражненията с ластична лента за укрепване на мускулите на гърба и на други части на тялото при по-възрастните хора. Затова няма причина да мислите, че използването на тези уреди не е добра идея при по-възрастните хора като цяло.

Нека се спрем на няколко варианта за такива упражнения!

1. Гребане с ластична лента

Това упражнение с ластична лента за укрепване на гърба е едно от най-подходящите за трениране на широкия гръбен мускул. Можете да го правите седнали или изправени.

Инструкции:

 • Използвайте постелка или седнете на удобно място с изправен гръб и опънати крака.
 • Поставете ластичната лента зад ходилата си и я хванете здраво с ръце. Дръжте гърба и краката си опънати, разпънете ръце и изтеглете лентата към бедрата си.
 • В този момент ще усетите напрежението от движението в средната част на гърба поради активирането на широкия гръбен мускул.
 • Ако извършвате това упражнение – гребане – изправени, разтворете краката си на ширината на раменете и леко свийте бедрата и коленете.
 • Направете същото движение с ръцете.
  Упражнения за укрепване на гърба с ластична лента

Възрастните хора могат да използват еластичните ленти за подобряване на цялостното си здравословно състояние.

2. Пул-овър с ластична лента

Това упражнение с ластична лента спомага активирането на горната част на гърба. Запомнете, че колкото по-силно дърпате лентата, толкова по-голямо напрежение оказва тя върху мускулите.

Инструкции:

 • Изберете си издигната повърхност, на която да можете да закрепите ластичната лента.
 • Разтворете краката на ширината на раменете, държейки лентата с ръце. Свийте коленете си, изтеглете бедрата и с опънати ръце се наведете назад. Ъгълът на сгъване на краката ви трябва да бъде 90 градуса.
 • Докато сте в тази позиция, изтеглете ръцете си с диагонални движения към бедрата.

3. Странично повдигане – упражнения с ластична лента

Това упражнение изисква пълна концентрация, за да избегнете евентуални травми и дискомфорт в гърба. То не само укрепва горната част на гърба, но и мускулите на раменете и шията.

Инструкции

 • Първо разтворете краката си на ширината на раменете, поставете ластичната лента върху ходилата си и я хванете с две ръце.
 • След това леко свийте тялото си и поставете ръцете си отстрани и ги подигайте докато леко ги свивате.

4. Дърпане на лента

Това е лесно упражнение за тонизиране на мускулите в горната част на гърба.

Инструкции:

 • Започнете като разтворите краката си на ширината на раменете.
 • Вдигнете ръцете си напред.
 • След това, докато държите двата края на ластичната лента с ръце, разтворете максимално ръцете си встрани.
 • Запомнете, че е важно да държите лактите и раменете си неподвижни по време на извършване на упражнението.

5. Дедуейт упражнение с ластична лента

Освен натоварването и укрепването на гърба, това упражнение натоварва и повечето мускули в тялото:

 • Стъпете върху ластичната лента, дръжте двата й края в ръце и разтворете краката си на ширината на раменете.
 • Смъкнете бедрата си и свийте коленете си все едно, че ще правите клекове.
 • Запомнете, че вратът ви трябва да бъде изправен, погледът напред, а гърбът ви винаги опънат.
 • Опънете коленете си напълно докато разтягате лентата.

6. Стрелба с лък

Това упражнение се оказва много полезно за тренирането на широкия гръбен мускул. Упражнението се извършва лесно, тъй като не е необходимо закрепването на ластичната лента към каквато и да е било повърхност:

 • Застанете прави с опънат гръб и поставете дясната си ръка все едно, че ще стреляте с лък. Кръстосайте лентата около китката на ръката.
 • След това с лявата си ръка хванете лентата здраво близко до дясната си ръка. С изправен гръб, издърпайте лявата си ръка към бедрото. Дясната ви ръка трябва да остане неподвижна и повдигната.
 • Повторете движението 10 пъти, починете си и го повторете с другата ръка. Дръжте лявата ръка повдигната и работете с дясната ръка.
  Рехабилитация на мускулите с ластична лента

Тези техники са полезни в медицината при рехабилитация след травми.

Предимствата на упражненията с ластична лента за укрепване на гърба

Използването на ластична лента в упражненията за укрепване на гърба стана много популярно. Това се дължи на многото ползи, които осигурява този уред. Ето и по-важните сред тях:

 • Възможността за лесно откриване на ластична лента на пазара подходяща за всяко едно тренировъчно ниво.
 • Използването на ластични ленти развива силата на мускулите и позволяла лесното имитиране на определени движения в спорта.
 • Използването на тези ленти е свързано с нисък риск от травми. Те често се използват по време на упражнения за рехабилитация на мускулите.
 • За да се възползвате максимално от действието на ластичните ленти върху мускулите на гърба и в други части на тялото, можете просто да увеличите броя на седмичните си тренировки. Освен това можете да преминете към по-твърда лента.

Сами видяхте колко лесно можете да натоварвате мускулите на гърба си с помощта на ластични ленти! Какво чакате тогава? Опитайте тези упражнения!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.