Тапиока: какво представлява, ползи и противопоказания

Знаете ли как да използвате тапиока в ястията си? Ето какво трябва да знаете!
Тапиока: какво представлява, ползи и противопоказания
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 15 февруари, 2023

Въпросната тапиока е нишестето, извлечено от маниока, корен, който се счита за четвъртата най-важна стока, консумирана от повече от 1 милиард души в света, според Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (FAO).

Името произлиза от езика гуарани. Типиог означава „нишесте“ или „въглехидрат, извлечен от маниока“. Началото му е в Централна и Южна Америка (Гватемала и Бразилия). Предлага се под формата на перли или сфери, но също и като брашно, люспи и нишесте.

Неутралният му вкус му позволява да намира безброй приложения в кухнята. Може да се използва както в сладки, така и в солени ястия, така че се откроява в десерти с мляко, пудинги, супи и сосове и е отличен сгъстител на много препарати.

Но въпреки честата му употреба, може да бъде и спорен, тъй като в допълнение към ползите, някои казват, че може да има вредни ефекти. Прочетете, за да научите всичко за тапиоката.

Откъде се добива тапиока?

Тапиоката се получава по различни начини. Най-често срещаният процес е този, предложен от Alarcón и Dufour, който включва разрушаване на клетъчните стени на маниоката чрез настъргване или смилане, за да се извлече нишестето с вода. След това се филтрира преди изсушаване, оставяйки фин прах.

Друга техника, малко по-традиционна, включва оставяне на нишестето да престои по-дълго време във вода и след това декантиране. Суши се на слънце, за да се преработи на прах, перли или люспи. Трябва да се отбележи, че трябва да се накисват или варят преди консумация. Като цяло удвояват обема си, набъбват и стават прозрачни.

Сушенето и в двата случая е важно, защото елиминира всички токсини, които естествено се намират в маниоката и остават суспендирани във водата. Например цианидът в маниоката може да бъде отровен според крайната му концентрация.

Друг нов метод се състои в получаване на нишесте без използване на вода като средство за екстракция, чрез етап на смилане и два етапа на дехидратация. Така се получава частично модифицирано нишесте.

За да избегнете объркване, също така е важно да разграничите брашното от тапиока от брашното от маниока. Последното се получава чрез настъргване, изсушаване и смилане на целия корен. В случая на брашното от тапиока, това е само нишесте, извлечено от смляната маниока.

Брашното от маниока е различно от брашното от тапиока.
Брашното от маниока не е същото. За производството на този продукт се използва целият корен, за разлика от брашното от тапиока, което е предимно нишесте.

Хранителна стойност

Поради начина на получаване на тапиоката, основният й хранителен компонент е нишестето, което представлява почти целия продукт. Данните показват, че перленият вид съдържа ниски стойности на фибри, протеини, мазнини, витамини и минерали.

Сравнително проучване показва, че тапиоката съдържа по-малко от 1% протеини, мазнини и пепел и почти 90% въглехидрати. Неговите ниски витаминни и минерални стойности го правят с по-ниска хранителна стойност от други източници на нишесте, като зърнени храни и зърна.

Калорийният прием на този продукт от маниока е празен, тъй като няма други основни хранителни вещества, които да го придружават. Около 100 грама (4 унции) тапиока съдържат 345 калории.

Възможни ползи от въпросната тапиока

Тапиоката може да бъде отличен избор, когато се използва в ограничени диети. Например, много хора с целиакия, чувствителни или с непоносимост към глутен или зърнени храни, могат да заменят нишестето в пшеницата и други зърнени култури, които са източници на глутен, както и в бобовите растения, с нишестето в тапиоката.

Ако го използвате като заместител, можете да го комбинирате с други брашна, като кокосово, бадемово, орехово и други ядкови брашна, за да увеличите хранителните му вещества.

Според някои експерти друга полза от тапиоката е наличието на устойчиво нишесте като естествен източник в маниоката, чиято особеност е, че не се смила лесно. Следователно, то се държи като фибри.

Устойчивото нишесте може да се използва като храна от полезните бактерии в червата, като намалява възпалението и елиминира вредните бактерии.

Преглед в Advances in Nutrition подчертава, че устойчивото нишесте намалява изпразването на стомаха, подобрява усвояването на глюкоза и инсулин и повишава усещането за ситост. Тоест, може да допринесе за по-добро метаболитно здраве.

Все пак не трябва да изключваме използването на зелени банани, варени картофи, бобови растения и ориз. Като важни източници на устойчиво нишесте и други хранителни вещества, които липсват в тапиоката.

