От кои меса се пълнее най-малко?
Месата са мускулните части на храната, богати на протеини и бедни на въглехидрати. Количеството мазнини варира в зависимост от животното и частта от него, която се консумира. Днес тенденцията е да се избират най-постните меса в плановете за здравословно хранене.
Обичайно е месата с най-малко мазнини да са домашните птици без кожа. Има обаче и други по-рядко срещани видове животни, чието месо е с ниско съдържание на липиди.
Прочетете тази статия, за да разберете от кои меса се пълнее най-малко и следователно се препоръчват за по-здравословна диета, богата на хранителни вещества.
Прочетете и тази статия: 8-те най-здравословни постни парчета месо
Какво е месо?
Според испанския хранителен кодекс месото е меката ядлива част от говеда, овце, свине и птици. Животните за клане се колят при спазване на хигиенните условия. Месото включва мазнини, хрущяли, кожа, сухожилия, кръвоносни и лимфни съдове, които са част от мускулната тъкан.
Неговите химични компоненти варират според породата, пола, вида на разфасовката, възрастта, вида и диетата на животното. Сред тях най-забележителни са протеините, които се колебаят между 16 и 22 % и мазнините, чиито стойности варират от 1 до 15 %.
Тази амплитуда в количествата мазнини позволява меката да се класифицират като постни, когато имат по-малко от 5% мазнини, и мазни, когато съдържат до 30% (какъвто е случаят с иберийското прасе).
Хранителна стойност на месото
Месото допринася за задоволяване на хранителните нужди на човека. Основните му хранителни вещества са протеини, с висок дял незаменими аминокиселини.
Месната мазнина съдържа олеинова мастна киселина, подобна на зехтина. Следват пропорционално наситените мастни киселини, които могат да допринесат за запушване на артериите; и ненаситени мастни киселини, които са от съществено значение за храненето.
Откриваме и високо бионалични минерали, като желязо и цинк. Както и витамини от В групата.
Но въпреки че е много питателна храна, консумацията му е ограничена. Някои организации предполагат, че месата заемат по-малко от 30% от калориите в диетата. В този смисъл Министерството на земеделието на Съединените щати препоръчва постни протеини за намаляване на затлъстяването и наднорменото тегло.
Червените меса имат лоша репутация, въпреки че не всички са еднакви. В тях откриваме различни пропорции на мазнини.От кои меса се пълнее най-малко
Има много видове месо с високо съдържание на мазнини, но някои с ниски стойности на наситени мазнини също могат да бъдат открити на пазара. Ето най-постните меса, които да имате предвид като част от нискокалорична диета и по-здравословна диета.
1. Конско месо
Конското месо е едно от червените меса с най-нисък процент мазнини, тъй като съдържа едва 1 грам на 100 грама продукт. Заедно с протеините добавя около 100 калории, което е по-малко от калоричното съдържание на свинско, пилешко и говеждо месо.
Съдържа и други хранителни вещества, като протеини, които са източник на 40% от незаменимите аминокиселини. Неговото желязо е с висока бионаличност, тъй като 15 до 30% се усвояват добре, както и цинкът.
2. От кои меса се пълнее най-малко – пъдпъдъци
Пъдпъдъкът принадлежи към малките мигриращи видове птици. Адаптира се добре към умерения и топъл климат на тропическия или субтропичния свят.
Една порция пъдпъдъци осигурява 85% от препоръчителния прием на протеини за възрастен човек. Това месо съдържа по-малко от 2 грама мазнини на 100 грама продукт. Поради тази причина неговата калорична стойност е много ниска, като в 100 грама има само 106 калории.
Минералите като желязо, фосфор и селен, се открояват. Най-важните водоразтворими витамини са ниацинът и витамин В6. Понастоящем се препоръчва консумация на 3 порции постно месо на седмица, така че пъдпъдъците са част от тази препоръка.
3. Щраус
Месото от щраус е много подобно на вкус и текстура на говеждото, но с по-малко мазнини – едва 2%. Повечето от неговите мастни киселини са от съществено значение за храненето. Освен това съдържа витамини от В групата, които помагат за метаболизма на останалите макронутриенти.
4. От кои меса се пълнее най-малко – кенгуру
Въпреки че в много части на света се консумира малко като месо, в Австралия е много популярно. По същия начин в Испания месото от кенгуру е част от гурме кухнята.
Счита се за червено месо с много ниско съдържание на мазнини, тъй катосъдържа само 1,3 грама на 100 продукт. Същата порция осигурява 102 калории и 23 грама протеини.
5. Ему
Ему е червено месо, подобно на това от щраус. То е 97% без мазнини и е нискокалоричен вариант. Отличава се с това, че осигурява протеини, желязо и витамин В12.
6. Алигатор
Месото от алигатор е един от нетрадиционните примери за най-постните меса. Неговото ниско съдържание на мазнини, предимно ненаситени, го прави лесно податливо на гранясване. Въпреки това, то е източник на омега-3, които насърчават здравето на сърдечно-съдовата система.
Изследване на химичния състав на постното крокодилско месо (Caiman Crocodylus Fuscus ) показва, че то съдържа 21,46% протеини, 0,72% мазнини, 1,26% минерали. Въпреки това е необходимо да се уверите, че консумирате месо, което не е от опашката, тъй като може да има до 14% мазнини.
