Кога ще трябва да приемате добавки с желязо?

Добавките с желязо помагат за увеличаване на количествата желязо в тялото. Но кой трябва да ги приема и какво да очаква от тях? Продължете да четете, за да разберете всичко по темата.
Кога ще трябва да приемате добавки с желязо?
Florencia Villafañe

Написано и проверено от диетолог Florencia Villafañe.

Последна актуализация: 27 октомври, 2022

Добавките с желязо са идеални за хора, чиято диета не доставя достатъчно количество от този минерал. Но кой наистина има нужда от тях? Не са ли нещо, което трябва да консумирате често?

Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин и червени кръвни клетки. Следователно дефицитът му може да доведе до усложнения. Продължете да четете, за да научите повече по темата.

Причини за недостиг на желязо

Тялото трудно пренася кислород до тъканите, когато нивата на желязо в кръвта спаднат. Поради тази причина основните симптоми на този дефицит са слабост, умора, главоболие, бледност и студенина в ръцете. Тези прояви могат да показват наличието на анемия.

Забележете, че работоспособността и двигателната активност на тялото намаляват вследствие на този дефицит. Всичко това променя имунната система и по този начин рискът от заболяване се увеличава. Също така, ниските нива на този минерал оказват влияние върху липсата на мобилизация на витамин А в черния дроб.

Набор от храни с високо съдържание на желязо.
Съдържащата желязо храна може да помогне за противодействие на риска от анемия, но понякога не е достатъчна.

Кога да приемаме добавките с желязо?

За щастие добавките с желязо могат да предотвратят или лекуват тези усложнения, след като се появят. Те трябва да бъдат част от добре балансирана диета за по-добри резултати.

Според няколко проучвания, някои групи от населението имат повишени изисквания към този минерал. Това може да е следствие от лоша диета или етапи от човешкото развитие, свързани с анемия, като:

Бременност

Бременните жени се нуждаят от повече желязо за себе си и за своите бебета. Има повишен риск от анемия, ако дефицитът на желязо по време на бременност е сериозен. Също така, ако детето има ниско тегло при раждане, родено е преждевременно или е имало нисък брой на червените кръвни клетки в началото.

Световната здравна организация твърди, че повече от 40% от бременните жени в света имат анемия. Това може да означава, че половината от това население има дефицит на желязо.

Ето защо бременните и кърмещите жени трябва да се консултират с лекаря си относно най-подходящата добавка за предотвратяване на този проблем. Тя може да бъде под формата на капки или таблетки. Тежките случаи ще изискват добавки под форма за инжектиране, особено ако бременната жена изпитва неконтролируемо повръщане.

Добавките с желязо при бебета и малки деца

Дефицитът на желязо може да причини забавяне на психологическото развитие, социална изолация и намалена способност за внимание. Освен това бебетата, родени на термин, могат да развият дефицит, ако майката не включи достатъчно храна, която съдържа този минерал в диетата им.

Овулиращи жени и тийнейджъри

Някои жени в репродуктивна възраст са предразположени към недостиг на това хранително вещество. По принцип това се дължи на обилно менструално кървене. По този начин загубата на желязо е по-голяма, отколкото при други хора.

В допълнение, юношите имат повишени изисквания поради периода им на развитие, който се влошава от обилните периоди при някои момичета. Метрорагията при млади жени, които започват менструацията си, е честа причина за анемия.

Редовни кръводарители

Тези хора са предразположени към недостиг на желязо, но могат да го предотвратят, като спазват оптималната времева рамка между две дарявания.

Добавките с желязо и анемия поради хронично заболяване

Според редица проучвания хроничните заболявания като ревматоиден артрит, възпалителни заболявания на червата, стомашно-чревни разстройства и някои видове рак могат да попречат на способността на тялото да абсорбира и използва желязото. Ето защо хората с тези състояния често имат дефицит.

Неща, които трябва да имате предвид, когато използвате добавки с желязо

Добавките с желязо се предлагат под формата на капсули, таблетки, таблетки за дъвчене и течности. Железният сулфат е най-често срещаният, но има и други химични форми като глюконат и фумарат.

Важно е да имате предвид, че те се усвояват по-добре, когато се приемат на празен стомах. Поглъщането им обаче може да доведе до стомашни спазми, гадене и диария. Така че, приемайте ги с малко количество храна, за да предотвратите тези проблеми.

В допълнение, калцият и антиацидите пречат на тяхното усвояване, така че трябва да изчакате поне два часа, преди да приемете мляко, сирене, сурови зеленчуци, кофеин и други лекарства. Обратно, видовете храни, съдържащи витамин С, като цитруси и киви, могат да насърчат по-ефективното усвояване на желязо.

Препоръчва се рутинно кръвно изследване, за да сте сигурни в недостига на желязо. Този метод определя точния брой червени кръвни клетки и стойностите на хемоглобина. Също така е възможно да се измери концентрацията на желязо в кръвта и неговите транспортни протеини, ако е необходимо.

Важността на добавките с желязо
Добавките с желязо трябва да се предписват от лекар, тъй като не винаги са полезни.

Трябва ли да приемате добавки с желязо?

Тези лекарства са ефективна стратегия за увеличаване на телесните резерви, но употребата им не е подходяща за всеки. Имайте предвид, че приемането на каквото и да е вещество, което не е предписано от лекар, е противопоказано, тъй като прекаляването също води до усложнения.

В допълнение, най-добре е да следвате добре балансирана диета с високо съдържание на желязо. Имайте предвид, че добавките не са магия, нито представляват единствената стратегия срещу анемията. По същия начин намаляването на червените кръвни клетки не винаги се дължи на липса на желязо.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Olivares, M., & Walter, T. (2003). Consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista chilena de nutrición30(3), 226-233.
  • Olivares, M., & Walter, T. (2004). Causas y consecuencias de la deficiencia de hierro. Revista de Nutrição17(1), 05-14.
  • Administración diaria de suplementos de hierro y ácido fólico durante el embarazo. OMS.
  • Sato, A. P. S., Fujimori, E., Szarfarc, S. C., Borges, A. L. V., & Tsunechiro, M. A. (2010). Consumo alimentar e ingestão de ferro de gestantes e mulheres em idade reprodutiva. Revista Latino-Americana de Enfermagem18(2), Tela-113.
  • La administración diaria de un suplemento de hierro para mejorar la anemia, las reservas de hierro y la salud en mujeres menstruantes. OMS
  • ¿Qué es el hierro? ¿Para qué sirve?. National Institutes of health. Office of Dietary Supplements.
  • Gómez, Angela Julieth López, and Leidy Johanna Madrigal Cogollo. “Anemia ferropénica en mujeres gestantes.” Biociencias 1.3 (2017).
  • Lopez, Anthony, et al. “Iron deficiency anaemia.” The Lancet 387.10021 (2016): 907-916.
  • Iuliano, Bianca Assunção, Maria Fernanda Petroli Frutuoso, and Ana Maria Dianezi Gambardella. “Anemia em adolescentes segundo maturação sexual.” Revista de Nutrição 17.1 (2004): 37-43.
  • Pasricha, Sant-Rayn, et al. “Effect of daily iron supplementation on health in children aged 4–23 months: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials.” The Lancet Global Health 1.2 (2013): e77-e86.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.