Преборете артрита с невероятната юка

Идеална храна е за децата, подрастващите, атлетите и тези, които извършват тежка физическа работа; не само не съдържа глутен, но и присъства в много рецепти за хора, които имат цьолиакиа
Преборете артрита с невероятната юка

Последна актуализация: 04 февруари, 2019

Юка представлява грудково растение, което расте в тропичните райони на Америка, Азия и Африка. Днес можете да го откриете в магазини в цял свят.

Днешната статия е посветена на ползите от консумацията на юка. Тази храна е интересна и съдържа любопитни хранителни вещества, които имат доказано положително въздействие в борбата с артрита.

За юка

Този зеленчук изглежда като парче дърво. Всъщност е богат на въглехидрати, а това го прави идеална храна за зареждане с енергия.

Поради текстурата, вкуса и хранителната си стойност юката често се сравнява с картофите и сладките картофи. Можете съвсем спокойно да я използвате като техен заместител.

растението юка крие редица ползи за здравето

Защо юка е полезна в борбата с артрита?

Според някои изследвания юката съдържа съставка, позната като сапонини. Тя притежава мощно въздействие – облекчава болките в ставите, които са характерни за артрита. Освен това забавя процеса на увреждане на тъканите.

Друго важно предимство на юката е, че тя понижава риска от странични ефекти, свързани с храносмилателната система, като резултат от приемането на традиционни лекарства.

Ежедневната консумация на юка понижава болката, подуването и сковаността, които артритът провокира.

Защо да консумирате юка?

Юката е изключително популярна храна в много страни, където е широкодостъпна. Цената й е по-ниска от тази на много други продукти, като на някои места по света е основна храна за част от населението.

Този зеленчук е известен с калоричността си и зарежда с много енергия. Идеална храна е за децата, подрастващите, атлетите и хората, които извършват тежка физическа работа.

Освен това се храносмила лесно и може да бъде от голяма полза за хората, които страдат от храносмилателни нарушения, например киселини, стомашни язви или гастрит.

чипс от юка

Как да я приготвяте?

Можете да консумирате юка като храна или като хранителна добавка:

 • Ако изберете хранителната добавка, приемайте я в продължение на 3 месеца. След това направете 3 месеца почивка и повторете. Можете да приемате юка като добавка при остри симптоми на артрит.
 • Ако предпочетете да консумирате юката като част от хранителното меню, гответе я подобно на картоф. Можете да приготвите с нея омлети, задушени ястия, да я консумирате самостоятелно, пържена и т.н.

Важно е да знаете, че юката не само не съдържа глутен, но и присъства в много рецепти за хора, които имат цьолиакиа. Качествата й могат да бъде използвани за приготвянето на хлябове и кексове, които впечатляват със своя апетитен вкус и текстура.

Ролца от юка

Съставки:

 • 300 мл. вода
 • 1 чаша зехтин екстра върджин
 • 3 яйца
 • 2 чаени лъжици морска сол (10 гр)
 • 200 гр. сирене
 • 500 гр. брашно от юка
 • По желание: чесън, паприка, млян пипер и др.

Препоръчваме ви да прочетете и: Супер лек със сол и зехтин при ставни болки

Приготовление:

 • Загрейте фурната до 350 градуса.
 • Разбийте съставките в подходящ съд. Трябва да получите гладко и хомогенно тесто.
 • Налейте тестото във формички за мъфини, като ги напълните, преди да достигнете средата им. Уверете се, че преди това сте намазали формичките с олио. Можете да използвате и силиконови форми – тогава потребността от олио намалява.
 • Печете за 25 минути на 350 градуса на ниско ниво в печката. Така ще им позволите да се надигнат по-лесно.
 • Консумирайте ги, докато са топли.

Други полезни храни в борбата с артрита

с помощта на невероятната юка ще облекчите артрита и болката в ставите

Тези храни могат да помогнат допълнително за облекчаване на симптомите на артрита:

 • Куркума: тази подправка представлява отлично средство за борба с възпалението и болката.
 • Солена вода: тя е богата на минерали и укрепва костите и ставите.
 • Броколи: борят се с възпалението и рака. Богати са на антиоксиданти и ускоряват оздравяващия процес. Гответе ги колкото да омекнат достатъчно, но не и да загубят характерния си зелен цвят. В противен случай ще загубите ценните им свойства.
 • Женско биле: тази билка действа като натурален кортизон, с тази разлика, че не са налице страничните ефекти, характерни за традиционните лекарства.
 • Лук: той понижава възпалението, докато извежда токсините от бъбреците.
 • Чесън: чесънът е лечебна храна за различни здравословни проблеми, включително артрит. Едно отлично средство представлява Тибетското чесново лекарство.
 • Зелен чай: тази напитка е богата на антиоксиданти и флавоноиди, които редуцират възпалението.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Alhambra-Expósito MR, Arjonilla-Sampedro ME, Molina-Puerta MJ, Tenorio-Jiménez C, Manzano-García G, Moreno-Moreno P, et al. Recomendaciones dietéticas en la artritis reumatoide. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética 2013; 17 (4): 165-171. Available at: http://maxconn.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/28. Accessed 01/15, 2019.
 • Bernal LGB, González LVA, Lagunas LLM, Ramírez JR, Sandoval-Torres S. Caracterización física y nutricional de frutos de yuca (” Yucca mixtecana”). Agrociencia 2018; 52 (3): 347-359. Available at: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6423183. Accessed 01/15, 2019.
 • Yadira Maribel Yumisaca Hidalgo. Determinación de la actividad antiinflamatoria de los flavonoides del extracto de la hoja de yuca (Manihot esculenta). Quito: Universidad Central de Ecuador; 2018. Available at: http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/16719. Accessed 01/15, 2019.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.