Pimentón de la Vera или пушен червен пипер: какви са ползите и употребата му?

Pimentón de la Vera е продукт, който има множество приложения в гастрономията. Тук ще обясним повече за възможните му ползи и как да го използвате във вашите ястия.
Pimentón de la Vera или пушен червен пипер: какви са ползите и употребата му?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 09 ноември, 2022

Pimentón de la Vera или пушен червен пипер е една от кулинарните съставки, която е преминала редица граници от самото си възникване, за да се превърне в основната база на азиатската, средиземноморската и латиноамериканската кухня. Освен че придава приятен вкус и цвят на различни ястия, той е известен и с лечебните си свойства, които се основават на неговия антиоксидантен ефект.

Но какво точно е пушен червен пипер или pimentón de la Vera? Какви са предимствата му? Ще отговорим на тези въпроси в тази статия.

Какво е Pimentón de la Vera или пушен червен пипер?

Чевеният пипер е продукт на прах, получен след смилане на червена чушка, която е узряла, здрава и предварително дехидратирана. Плодът е на покритосеменно растение от семейство Solanaceae от рода Capsicum. Известен е още като червен пипер.

Историята му датира от повече от 12 000 години, култивиран от местните хора в праисторически времена. Той произхожда от Южна Америка и оттам е пренесен от Христофор Колумб в Испания.

Испанците и португалците му дават името чушка. Най-известните сортове в Испания са La Vera ( в Касерес) и Murcia. Веднъж в Европа, кулинарните обичаи се развиват и трансформират вкуса и аромата на техните продукти, заменяйки най-използваната подправка по това време, която е черният пипер.

Плодът на червения пипер има голямо разнообразие от видове, които имат много тънка кора, плътно месо и много семена вътре. Това са 5 от най-често срещаните видове:

 1. Capsicum chinense
 2. C. frutescens
 3. C. pubescens
 4. C. baccatum
 5. C. annuum L

Последният е култивиран от предиспанците и в момента е най-разпространеният сорт. Характеризира се и с това, че плодовете имат различни размери, форми, аромати и цветове. Те варират от жълто и зелено до червено и оранжево.

В зависимост от концентрацията на капсаицин, който придава лютивината на чушките, те могат да бъдат сладки, сладко-кисели или люти. В допълнение, те се използват за превантивни цели в здравеопазването и в осигуряването на определени хранителни вещества, които помагат да се подобри препоръчителният прием от населението като цяло.

Пиментон де ла Вера
Червеният пипер е в основата на този продукт, който се появява като смлян прах от този зеленчук.

Какво е paprika de la Vera?

Червеният пипер La Vera се определя като продукт, получен от смилането на червени плодове от сортовете от групата Ocaleas (Jaranda, Jariza и Jeromín) и от сорта Bola, принадлежащи към видовете Capsicum longun L. и Capsicum annum L.

Берат се узрели, здрави, чисти и с характерния за всеки вид цвят чушки. След това се изсушават с дъбово или чернодъбово дърво. Освен това те трябва да са отгледани в общините, съответстващи на естествените региони La Vera, Campo Arañuelo, Valle del Ambroz и Valle del Alagón.

Характеристики

Двата сорта чушки, които се използват най-често са Bola и Ocal, чиито характеристики са следните:

 • Bola пипер (Capsicum annum): има оскъдна пулпа в сравнение с теглото на плода. Семената изпълват почти цялата вътрешност, а този сорт не съдържа капсаицин, молекулата, отговорна за пикантността.
 • Ocal пипер (Capsicum longun): Този сорт има по-голямо количество пулп, както и капсаицин. Освен това има по-издължена форма и максимална интензивност на червения цвят.

Как се прави червен пипер?

