Противоречия относно кокосовото масло: Какво трябва да знаете

Кокосовото масло е спорна храна заради вида на мазнините, които съдържа. Вижте какво казват експертите за това дали е здравословно или не в тази статия.
Противоречия относно кокосовото масло: Какво трябва да знаете
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 август, 2022

Защо има толкова много противоречия относно кокосовото масло?

Кокосовото масло е един от хранителните деривати, чиито предимства или недостатъци се увеличават през цялата му история като търговски продукт. Това масло е смес от триглицериди, с преобладаване на някои мастни киселини с хранителни и лечебни качества.

Досега съществуват два вида кокосови масла: рафинирано и необработено, които съдържат средноверижни мастни киселини. Свойствата му са спорни, може би заради непрякото му въздействие върху някои заболявания.

В гастрономията кокосовото масло може да се използва за готвене, пържене и подправяне. Има забележими характеристики като светъл цвят, приятен аромат и вкус. Освен това не се разваля лесно поради високото си съдържание на наситени мазнини.

Какво съдържа кокосовото масло?

Кокосовото масло се получава от тропическия плод на кокосовата палма или Cocos nucifera, известен също като най-големия орех в света. Необработено масло може да се получи като се използват пресни кокосови орехи като суровина или рафинирано масло, извлечено от изсушен кокос.

Начинът, по който се получава, променя наличието на определени компоненти, като полифеноли, витамин Е и фитостероли. Въпреки това, липидният профил е еднакъв и при двата вида масло.

През 2019 г. група експерти публикува състава на кокосовото масло: 90% от всички мастни киселини са наситени, 5,38% мононенаситени и 1,5% полиненаситени.

Като се има предвид 100 процента кокосова мазнина, това означава, че съдържа следните елементи:

  • 8,05 грама каприлова киселина
  • 5,42 грама капринова киселина
  • 19,7 грама миристинова киселина
  • 7,83 грама палмитинова киселина
  • 45,5 грама лауринова мастна киселина

Като цяло кокосовото масло се откроява сред другите растителни масла с високото си съдържание на средноверижни мастни киселини или MCFA, като капринова, каприлова и лауринова киселина. Те представляват 60 грама от 90 грама наситени мазнини.

Всъщност, според Sayago и други автори, MCFA съдържа между 8 и 12 въглеродни атома, което им придава химическа структура, която е по-лесна за усвояване и преработване от организма.

Противоречия относно кокосовото масло
Кокосът има няколко производни. Маслото е едно от тях

Защо има толкова много противоречия относно кокосовото масло?

Все повече са исканията от страна на потребителите, които искат да се хранят здравословно. Ето защо има нарастващо търсене на изследователи да изясняват някои спорни теми.

Една от противоречивите храни заради състава си е кокосовото масло, което от суперхрана отиде в категорията на отровите. И от двете страни на монетата науката е извадила резултати, базирани на лабораторни изследвания или опити върху животни.

Освен това директните проучвания за ефекта му върху определени заболявания при хората са неубедителни. В крайна сметка това, което преобладава, са предположения, екстраполирани върху човешкото здраве.

Противоречия относно кокосовото масло: Наистина ли е суперхрана?

На кокосовото масло се приписват някои ползи за здравето, тъй като съдържа полезен вид мазнини. Въпреки това, този тип мазнини не се отнасят само за този орех, нито се срещат във високи количества в нормалните дажби за консумация.

Объркването възникна, когато едно проучване използва средноверижен триглицериден концентрат или MCT, а не директно кокосово масло, за да оцени ефекта върху загубата на тегло и изгарянето на телесните мазнини. Резултатите бяха благоприятни.

Въпреки това, една супена лъжица кокосово масло съдържа само 7,07 грама средноверижни мастни киселини и висока калорична стойност, еквивалентна на 120 калории. Следователно, ще трябва да погълнем 8 супени лъжици, за да получим почти 60 грама MCT на цената на 900 калории и 90 грама наситени мазнини.

Маслото от палмови ядки също съдържа средноверижни мастни киселини в съотношение, подобно на кокосовото масло. Междувременно друга храна, отбелязана за наличието на MCFA, е кравето мляко.

От друга страна, етикетът на суперхраната е под въпрос. Както е посочено в здравен проект, тази концепция е нова и е продукт на маркетингови кампании.

Суперхраните се определят като естествени храни, които освен че притежават хранителните вещества, типични за техния вид, имат и други характеристики, полезни за здравето. Не е ясно обаче, че консумацията им ни помага да подобрим или предотвратим заболявания.

Биоактивните компоненти в кокосовото масло

Кокосовото масло е източник на биоактивни съединения, включително фенолни киселини, токофероли, токотриеноли и фитостерол. Фенолните съединения улавят свободните радикали, предотвратяват пероксидацията и участват в окислително-редукционните реакции. Най-известните в кокосовото масло са хидроксибензоената, кумаровата и феруловата.

Токоферолите, подобно на витамин Е, предотвратяват окисляването на ненаситените липиди, докато токотриенолите имат невропротективни и антиоксидантни свойства. Освен това, фитостеролите намаляват усвояването на холестерола в тънките черва.

Други масла от семена и екстра върджин зехтинът също съдържат биоактивни съединения с ползи за здравето. Следователно присъствието на тези съединения не е уникално за кокосовото масло.

Препоръчваме да прочетете и тази статия: Скоростта на хранене влияе ли на вашето тегло?