7. От кои меса се пълнее най-малко – заек
Трябва да се прави разлика между дивия заек и домашния заек, тъй като последният има повече мазнини и калории. При дивия заек мазнините са под 5 на 100 грама месо. Протеините са около 23% и са лесно смилаеми.
Подобно на други бели меса, то осигурява много витамини от група В, желязо, цинк, магнезий, калий и фосфор. Освен това е с ниско съдържание на натрий, което го прави подходящо за контрол и профилактика на високо кръвно налягане.
Домашният заек не е предпочитаният заек за готвене; за предпочитане е дивият заек.8. Пуйка
Подобно на пилето, при пуйката се препоръчва да отстраните кожата преди приготвянето й. Това е бяло месо с 2% миофибрилна мазнина и 22% протеини.
То е много добър източник на магнезий, цинк, калий, фосфор и селен. Сред витамините се открояват ниацин, В6 и В12.
Не пропускайте и: Знаете ли кои са най-калоричните храни?
9. Елен
Това е вид тъмно червено-кафяво месо, с по-интензивен тон от телешкото, но с по-малко мазнини. То е високо ценено в света на лова на едър дивеч и в гастрономията.
Осигурява 22% протеини с висока биологична стойност, а съдържанието на мускулна мазнина е само 1,6%. Следователно, също има ниска стойност на холестерола.
Ниският дял на мазнини е отговорен за ниското му съдържание на калории. Желязото, цинкът и витамините В групата са основните микроелементи в еленското месо.
10. Пиле
Няма съмнение, че пилешкото е фаворит сред най-малко тлъстите меса. Освен това има много ястия, които могат да се правят с него, особено с гърдите. Може да се опише като висококачествен протеин, водоразтворими витамини и ниско съдържание на калории.
Пилешките гърди съдържат почти 24% протеини в 100 грама продукт, 1,4 грама мазнини и 1,2 грама минерали. Консумацията на 100 грама гърди ни осигурява само 107 калории.
Кулинарни аспекти, на които трябва да обърнете внимание при най-постните меса
В списъка с постни меса трябва да добавим фактор, който ще определи общия принос на калории: вида на приготвянето. Трябва да се внимава за предварителни операции по почистване, като например отстраняване на кожа, видима мазнина или неядлива тъкан.
По същия начин е важен както методът на готвене, така и придружаващите го съставки. Например, препоръчва се използването на скара, печене и сотиране.
Във всеки случай трябва да се използва само минимално количество масло. За порция между 120 и 150 грама постно месо може да се използва 1 супена лъжица зехтин, рапично, слънчогледово или соево масло.
Като гарнитура могат да се използват зеленчуци без скорбяла. Овкусете с подправки и натурални билки.
Препоръчително е седмично да се консумират 3 порции нискомаслено месо.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Fundación Española del Corazón. Alimentos. Carne. Disponible en: https://fundaciondelcorazon.com/nutricion/alimentos/792-carne.html
- Teira, Gustavo; Perlo, Flavia; Bonato, Patricia; Tisocco, Osvaldo Calidad de carnes bovinas. Aspectos nutritivos y organolépticos relacionados con sistemas de alimentación y prácticas de elaboración Ciencia, Docencia y Tecnología, vol. XVII, núm. 33, noviembre, 2006, pp. 173-193. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/145/14503307.pdf
- United States Departament of Agriculture. USDA. Elija alimentos con proteínas magras. Disponible en: https://snaped.fns.usda.gov/sites/default/files/documents/ESfamilymeals_lookforleanproteinfoods.pdf
- Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura. FAO. Grasas y ácidos grasos en nutrición humana Consulta de expertos. 2008. Disponible en: https://www.fao.org/3/i1953s/i1953s.pdf
- Mundo veterinario. Una revisión sobre el emú, su producción y patología. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/ministerio/pags/Biblioteca/Revistas/pdf_MG%2FMG_1998_104_70_77.pdf
- Bustacara P, Joya T. Elaboración de tres productos cárnicos: Chorizo, Longaniza y Hamburguesa, con 100% carne de Babilla. [Tesis de Pregrado], [Bogotá, Colombia]: Universidad de la Salle. 2007. Disponible en: https://www.proquest.com/openview/ff47819597fb991d832a81472fb3c754/1.pdf?pq-origsite=gscholar&cbl=1806352
- Armando ALVIS, Pedro ROMERO , Carlos GARCIA. CARACTERIZACIÓN DE LA CARNE DE BABILLA (Caimán Crocodylus Fuscus) EN CAUTIVERIO. Vitae 23 (Supl. 1); 2016. Disponible en: https://www.proquest.com/openview/ff47819597fb991d832a81472fb3c754/1.pdf?pq-origsite=gscholar&cbl=1806352
- Conejo. Rabbit. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/conejo_tcm30-102481.pdf
- Ciervo. Deer Cervus. Disponible en: https://www.mapa.gob.es/es/ministerio/servicios/informacion/ciervo_tcm30-103063.pdf
- Claudia I. Gallinger, Francisco J. Federico, Bioq. Darío G. Pighin, Nadina Cazaux, Mariana Trossero, Agustina Marsó, Carlos Sinesi. Determinación de la composición nutricional de la carne de pollo argentina. diaeta (B.Aires) 2016; 34(156):10-18. Disponible en: https://inta.gob.ar/sites/default/files/20161227_-_inta_-_determinacion_nutric._carne_pollo_arg.pdf