Процесът на производство на този вид дехидратиран пипер преминава през различни етапи:

 1. Фаза на сушене на дим. Черният дъб и дъбовата дървесина се използват за сушене на червения пипер за 10 до 15 дни, от съдържание на 80% вода до 15%. По време на тази фаза димът се слива с аромата на чушката и фиксира каротеноидите, които му придават интензивния цвят.
 2. Фаза на смилане. На този етап дехидратираната чушка се смила и пресява. В зависимост от отделянето на семената и другите части на плода, той ще бъде класифициран в различни категории.
 3. Опаковане. Веднъж смлян, крайният продукт се опакова, за предпочитане в стъклена опаковка, тъй като това гарантира запазване на цвета и аромата му.

Ползите от Pimentón de la Vera или пушен червен пипер

Червеният пипер съдържа достатъчно хранителни вещества и активни компоненти, които му придават редица ползи за здравето. Нека да разгледаме какво казват научните изследвания по темата.

Той е източник на микроелементи

Тъй като червеният пипер е дехидратиран продукт, той съдържа концентрирано количество витамини и минерали. В случая на този плод разнообразието от цветове го издава като източник на каротеноиди, някои от които са прекурсори на витамин А.

Според Министерството на земеделието на Съединените щати 7 грама от този продукт могат да осигурят следните хранителни вещества:

 • Калории: 19
 • Протеини: 1 грам
 • Мазнини: 1 грам
 • Въглехидрати: 3,6 грама
 • Фибри: 2,37 грама
 • Витамин А: 19% от препоръчителната дневна стойност (RDA)
 • Витамин B6: 9% от RDA
 • Витамин Е: 13% от ПДП
 • Желязо: 8% от ПДП

Най-важният макронутриент са фибрите, които не се метаболизират и представляват повече от половината от общите въглехидрати. Протеините и мазнините са много малко.

Някои микронутриенти успяват да покрият добра част от препоръчителните стойности. В частност витамин А или витамин Е. Ако консумирате по две порции на ден, очевидно количеството на тези вещества ще се увличи. Пиридоксин и желязо се откриват в приемливи стойности.

Pimentón de la Vera осигурява антиоксиданти

Други каротеноиди в червения пипер, които осигуряват интензивен цвят, се считат за потенциални антиоксиданти. Те са способни да се борят с щетите, причинени от реактивни молекули, като свободните радикали. Такъв е случаят с капсаицин, зеаксантин и лутеин.

Доказателствата подкрепят защитния ефект на тези антиоксиданти срещу развитието на хронични заболявания като сърдечно-съдови, ракови и невродегенеративни заболявания. Освен това те действат и като модулатори на имунния отговор.

Действа противовъзпалително

Капсаицинът е съединение, присъстващо в лютите чушки. Смята се, че се свързва с рецепторите на нервните клетки, за да намали болката и възпалението. Доказано е, че намалява нивата на TNF-алфа, провъзпалителен цитокин, в in vitro модел.

Освен това редица проучвания показват, че кремовете за локално приложение, съдържащи капсаицин, помагат за намаляване на болката при артрит. В друго изследване е установено, че добавките с капсаицин предотвратяват възпаление и увреждане на стомаха. По същия начин при опитни животни е доказано, че добавките с капсаицин могат да имат имуномодулиращ ефект.

Pimentón de la Vera може да помогне за регулиране на метаболитния синдром

Въпреки че все още са необходими повече изследвания, някои изследвания върху животни и хора разкриват, че капсаицинът от червения пипер има способността да контролира метаболитния синдром и неговите усложнения като затлъстяване, променен липиден профил и диабет.

Друго проучване на жени с гестационен диабет, които са приемали 5 милиграма добавка капсаицин, понижава нивата на кръвната захар след хранене.

Благоприятства здравето на очите ви

Смята се, че лутеинът и зеаксантинът предпазват очите от вредната ултравиолетова (UV) светлина. Тези каротеноиди филтрират синята светлина, която не се спира от роговицата и лещите.

Някои проучвания съобщават, че и двата каротеноида са свързани с по-нисък риск от свързана с възрастта макулна дегенерация и катаракта. Друго проучване, проведено при жени с висок прием на лутеин и зеаксантин, установява 32% по-нисък шанс за развитие на катаракта.

