Предимствата и недостатъците на вакуумното опаковане на храни

Съхраняването на храна в запечатани найлонови торбички удължава значително срока на годност. Този метод обаче има и редица недостатъци, които си струва да знаете.
Предимствата и недостатъците на вакуумното опаковане на храни

Написано от Jonatan Menguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Какво знаете за вакуумното опаковане? Много хора се чудят дали е добра идея да си купят машина за вакуумиране на храна. Що се отнася до консервирането на храната, има няколко начина за постигане на целта за удължаване на нейния срок на годност. Това е необходимо, особено ако се правят големи покупки.

Вакуумният метод има много предимства, прилаган или чрез ръчна техника, или чрез опаковъчна машина. Тази форма на запазване обаче не е безпогрешна и има някои недостатъци.

Какво означава вакуумно опаковане на храна?

Вакуумното опаковане е техника за съхранение на храни. Състои се в отстраняване на въздуха около продукта.

Следващата стъпка е да го запечатате в контейнер, който го предпазва от външни агенти и влияния. Целта му е да благоприятства срока на годност на храната, тъй като влошаването й се ускорява в случай на оставане на открито.

Този тип опаковки са често срещани в ресторантите и професионалните кухни, тъй като намаляват кислорода до нива от 1%. Това предотвратява окисляването и развитието на гъбички. По принцип продуктите се опаковат в запечатан пластмасов контейнер.

Въпреки това, не всички храни са подходящи за този метод. Най-често използваните, дори в супермаркетите на дребно, са следните:

  • Риба
  • Морска храна
  • Зеленчуци
  • Червени меса
  • Колбаси

Предимствата на вакуумното опаковане на храни

Вакуумната опаковка има редица предимства, които я правят чудесна опция за съхранение. Това е особено вярно, когато се правят големи покупки и седмичната храна трябва да се съхранява правилно. Нека да разгледаме някои от предимствата на този метод за консервиране на храна.

Съхраняване на храни в хладилник
Семействата, които предпочитат да приготвят храната си за цялата седмица за един ден, често използват вакуумни опаковки.

Предотвратява развалянето

Методът на вакуумно опаковане действа срещу контакта на храната с окислителни ензими, които причиняват дегенерация на храната. По този начин се избягват химичните процеси, които причиняват окисляване на храната, което благоприятства нейната миризма, вкус и запазване.

Вакуумното опаковане намалява ферментацията

Херметичността на тази техника също помага да се предотврати ферментацията на храната. Това е така, защото храните не са в контакт с бактерии и гъбички, които причиняват лоша миризма и дегенерация. Поради това срокът им на годност се удължава за по-дълго време.

Няма време за размразяване

Въпреки че замразяването на храни е един от най-ефективните методи за запазването им, то не е подходящо за всеки продукт. Някои продукти изискват дълго време за размразяване, когато искате да ги използвате. За да се избегне тази стъпка, храната може да бъде опакована под вакуум и да се съхранява без замразяване.

Хладилникът често влияе върху текстурата на храната. Обичайно е продуктите да не остават в същата форма, както когато са били съхранявани.

От друга страна, вакуумната опаковка удължава срока на годност от 3 до 5 пъти , без да се отразява на свежестта. Броят на дните зависи от компонентите, като вода и мазнини. При месото обикновено се удължава с 1 месец, докато при рибата се удължава с 10 до 14 дни.

Комбинация от методи

Едновременното използване на замразяването и вакуумното опаковане не трябва да се избягва. Точно както вакуумната опаковка удължава срока на годност на пресните храни до 5 пъти, същото важи и за замразените храни. По този начин е възможно да съхранявате този вид храна за повече от 3 години.

Маринати

Друго предимство на вакуумното опаковане на храна е, че може да се приложи техниката на готвене на мариноване. Например, можете да оставите парче месо или друга храна за няколко часа в течност с различни подправки.

Целта е да се омекоти, а също и да се овкуси разфасовката. С някои опаковъчни машини е възможно дори да използвате торбата за популяризиране на техниката на мариноване. Храната трябва да се постави вътре заедно с необходимата течност и подправки и да се остави да престои толкова дълго, колкото желаете.

Вакуумното опаковане на готвена храна

Точно както опаковъчните машини, подготвени за съхранение на течности, допринасят за техниката на мариноване, също така е възможно да съхранявате вече приготвена храна за няколко дни. Освен това може да се практикува мацерация. Ето защо можете да добавяте храни с подправки със сол, билки, течности и други подправки, за да създадете по-добър вкус и аромат.

С този метод е възможно да запазите рецептите си в перфектно състояние повече от седмица. Някои храни, които могат да се консервират по този начин, са следните:

Запазва свойствата на храната

Едно от най-големите предимства на консервирането е, че повечето храни запазват свойствата си, тъй като се запазва влажността на продуктите. По този начин не се променят нито текстурите, нито цветът им.

Изключение прави червеното месо, което може да загуби тонус, но това не означава, че е в лошо състояние.

С всички тези предимства, вакуумната опаковка е чудесен вариант за тези, които правят големи покупки и трябва да съхраняват определени храни. Също така е чудесно за хора, които планират разнообразна седмична диета.

Недостатъците на вакуумното опаковане на храна

Ясно е, че колкото и ефективен и полезен да е един метод, той никога не е окончателното решение. Всички уреди имат своите недостатъци и, в случай на вакуумни опаковъчни машини, минусите са свързани с бюджета и отпадъците.

Разходи

Въпреки че има по-евтини опции, вакуумните опаковъчни машини обикновено са скъпи. Трябва да се направи значителна инвестиция, за да имате продукт с определено качество, който може да ви осигури всички вече описани алтернативи. В противен случай е възможно торбите да се скъсат или да проникне въздух.

Отпадъци

Прилагането на този метод включва използването на пластмасови торбички за еднократна употреба, което представлява повече отпадъци от материал, който е вреден за околната среда. Следователно, това не е много екологично чиста техника.

Налични са торбички за многократна употреба, но те са по-сложни за пране, когато в тях се прибират определени продукти. От друга страна, трябва да имате място в кухнята, тъй като машините заемат много място и не са толкова удобни за съхранение.

Вакуумното опаковане на храни е полезно.
Някои нови машини са по-малки и спестяват място в кухните.

Топлината и влажността им влияят

Без значение колко добра е опаковката, някои условия на околната среда все още могат да повлияят на вакуумно опакованите храни. Те често са податливи на топлина, така че ако температурата е твърде висока, процесът на стареене на торбата се ускорява. Освен това постоянното присъствие на влага в околната среда също се отразява на контейнера.

Вакуумното опаковане не е подходящо за всеки вид храна

Докато някои опаковъчни машини позволяват съхранението на течни храни, има други, които не го правят. И в този случай възможността за съхранение на сосове, яхнии, супи и други храни се губи.

Освен това пресните плодове и зеленчуци обикновено не понасят добре този тип съхранение. Обичайно е плодовете да генерират окисляване така или иначе.

Вакуумното опакововане не винаги е най-добрият вариант

Изборът дали да вакуумирате храната или не е решение, което трябва да се вземе предвид всичките му предимства и недостатъци. Въпреки че може да помогне за удължаване на срока на годност на много храни, други са по-малко приспособими към херметически затворени контейнери. Най-добре е да приложите метода за определени храни и да използвате традиционното замразяване за други.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.