Етеричното масло от гроздови семки: предимства и употреба

Маслото от гроздови семки се извлича от смачкване на семената, намиращи се в плодовете на лозата. Ще ви покажем състава му, за какво е предназначен и кой трябва да го избягва.
Етеричното масло от гроздови семки: предимства и употреба

Написано от Daniela Andarcia

Последна актуализация: 09 август, 2022

Благодарение на плодовия си аромат и вкус, етеричното масло от гроздови семки се използва широко при приготвянето на маринатата за месо и различни винегрети. Също така е популярно в козметиката заради високите нива на линолова киселина, омега 6 мастни киселини, която може да подобри здравето на кожата.

Извлечено от семената, открити в плодовете на лозата, това масло дължи своята популярност на високата концентрация на химични съединения, които съдържа. Те включват полиненаситени мазнини и витамин Е. Как се обработва етеричното масло от гроздови семки? Какъв е съставът му? Какви ползи има? Разберете всичко в детайли.

Как се извлича етеричното масло от гроздови семки?

Етеричното масло от гроздови семки се получава от семената на тези плодове, считани за страничен продукт от производството на вино. Хиляди години винопроизводителите не са знаели какво да правят с тях. Технологията обаче им позволява да разработят процес, при който се извлича масло от семената.

За целта се смачкват семената и се накисват в разтворители. В обществото обаче има притеснение относно употребата на тези вещества, тъй като някоиот тях, например хексан, се свързват с вредни ефекти върху здравето. Въпреки това, разтворителите са склонни да изчезват в производствения процес и няма научни доказателства, че остатъците от хексан в маслото причиняват краткосрочни или дългосрочни негативни ефекти върху здравето. Разбира се, потенциално негативно въздействие върху околната среда също не е приемливо.

В този смисъл се уверете, че етеричното масло от гроздови семки, което купувате, има етикет за това как е било обработено. В противен случай трябва да приемете, че е преминало през химичен процес.

Червено и бяло грозде.
Използването на гроздови семки е сравнително скоро, тъй като хората винаги са го смятали за неизползваема част от процеса на винопроизводството.

Съставът на масло от гроздови семки

Според изследване, публикувано в Nutrition and Metabolic Insights, маслото от гроздови семки има фенолни съединения и ненаситени мастни киселини. Те му придават противовъзпалителни и антимикробни свойства. По принцип мастните киселини, присъстващи в това масло, се разпределят по следния начин:

  • 10% наситени
  • 16% мононенаситени
  • 70% полиненаситени

Повечето от тези полиненаситени мазнини съдържат омега 6 мастни киселини. Според проучванията това е свързано с увеличаване на възпалението на тялото в сравнение с омега 3. Това се съобщава и в други изследвания, които свързват високия прием на омега 6 мастни киселини с повишен риск от развитие на хронични заболявания.

Съществуват обаче научни доказателства, че линолевата киселина не променя нивата на възпалителни маркери в кръвта. В тази рамка не може да се гарантира, че диета с високо съдържание на омега 6 киселини е причина за патологии. Все още е необходимо да се направят повече изследвания, за да се дадат убедителни резултати.

От друга страна, маслото от гроздови семки също така е източник на витамин Е. Една 3,9 милиграма супена лъжица представлява 19% от препоръчителния дневен прием.

Какви други приложения има?

Въпреки че знаем, че маслото от гроздови семки може да подобри здравето на кожата чрез борба с акнето, лечение на мазна кожа и подмладяване на кожните тъкани, това не са единствените му приложения. Можем да го използваме и при готвене и ароматерапия, така че нека видим повече подробности по-долу:

В кухнята

Тъй като има висока точка на дим, можем да използваме масло от гроздови семки за пържене и пържене. Не се препоръчва обаче, тъй като е източник на полиненаситени мазнини. Според проучване, публикувано в съдовата фармакология, тези видове мазнини са склонни да реагират неблагоприятно на кислорода при високи температури. Те лесно могат да произвеждат вредни съединения и свободни радикали.

Затова трябва да се опитате да избягвате използването на това масло за пържене и вместо това да го използвате като дресинг за салата, да го добавяте, когато приготвяте майонеза, или да го използвате в печени продукти или кайма.