Свързва се с по-нисък холестерол

Досега някои проучвания показват, че телесните нива на “добър” или HDL холестерол могат да се повишат с приема на каротеноида капсаицин. Този тип холестерол се свързва с намаляване на сърдечно-съдовите заболявания.

При опитни животни този благоприятен ефект е установен и при двуседмичен прием на червен пипер и капсаицин. Необходими са обаче по-задълбочени изследвания на човешката популация, за да се направят твърди заключения.

Pimentón de la Vera за холестерол
Регулирането на холестерола в кръвта зависи от много фактори. Диетата е един от тях, но не единственият.

Pimentón de la Vera може да има противораков ефект

Известно е, че оксидативният стрес активира възпалителни пътища, които трансформират нормална клетка в туморна клетка, благоприятствайки пролиферацията, химиорезистентността и оцеляването на тези клетки. Оттук и значението на приема на антиоксиданти.

Предклиничните проучвания показват, че някои каротеноиди, присъстващи в червения пипер, имат важни антитуморни ефекти, както in vitro, така и in vivo. Лутеин, зеаксантин, ликопен, астаксантин, бета-каротин и капсаицин са показали добра противоракова активност в различни тъкани.

Тези проучвания установяват, че голям брой жени с високи нива на каротеноиди в кръвта са с 25-35% по-малка вероятност да развият рак на гърдата. Разбира се, необходими са повече изследвания за прекия ефект на червения пипер в превенцията или лечението на рак.

Използване на Pimentón de la Vera или пушен червен пипер

Червеният пипер се използва в два кулинарни аспекта: директна гастрономия и като оцветител и стабилизатор на сурови или сушени месни продукти. И в двата случая придава много специален опушен вкус и аромат, който отличава ястията, в които се използва.

В допълнение, този червен пипер е в състояние да спре окислителните процеси на полиненаситените мазнини, които са част от формулата на месните продукти, благодарение на наличието на антиоксиданти. Излишъкът от тези окислителни процеси в месния продукт генерира загуба на хранителна стойност, сензорно качество и срок на годност.

От гледна точка на гастрономията червеният пипер е универсална подправка. Може да се добави заради неговия сладък, горчив или пикантен вкус.

Сладкият е с опушен оттенък и може да се използва като подправка за месо, картофена салата и яйца. Пикантният се добавя към яхнии като унгарски гулаш и супи. Използва се и с ястия с ориз, боб и леща.

Всяко ястие върви добре с този дехидратиран червен пипер, който не само обогатява вкуса и цвета, но и прави ястието ценно, като насърчава доброто здраве.

Какво количество се препоръчва?

Хранителната стойност на червения пипер се крие не само в използването му като цветна, ароматизирана и пушена подправка. Той надхвърля кулинарията, тъй като осигурява и редица ползи за здравето.

