Удивителният ум на една зряла жена

Хормоните играят важна роля за конструирането на реалността, защото те влияят върху начина, по който оценяваме своите преживявания, ценности и желания
Удивителният ум на една зряла жена

Последна актуализация: 30 ноември, 2018

Силвия е 48-годишна, зряла жена, която се събудила една  сутрин категорично решена. Казала си: „Свършено е. Ето ни. Искам развод“. Била убедена, че съпругът й мисли прекалено много само за себе си.Следователно за нея тяхната връзка няма бъдеще.

Тази зряла жена осъзнала, че е прекарала най-хубавите години, грижейки се за другите. Била заобиколена от хора, които се вълнували само за себе си. Мъглата, която й пречела да види реалността, изведнъж се разсеяла.

По някакъв начин нещо се променило. Сърцето й се „преобърнало“. В този момент Силвия разбрала, че веднъж трябва да се грижи за самата себе си.

Тя решила да вземе нещата в свои ръце. Да се откаже от всичко, което не върви, и да започне да живее по-пълноценно.

Умът на жената след 40-ата година

Мозъкът на една зряла жена, която навършва 40 г, е като бомба със закъснител. Всяка година от живота на тази жена „напоява“ и „подхранва“ нейните нервни връзки. Като резултат – тя бива връхлитана от нови и много важни мисли, емоции и интереси.

Както знаете, женският  мозък  се променя постоянно в течение на времето. Реалността на жената по принцип не е стабилна, каквато е при мъжа.

Умът на жената е като климата -изменчив и труден за предсказване. Ако може да се промени толкова много само за една седмица, тогава хормоналните промени могат да отведат до непознати граници, нали така?

kotka na plazha

Удивителният дар да бъдеш зряла жена на 40+

Подобно на случилото се в живота на Силвия, хиляди жени започват да си задават въпроси за собствения  им живот, навлизайки в 40-те години. Те започват да изследват какво ги е довело до тук. Жените се питат какво желаят и какво могат да променят.

Те искат да съгласуват своите отговорности, без да жертват личността, желанията и вълненията си. За да постигнат това, решават да поемат рискове. Те им позволяват да преоткрият пътищата, от които са се отклонили години преди това.

Затова обичайно жените на 40+ години да започват да променят и изясняват представите си за живота. Те може  изведнъж да се почувстват пробудени и доста активни. Дори може да се наемат със задачата да разрешат належащи ситуации и емоционални проблеми в живота си.

Така на определена възраст светът започва да се променя. Всичко изглежда по-ясно и по-лесно за справяне. Силата, с която една зряла жена може да се надари през годините, е нещо, което Опра Уимфри перфектно е формулирала в тези думи:

„Удивена съм, че на тази възраст продължавам да се развивам, да търся неща вътре и извън своите лични граници, които искам да изясня. Когато бях на 20 години, мислех, че има една магична възраст, на която ще стана зряла жена. Че, може би на 35, и моят „зрял живот“ ще бъде завършен.

Забавно е как тази цифра се промени през годините. Сега, когато съм на 40 г, все още усещам, че не съм била зрелият човек, който съм искала да бъда.

Сега моите житейски очаквания са прехвърлили всяка  мечта  или надежда, която съм си представяла. Убедена съм , че ще продължа да се променям, за да се превърна в това, което трябва да бъда“.

зряла жена

Какво се случва в женския мозък?

Хормоните играят важна роля за конструирането на реалността. Те влияят върху начина, по който оценяваме преживявания, ценности и желания.

След определена възраст ролята на хормоните върху мозъчната дейност става по-стабилна. Това спомага за изкристализиране на приоритетите в живота, без да са налице смущения.

През годините вариращата концентрация на естроген в мозъка може да накара жената да се фокусира върху широк обхват от емоции, комуникация и емпатия. Именно поради това, често тя взима решения, които след това я карат да разбира нещата от живота и емоциите, които те провокират у нея.

Естрогенът стимулира много неща едновременно. Например настроението и мислите, импулсите, сексуалността, поведението и самоусещането.

Именно поради това, според невропсихиатъра Луан Бризендайн, ние формираме „много уникални способности.Например удивителна умствена гъвкавост, способност да се ангажираме сериозно в приятелска връзка, почти магична способност да разчитаме човешкото лице и тона на гласа, когато става дума за емоции и настроения, и страхотна способност да разрешаваме конфликти“.

zheni priyateli

Женските хормони

С всичко дотук искаме да кажем, че от средата на 40-те си години, една зряла жена започва своето последно пътешествие на „влакчето в увеселителния парк“. Благодарение на тези промени в мозъка, тя започва да усеща потребността да бъде вярна на себе си.

Биологичният часовник алармира мозъка, че е настъпило време да се потърсят нещата, доставящи удоволствие и полза. Това е,като да те накарат да се опознаеш и да израснеш, разпознавайки серия от социални и биологични аспекти, които дълго време си подценявал и подминавал.

Креативните хормонални импулси изпращат по-малко  модулации от естроген и прогестерон. Като резултат – менструалният цикъл започва да изчезва.

kompaniya

И тогава?

Тогава механизмът, по който действа мозъкът, започва да работи по-прецизно и стабилно. Амигдалата (центърът на човешките емоции) спира да генерира онази мъгла, която пречи на жените да видят реалността от обективна гледна точка. До този момент в живота тя винаги е пречила да гледате на света с ясен поглед, независимо колко сте се опитвали.

По подобен начин кръговете, които свързват зоните в мозъка, които произвеждат емоции (амигдала и лимбична система), и тези, чиято функция е да анализират и да преценяват всяко решение (префронтален кортекс), стават по-синхронизирани.

Ще установите, че започвате да действате по-последователно и предсказуемо.

Тъй като вече не е налице диспропорционална активност на тези зони в мозъка, повечето жени стават по-балансирани. Те започват да мислят по-ясно, без да се пренатоварват лесно, както преди.

И това не е всичко. Секрецията на допамин и окситоцин се саморегулира по същия начин, позволявайки да заделяте време за себе си.

С други думи: една жена в този етап от живота започва да се удивлява от своя потенциал и връзката със света по нов начин. Именно тогава тя чува песента на емоционалната свобода, открива нов баланс и дооформя житейските си принципи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Catenaccio, E., Mu, W., & Lipton, M. L. (2016). Estrogen- and progesterone-mediated structural neuroplasticity in women: evidence from neuroimaging. Brain Structure and Function, 221(8), 3845–3867. https://doi.org/10.1007/s00429-016-1197-x
  • Choleris, E., Galea, L. A. M., Sohrabji, F., & Frick, K. M. (2018). Sex differences in the brain: Implications for behavioral and biomedical research. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 85, 126–145. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2017.07.005
  • Marrocco, J., & McEwen, B. S. (2016). Sex in the brain: hormones and sex differences. Dialogues in Clinical Neuroscience18(4), 373–383. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5286723/
  • Rubin, L. H., Yao, L., Keedy, S. K., Reilly, J. L., Bishop, J. R., Carter, C. S. et al. (2016). Sex differences in associations of arginine vasopressin and oxytocin with resting-state functional brain connectivity. Journal of Neuroscience Research, 95(1–2), 576–586. https://doi.org/10.1002/jnr.23820
  • Santoro, N., Crawford, S. L., El Khoudary, S. R., Allshouse, A. A., Burnett-Bowie, S.-A., Finkelstein, J. et al. (2017). Menstrual Cycle Hormone Changes in Women Traversing Menopause: Study of Women’s Health Across the Nation. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 102(7), 2218–2229. https://doi.org/10.1210/jc.2016-4017

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.