В ароматерапията

Хроничният стрес може да предизвика редица сериозни кожни проблеми, включително акне, косопад, суха кожа, обриви и дори преждевременно стареене. За щастие експертите ни уверяват, че ароматерапията успокоява тревожността. По същия начин етеричното масло от гроздови семки може да служи като базово масло, както и за сесии, които включват масажи.

Възможни рискове от употребата на масло от гроздови семки

За тези, които не са алергични към това масло, рисковете са ниски, ако го нанесете върху кожата. Ако не знаете дали имате алергия или не, достатъчен е прост тест. Той се състои в нанасяне на малко масло върху част от тялото, като китките или глезените, и изчакване 24 часа. Ако след това време няма реакция (петна или обрив), това означава, че кожата може да го понесе.

Според Националния център за допълващо и всеобхватно здраве (NCCIH), маслото от гроздови семки може да не е добро средство за определени групи хора. По-специално тези, които страдат от болести на кръвта, тези, на които предстоят операции, както и тези, които приемат антикоагуланти като варфарин.

Освен това, изследване, публикувано в Journal of the American Oil Chemists ‘Society установява, че някои масла от гроздови семки могат да съдържат вредни нива на полициклични ароматни въглеводороди (PAH). Това е група от над 100 химикали, за които е известно, че са канцерогенни при животните. Засега тези ефекти не са наблюдавани при хората.

Гроздово масло противопоказания.
Страдащите от алергии, хората с кръвни заболявания и тези, които приемат антикоагуланти, не трябва да приемат това масло.

Не всеки може да използва масло от гроздови семки

Маслото от гроздови семки идва от семената, намиращи се в тези плодове на лозата. Те са страничен продукт от производството на вино и затова, за да направим маслото, трябва да ги смачкаме и да използваме разтворител. Някои хора не са съгласни с този процес, тъй като го смятат за нездравословен., Няма обаче убедителни доказателства, които да показват, че разтворителите могат да причинят увреждане на тялото.

Що се отнася до неговите ползи, може да се отчете подобрение в здравето на кожата, било за борба с акнето, лечение на суха кожа, намаляване на тъмните кръгове и стимулиране на подмладяването на тъканите. Неговата употреба, освен козметиката, включва областта на гастрономията и ароматерапията.

Не всеки може да използва това масло. Ако сте алергични, страдате от заболяване на кръвта, предстои ви операция или приемате антикоагуланти, трябва да избягвате тяхната консумация и локална употреба.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Garavaglia, J., Markoski, M. M., Oliveira, A., & Marcadenti, A. (2016). Grape Seed Oil Compounds: Biological and Chemical Actions for Health. Nutrition and metabolic insights, 9, 59–64. https://doi.org/10.4137/NMI.S32910
  • Simopoulos, A. P. (2006). Evolutionary aspects of diet, the omega-6/omega-3 ratio and genetic variation: nutritional implications for chronic diseases. Biomedicine & pharmacotherapy, 9(60), 502–507. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2006.07.080
  • Russo G. L. (2009). Dietary n-6 and n-3 polyunsaturated fatty acids: from biochemistry to clinical implications in cardiovascular prevention. Biochemical pharmacology, 77(6), 937–946. https://doi.org/10.1016/j.bcp.2008.10.020
  • Su, H., Liu, R., Chang, M., Huang, J., & Wang, X. (2017). Dietary linoleic acid intake and blood inflammatory markers: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Food & function, 8(9), 3091–3103. https://doi.org/10.1039/c7fo00433h
  • Ng, C. Y., Leong, X. F., Masbah, N., Adam, S. K., Kamisah, Y., & Jaarin, K. (2014). Heated vegetable oils and cardiovascular disease risk factors. Vascular pharmacology, 61(1), 1–9. https://doi.org/10.1016/j.vph.2014.02.004
  • Moret, S., Dudine, A. & Conte, L. S. (2000). Processing effects on the polyaromatic hydrocarbon content of grapeseed oil. Journal of the American Oil Chemists’ Society, 77, 1289–1292. https://doi.org/10.1007/s11746-000-0203-5

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.