Само две супени лъжици червен пипер на ден са достатъчни, за да покрият почти половината от препоръчителния дневен прием на витамин А и витамин Е, както и други антиоксиданти. По този начин се възползвате и от компонентите, които според науката имат противовъзпалително действие и подобряват зрителното здраве и кръвната захар.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Departamento de Agricultura de los EEUU. Species, Paprika. Diponible en: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171329/nutrients
 • María Elena Carranco Jáuregui, Ma. de la Concepción Calvo Carrillo, Fernando Pérez-Gil Romo. Carotenoides y su función antioxidante: Revisión. ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICIÓN. Vol. 61 Nº 3, 2011. Disponible en: http://ve.scielo.org/pdf/alan/v61n3/art01.pdf
 • Vergara N Diana, Lozada-Requena Iván, Aguilar O José. Efecto de la capsaicina sobre la producción de TNF-α en células mononucleares: estudio piloto. Rev. perú. med. exp. salud publica  [Internet]. 2006  Ene [citado  2022  Sep  23] ;  23( 1 ): 52-55. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-46342006000100008&lng=es.
 • Basith, S., Cui, M., Hong, S., & Choi, S. (2016). Harnessing the Therapeutic Potential of Capsaicin and Its Analogues in Pain and Other Diseases. Molecules (Basel, Switzerland)21(8), 966. https://doi.org/10.3390/molecules21080966
 • Gyula Mozsik. Capsaicin as new orally applicable gastroprotective and therapeutic drug alone or in combination with nonsteroidal anti-inflammatory drugs in healthy human subjects and in patients. Prog Drug Res. 2014;68:209-58. doi: 10.1007/978-3-0348-0828-6_9. Diponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24941671/
 • Motte, J., Ambrosius, B., Grüter, T., Bachir, H., Sgodzai, M., Pedreiturria, X., Pitarokoili, K., & Gold, R. (2018). Capsaicin-enriched diet ameliorates autoimmune neuritis in rats. Journal of neuroinflammation15(1), 122. https://doi.org/10.1186/s12974-018-1165-x
 • 81 Congreso Nacional de la Sociedad Española de Oftalmología. La nutrición en la salud ocular. 2005. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/236029114_Nutricion_y_salud_ocular_Luteina_y_zeaxantina_como_nutrientes_especificos_de_la_retina
 • Suzen M Moeller  1 , Rick Voland, Lesley Tinker, Barbara A Blodi, Michael L Klein, Karen M Gehrs, Elizabeth J Johnson, D Max Snodderly, Robert B Wallace, Richard J Chappell, Niyati Parekh, Cheryl Ritenbaugh, Julie A Mares. Associations between age-related nuclear cataract and lutein and zeaxanthin in the diet and serum in the Carotenoids in the Age-Related Eye Disease Study, an Ancillary Study of the Women’s Health Initiative. Arch Ophthalmol. 2008 Mar;126(3):354-64. doi: 10.1001/archopht.126.3.354.
 • Sanati, S., Razavi, B. M., & Hosseinzadeh, H. (2018). A review of the effects of Capsicum annuum L. and its constituent, capsaicin, in metabolic syndrome. Iranian journal of basic medical sciences21(5), 439–448. https://doi.org/10.22038/IJBMS.2018.25200.6238
 • Yuan, Li-Jia & Qin, Yu & Wang, Lin & Zeng, Yuan & Chang, Hui & Wang, Jian & Wang, Bin & Wan, Jing & Chen, Shi-Hui & Zhang, Qian-Yong & Zhu, Jun-Dong & Mi, Man. (2015). Capsaicin-containing chili improved postprandial hyperglycemia, hyperinsulinemia, and fasting lipid disorders in women with gestational diabetes mellitus and lowered the incidence of large-for-gestational-age newborns. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland). 35. 10.1016/j.clnu.2015.02.011.
 • Blesso, C. N., & Fernandez, M. L. (2018). Dietary Cholesterol, Serum Lipids, and Heart Disease: Are Eggs Working for or Against You?. Nutrients10(4), 426. https://doi.org/10.3390/nu10040426
 • Aizawa, K., & Inakuma, T. (2009). Dietary capsanthin, the main carotenoid in paprika (Capsicum annuum), alters plasma high-density lipoprotein-cholesterol levels and hepatic gene expression in rats. British Journal of Nutrition, 102, 1760 – 1766.
 • Tanaka, T., Shnimizu, M., & Moriwaki, H. (2012). Cancer chemoprevention by carotenoids. Molecules (Basel, Switzerland)17(3), 3202–3242. https://doi.org/10.3390/molecules17033202
 • Reuter, S., Gupta, S. C., Chaturvedi, M. M., & Aggarwal, B. B. (2010). Oxidative stress, inflammation, and cancer: how are they linked?. Free radical biology & medicine49(11), 1603–1616. https://doi.org/10.1016/j.freeradbiomed.2010.09.006
 • Aguirrezabal, M.M., Mateo, J., Domínguez, M.C., & Zumalacárregui, J.M. (2000). The effect of paprika, garlic and salt on rancidity in dry sausages. Meat science, 54 1, 77-81 .Disponible en: https://www.semanticscholar.org/paper/The-effect-of-paprika%2C-garlic-and-salt-on-rancidity-Aguirrezabal-Mateo/76e52b8d9661ecf9f625e3651809a01e29bc5370

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.