Противоречия относно кокосовото масло: Отрова ли е?

Някои експерти смятат, че кокосовото масло е вредно за здравето. Тази гледна точка се основава на проучване, проведено от Американската сърдечна асоциация, която публикува статия, която заключава, че кокосовото масло е богат източник на наситени мастни киселини. Според тези изследователи наситените мазнини повишават нивата на LDL или лошия холестерол. Това увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, няма директни проучвания върху кокосовото масло в подкрепа на това твърдение. Предполага се, че храни, които са източници на наситени мазнини, като кокос, телешка мазнина, масло и тежка сметана, могат косвено да увеличат риска от инфаркт на миокарда.

Когато кокосовото масло се сравнява с други растителни масла, се наблюдава повишаване на общия и LDL холестерол от лауринова мастна киселина. Друга част от изследването обаче уверява, че наситените мазнини не са свързани със сърдечно-съдови рискови фактори.

Според тези проучвания качеството на диетата, елиминирането на простите въглехидрати и някои преработени храни са по-полезни мерки за предотвратяване на сърдечните заболявания.

Въпреки констатациите, Световната здравна организация (СЗО) поддържа своите препоръки относно консумацията на наситени мазнини. Консумацията ни на наситени мазнини трябва да бъде по-малко от 10% от общия ни енергиен прием, което представлява около 20 грама за жените и около 30 грама за мъжете на ден.

Здравословно хранене
Кокосовото масло често не се включва в кардиопротективните диети, тъй като се предполага, че осигурява голямо количество наситени мазнини.

Какво трябва да знаете за противоречията относно кокосовото масло

Кокосовото масло, както всяко друго масло, има наситени и ненаситени мастни киселини. Може би особеността му е, че подобно на палмовото масло и млечната мазнина съдържа средноверижни мастни киселини. Те се абсорбират лесно в червата и лекарите често ги свързват със загуба на тегло.

Също така съдържа биоактивни съединения, както и други необработени масла. Като цяло ползите му за здравето обаче са неясни.

От друга страна, наличието на наситени мазнини и лауринова мастна киселина е свързано с повишен холестерол. Въпреки това, последните проучвания показват, че тези компоненти не повишават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Няма съмнение, че отсъствието на убедителни проучвания за полезните или вредните ефекти на кокосовото масло върху някои заболявания е изкривило реалността на употребата му в нашата диета. Имайки това предвид, нашата препоръка е да го консумирате умерено. Също така се уверете, че не го подлагате на високи температури по време на готвене.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • G. Sáyago-Ayerdi, M. P. Vaquero, A. Schultz-Moreira, S. Bastida y F. J. Sánchez-Muniz. Utilidad y controversias del consumo de ácidos grasos de cadena media sobre el metabolismo lipoproteico y obesidad. Nutr Hosp. 2008;23(3):191-202. Disponible en: https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v23n3/revision2.pdf
  • Boemeke, Laura & Marcadenti, Aline & Busnello, Fernanda & Bertaso, Catarina & Gottschall, Catarina. (2015). Effects of Coconut Oil on Human Health. Open Journal of Endocrine and Metabolic Diseases. 5. 84-87. 10.4236/ojemd.2015.57011.Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/280598039_Effects_of_Coconut_Oil_on_Human_Health/citation/download
  • Narayanankutty, Arunaksharan & Parathodi Illam, Soorya & Raghavamenon, Achuthan. (2018). Health impacts of different edible oils prepared from coconut (Cocos nucifera): A comprehensive review. Trends in Food Science & Technology. 80. Article in press. 10.1016/j.tifs.2018.07.025.
  • Rial, S. A., Karelis, A. D., Bergeron, K. F., & Mounier, C. (2016). Gut Microbiota and Metabolic Health: The Potential Beneficial Effects of a Medium Chain Triglyceride Diet in Obese Individuals. Nutrients8(5), 281. https://doi.org/10.3390/nu8050281
  • Frank M. Sacos,Alicia H. Lichtenstein,Jason HY Wu,Lawrence J. Appel,Marcos A. Creager,Penny M. Kris-Etherton,miguel molinero,Eric B Rimm,Lawrence L Rudel,jennifer g robinson,neil j piedrayLinda V Van Horn. Dietary Fats and Cardiovascular Disease: A Presidential Advisory From the American Heart Association. Circulation, 2017, 136,3. Disponible en: https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIR.0000000000000510
  • CLAUDIA TORREJÓN, RICARDO UAUY. Calidad de grasa, arterioesclerosis y enfermedad coronaria: efectos de los ácidos grasos saturados y ácidos grasos trans. Rev Med Chile 2011; 139: 924-931. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/pdf/rmc/v139n7/art16.pdf
  • Gershuni, Victoria. (2018). Saturated Fat: Part of a Healthy Diet. Current Nutrition Reports. 7. 10.1007/s13668-018-0238-x.
  • World Health Organization. Healthy diet. 2018. Disponible en: https://www.who.int/docs/default-source/healthy-diet/healthy-diet-fact-sheet-394.pdf?sfvrsn=69f1f9a1_2&download=true
  • Yashi Srivastava, Anil D. Semwal, Gopal K. Sharma, Chapter 16 – Virgin Coconut Oil as Functional Oil, Editor(s): Alexandru Mihai Grumezescu, Alina Maria Holban, Therapeutic, Probiotic, and Unconventional Foods, Academic Press, 2018, Pages 291-301, ISBN 9780128146255, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-814625-5.00015-7

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.