Важно ли е да се къпете всеки ден по време на изолацията?

Кризата от коронавирус, която изпитваме по света, е приковала милиони хора в домовете им. Един въпрос, който възниква поради това, е дали е нужно да се къпем всеки ден, дори ако не излизаме или не извършваме дейности навън. Да видим какво твърдят специалистите!
Важно ли е да се къпете всеки ден по време на изолацията?

Последна актуализация: 25 май, 2020

Светът е парализиран от пандемията с коронавирус, която продължава да се разпространява със светкавична скорост по света. С домашната изолация като една от основните мерки за социална изолация, все още се чудите дали трябва да се къпете всеки ден, дори и да не излизате от дома.

Всички наши ежедневни режими са объркани и тази промяна в навиците е объркала това, с което се занимаваме в един нормален ден. Това е проблема. Вече нямаме „нормални“ дни и няма да имаме докато не отпадне тази изолация.

В някои страни, изолацията или карантината е задължителна и законова мярка. Не можете да я нарушавате, тъй като по този начин се нарушава закона. На други места има по-леки ограничения, които не пречат на общественото движение. Обаче, те намаляват работните часове и насърчават дистанционната работа.

При тези условия, хората прекарват голяма част от деня си у дома. Те може да се чудят дали наистина е важно или не да се къпят всеки ден, дори и да не излизат навън. За да отговорим на този въпрос, първо трябва да разберем какво се случва с тялото когато не се къпем редовно.

Да се къпете всеки ден: какво се случва с тялото?

Човешкото тяло преминава през редица промени когато не се къпете редовно. Те са вредни. Дори и да не сте извършвали физическа дейност или да не сте били в контакт с околния свят, тези промени настъпват.

Едната от тях е, че вашия метаболизъм се забавя. Къпането подпомага натрупването на енергия от клетките на тялото и това, от своя страна, задвижва различни енергийни процеси, които иначе са забавени.

Душовете също премахват мъртвите тъкани. Кожата има продължителен процес на клетъчно заместване. Името, с което това е известно, е апоптоза, което е програмирана клетъчна смърт, която задвижва нови клетки за тяхното заместване. Миенето помага да се прочисти пътя за нови клетки.

Накрая, това е най-очевидния ефект: миризмата. Обаче, това не става поради изпотяване, както можете да очаквате. Това, което се случва, е фактът, че ако не се къпем редовно, тогава позволяваме на бактериите да се настанят върху кожата. Когато се натрупат твърде много, техните метаболитни процеси и натрупаната мъртва тъкан, се разлагат. Върхът на тази ситуация е заболяването, познато като дерматоза.

Да се къпете всики ден: течащ душ

По време на карантина, редовното къпане ще ни помогне да поддържаме кожата ни в добро здраве.

Да се къпете всеки ден: може да развиете дерматоза, в следствие на лоша хигиена

Дерматозата в следствие на неглижиране е болест, която е открита сравнително скоро, през 1980-те. Основният симптом на хората, които страдат от нея, е образуването на пигментирани плочки по кожата. Плочките започват да придобиват лоша миризма с течение на времето. Причината за миризмата не е изпотяване, а по-скоро гниенето на бактериите и натрупаната мъртва тъкан.

Въпреки, че рядко се случва това заболяване при хора без психологически разстройства, е било забелязвано при подрастващи групи, които пренебрегват хигиената в голяма степен. Изолацията е малко вероятно да доведе до тази ситуация, но е важно да се знае, че липсата на хигиена води до заболявания.

Да се къпете всеки ден: Колко пъти трябва да си взимате душ?

Душ на стена

Изключителната липса на редовно къпане е заболяване, познато като дерматоза в следствие на лоша хигиена.

Обаче, също така не е здравословно да взимате душ по няколко пъти в деня, поради страх от натрупване на бактерии. По време на изолация, изкушението да се къпете твърде много също може да се случи. Можем да правим това само заради рисковете от заразяване, или от скука, също така.

Специалистите са съгласни с твърдението, че взимането на душ всеки ден няма обратни ефекти, освен ако не го правим прекомерно. Ако прекаляваме с това, бихме могли да премахнем слоят мазнина, използван от епидермиса за поддържането на телесна температура и за предпазване от външни фактори.

Поддържането на хигиена е нужно до такава степен, че нашето тяло да го изисква. Ето защо специалистите препоръчват да си взимате душ всеки ден, дори и да не излизате от дома. По тази начин ще активирате вашия метаболизъм, ще пазите вашата кожа от мъртви тъкани и ще предотвратите натрупването на бактерии.

Струва си да ви се напомни това, че по време на коронавируса, миенето на ръцете е напълно различен въпрос. Хигиената на ръцете трябва да се прави по няколко пъти на ден и със сапун, за да се предотврати разпространението на COVID-19. Дори преди това огнище на панедмия, правилното миене на ръце е част от болничния протокол за какъвто и да било вирус или бактерия.

Важността на здравословния режим

Изолацията от коронавирус или самоизолацията ще ни промени физически и психически, но дейностите като взимането на душ са много полезни. Ако успеем да си изградим редовен режим и дейности, тогава ще превъзмогнем изолацията по по-организиран начин и с по-малко странични ефекти.

Взимането на душ всеки ден, дори и ако не напускате дома, може да бъде една от най-важните задачи за установяване на здравословен ежедневен режим.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Faílde, Rosa Meijide. “20. Afecciones dermatológicas y cosmética dermotermal.” Técnicas y Tecnologías en Hidrología Médica e Hidroterapia (2006): 175.
  • Poskitt, L., et al. “‘Dermatitis neglecta’: unwashed dermatosis.” British Journal of Dermatology 132.5 (1995): 827-829.
  • González-Consuegra, Renata Virginia, Diana Carolina Pérez-Valderrama, and Luisa Fernanda Valbuena-Flor. “Prevención de lesiones de piel: educación en el equipo de salud y familiares de personas hospitalizadas.” Revista de la Facultad de Medicina 64.2 (2016): 229-238.
  • Fick, Sylvina Alvarado. “Implementación de estrategia multimodal en higiene de manos en un hospital pediátrico.” Benessere. Revista de Enfermería 3.1 (2019).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.