Сокът от целина: предимства и противопоказания

Тъй като целината е богата на оксалати, не трябва да я консумирате в големо количества, особено ако страдате от възпаление или други заболявания на пикочния мехур. Продължете да четете за да разберете предимствата и недостатъците на сока от целина!
Сокът от целина: предимства и противопоказания
Eliana Delgado Villanueva

Написано и проверено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Сокът от целина присъствал ли е някога във вашата диета? Сигурни ли сте, че това е най-добрия начин за консумация на този зеленчук? В тази статия, ще ви разкажем повече за свойствата, предимствата и противопоказанията на този зеленчуков сок.

Сокът от целина: основни свойства

Целината е растение, което принадлежи към семейство Apiaceae. Научното му наименование е Apium graveolens . Хората са знаели за лечебните свойства на това растение от древни времена. Всъщност, Шарлеман веднъж издал заповед хората да засаждат определени билки и растения в неговите полета, включително целина.

Целината е идеално растение за бъбреците, тъй като стимулира тези органи да елиминират отпадъците, от които вашето тяло не се нуждае. Освен това, помага също и за лекуване задържането на течности и целулит.

То дори може да разрежда пикочната киселина, която засяга ставите, действайки като противовъзпалително средство. Следователно, се смята за подходяща храна при ревматизъм и диети за подагра.

Сокът от целина: нарязана целина на салата в чиния

Целината е силно препоръчителна храна, защото съдържа важни антиоксиданти и антивъзпалителни съставки.

Сокът от целина: предимства

1. Сокът от целина действа детоксикиращо на организма

Тъй като съдържа калий, целината може да стимулира производството на урина и да помага за предотвратяване задържането на течности. Също помага за елиминирането на токсини. Сокът от целина е идеален в този смисъл особено когато се консумира на празен стомах.

2. Целината е природно разслабително средство

Помага за облекчаването на запек по естествен път, особено когато се случва своевременно поради нерви или стрес. Това е така, защото е богато на диетични фибри.

3. Целината помага на храносмилането

Благодарение на съдържанието на минерали, този зеленчук помага за неутрализиране на стомашни киселини, докато помага за лекуване на стомашни язви и запек.

Жена с добро храносмилане

Сокът от целина помага за неутрализиране на излишната стомашна киселина за облекчаване на храносмилателен дискомфорт.

4. Помага за елиминиране на камъни в бъбреците и камъни в жлъчката

Растението има спазмологични съставки, които помагат за елиминиране на токсините, които могат да допринесат за образуването на камъни в бъбреците. Сокът от целина също помага за елиминиране на камъните в бъбреците, като се увеличава производството на урина, което улеснява процеса по премахване на камъните.

Добре ли е да консумирате сок от целина?

Много хора казват, че сокът от целина е почти чудотворен. В допълнение, актриси като Гуинет Полтроу са публикували разкази за „неговите невероятни лечебни свойства“.

Обаче дали е наистина ползотворно?

Не е учудващо, че всичко, споменато от известна личност с много последователи, привлича внимание. Все пак, целината наистина има здравословни свойства. Този зеленчук съдържа ползотворни флавоноиди, които могат да намалят мозъчното възпаление или проблеми с паметта, свързани с възрастта. Този зеленчук съдържа също много фибри, витамини C и K , и калий. В допълнение, е храна с много малко калории. Едно 12-сантиметрово стъбло съдържа само три калории. Една чаша нарязана целина съдържа само 20 калории.

Обаче, това може да се промени, ако го превърнете в сок.

Когато разредите зеленчук или плод, той е по-богат на захар, въглехидрати и калории. Една чаша сок от целина съдържа 42 калории. Поради тази причина, е много по-добре да се консумира целината като закуска. Хрупкава е, с по-малко калории и ще ви засити. Всъщност, се препоръчва предимно за хора, които се опитват да свалят килограми.

Две стъклени чаши със сок от целина

Въпреки че осигурява важни хранителни вещества, които подпомагат доброто физическо състояние, сокът от целина не е напитка чудо.

Неща, които да имате предвид когато става въпрос за сок от целина

Въпреки че пиенето на сок от целина може да е от полза за вашето здраве, най-вероятно не е чудотворно лекарство. Препоръчваме да консумирате целина като част от балансирана и пълноценна диета. Обаче, трябва да внимавате за тенденции при храненето, създадени от известни личности.

Като цяло, само защото известна личност рекламира храна или напитка поради някаква конкретна причина, това не означава, че е научно подкрепена. Трябва да знаете, че никоя магическа храна или напитка може да промени изцяло здравето ви или да излекува заболяване.

Противопоказания относно сокът от целина

  • Тъй като целината е богата на оксилати, не трябва да я консумирате в големи количества, особено ако страдате от възпаление или други заболявания на пикочния мехур. В допълнение, трябва да знаете, че тази съставка забавя поглъщането на калций.
  • Още повече, като имате предвид факта, че това е еменагог и съдържа апиин (химическа съставка, която също се намира в чесъна и магданоза), не се препоръчва за бременни жени, тъй като може да предизвика много силно помятане.
  • Накрая, ако го използвате като диуретик, препоръчваме да увеличите консумацията на калий (банани, зеленчуци и т.н.) защото диуретиците могат да лишат вашето тяло от тези минерали.

Като заключение, няма съмнение, че целината може да подобри вашето здраве. Обаче, не трябва да вярвате, че целината е магическа отвара, която ще ви накара да свалите тези излишни килограми.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Fundación Española de la Nutrición. El apio – Verduras y hortalizas. http://www.fen.org.es/mercadoFen/pdfs/apio.pdf
  • Caballero-Gutiérrez Lidia, Gonzáles Gustavo F. Alimentos con efecto anti-inflamatorio. Acta méd. peruana  [Internet]. 2016  Enero;  33( 1 ): 50-64. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1728-59172016000100009&lng=es.
  • Yuan, Linhong, Liu, Jinmeng, Zhen, Jie, Xu, Yao, Chen, Shuying, Halm-Lutterodt, Nicholas Van, & Xiao, Rong. (2017). Vegetable and fruit juice enhances antioxidant capacity and regulates antioxidant gene expression in rat liver, brain and colon. Genetics and Molecular Biology, 40(1), 134-141. Epub March 20, 2017.https://dx.doi.org/10.1590/1678-4685-gmb-2016-0159
  • Al-Asmari AK, Athar MT, Kadasah SG. An Updated Phytopharmacological Review on Medicinal Plant of Arab Region: Apium graveolens Linn. Pharmacogn Rev. 2017;11(21):13–18. doi:10.4103/phrev.phrev_35_16

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.