Противопоказания

Група хранителни технолози препоръчват определени предпазни мерки при консумацията на тапиока, особено когато маниоката е лошо обработена. В този случай може да причини здравословни проблеми, тъй като съдържа токсичен компонент, наречен линамарин, който се превръща в цианид при поглъщане.

Някои проучвания показват отравяне с цианид, когато се консумира горчива маниока, което причинява парализа, известна като конзо и дори смърт; това е често срещано в африканските страни.

От друга страна, експертите казват, че хората, алергични към латекс, могат да развият кръстосана реактивност, когато консумират маниока. Това означава, че организмът бърка някои съединения на маниока с латексови алергени. Известен е още като синдром на латексовия плод.

Алергия към маниока.
Тези, които са алергични или имат склонност към свръхчувствителност към вещества, могат да бъдат податливи на симптоми, произтичащи от консумацията на маниока.

Как се приготвя тапиока?

Тапиоката може да се използва по различни начини в зависимост от формата й. Неутралният й вкус позволява да се смесва в сладки и солени рецепти. Може да се комбинира и с други брашна за обогатяване.

 • Перли от тапиока: Тези перли трябва да се сварят преди консумация. Идеалното съотношение за всяка перла е 8 части вода. Варят се на слаб огън и се бъркат непрекъснато, за да не залепнат. След като изплуват, котлонът трябва да се намали и да се оставят да врят 15-30 минути. Оставят се да починат същото време.
 • Брашно или люспи от тапиока: Брашното от тапиока се използва като добър сгъстител за супи, сосове или сосове на основата на бульон. Може да подобри текстурата на печени ястия и може да се използва като свързващо вещество в хамбургери или ръчен хляб. Препоръчват се две супени лъжици тапиока за всяка супена лъжица царевично нишесте.
 • Bubble tea: Прави се с перли от тапиока, мляко, сироп и кубчета лед. Традиция е да се приготвя с черни перли от тапиока, които се смесват с кафява захар.

И така, в обобщение, тапиоката е продукт, получен от маниока, чието високо съдържание на нишесте и ниска хранителна стойност не пречат да се използва като евентуален заместител на храни, които са източници на глутен или бобови растения. Има широко приложение и в кухнята, както видяхме.

Може да ви заинтересува ...
Брашното от лупина: Страхотен вариант без глутен
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Брашното от лупина: Страхотен вариант без глутен

Брашното от лупина е храна, която има значителна доза фибри и може да се включва редовно в диетата. Открийте повече. • Alarcón, F., Dufour, D. “Almidón agrio de yuca en Colombia” Cali Colombia: Centro Internacional de Agricultura Tropical (1998). Disponible en: https://www.clayuca.org/sitio/images/publicaciones/almidon_agrio_tomo_1.pdf
 • Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Roma, 2007.FAO. Guía técnica para producción y análisis de almidón de yuca. Disponible en: http://www.fao.org/3/a1028s/a1028s.pdf
 • Cobana, M., Antezana R. Proceso de extracción de almidón de yuca por vía seca. Revista Boliviana de Química. 2007. 24,1, 77-83.
 • Kolapo AL, Sanni MO. A comparative evaluation of the macronutrient and micronutrient profiles of soybean-fortified gari and tapioca. Food Nutr Bull. 2009 Mar;30(1):90-4.
 • Molina-Infante J, Santolaria S, Sanders DS, Fernández-Bañares F. Systematic review: noncoeliac gluten sensitivity. Aliment Pharmacol Ther. 2015;41(9):807-20.
 • Wronkowska M, Soral-Smietana M, Biedrzycka E. Utilization of resistant starch of native tapioca, corn and waxy corn starches and their retrograded preparations by Bifidobacterium. Int J Food Sci Nutr. 2008 Feb;59(1):80-7.
 • Nzwalo H, Cliff J. Konzo: from poverty, cassava, and cyanogen intake to toxico-nutritional neurological disease. PLoS Negl Trop Dis. 2011 Jun;5(6):e1051.
 • João Tomaz da Silva, Cláudia Denise de Paula, Talita Moreira de Oliveira y Omar Andrés Pérez. Derivados de la yuca y componentes tóxicos en Brasil. TEMAS AGRARIOS. 2008. 13(2):5-16.
 • Tshala-Katumbay D, Mumba N, Okitundu L, Kazadi K, Banea M, Tylleskär T, Boivin M, Muyembe-Tamfum JJ. Cassava food toxins, konzo disease, and neurodegeneration in sub-Sahara Africans. Neurology. 2013 Mar 5;80(10):949-51.
 • Ibero M, Castillo MJ, Pineda F. Allergy to cassava: a new allergenic food with cross-reactivity to latex. J Investig Allergol Clin Immunol. 2007;17(6):409-12.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.