Митове за канцерогенните храни

В някои случаи общественото мнение и активистките асоциации свързват определени храни с рака. Сред най-критикуваните продукти са трансгенните храни. Но дали тези твърдения са добре обосновани?
Митове за канцерогенните храни
Sergio Alonso Castrillejo

Прегледано и одобрено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 11 август, 2023

Кои са митовете за канцерогенните храни?

Вярно е, че в някои храни може да се съдържат канцерогенни съединения. Трябва обаче да внимавате как ще интерпретирате тази информация.

Ракът е на второ място сред водещите причини за смърт в развитите страни. Той се среща по-често с напредване на възрастта и обикновено е свързан с количеството канцерогени, на които човек бива изложен през живота си, наред с другите неща.

За съжаление в диетата ви вероятно присъстват някои от канцерогенните храни.

Все повече научни доказателства посочват, че определени храни могат да бъдат свързани с развитието на рак. Въпреки това има някои фактори, които причиняват рак и диетата играе роля заедно с други аспекти като генетиката.

Сигурното е, че спазването на здравословна диета при всички случаи е полезно за вас. Като следвате балансирано хранене, може да спомогнете за поддържане на по-добро здравословно състояние. Освен това можете и да предотвратите появата на някои хронични заболявания.

Същевременно е важно да тълкувате логично информацията, която е налична в наши дни.

В този контекст има много статии и данни, които уверяват, че приемането на определени храни може да доведе до появата на болести. В някои случаи тези твърдения не са напълно правилни.

Канцерогенните храни според общото мнение

Канцерогенните храни според всеобщото мнение

Преработени меса

Някои месни продукти съдържат азотни съединения или ароматни амини, които спомагат за консервирането на тези храни. Това важи особено за маринованите, консервираните или сушените меса. Тези съединения могат да представляват риск за здравето и да бъдат сред потенциално канцерогенните храни.

Въпреки това балансираното хранене е достатъчно, за да се предотврати възможното неблагоприятно въздействие върху здравето, идващо от тези съединения. Това означава, че не бива да ядете прекомерно количество месо и трябва да консумирате достатъчно зеленчуци.

Газирани напитки

Газираните напитки вероятно са сред канцерогенните продукти

Прекомерната консумация на газирани напитки е вредна за вашето здраве. Тези продукти съдържат прекалено голямо количество захар. Когато ги пиете, увеличавате значително нивата на кръвната си захар.

Освен това диетичните напитки с понижено количество захар съдържат химикали и изкуствени подсладители, които не са полезни за здравето ви. Някои от тези съставки могат да бъдат потенциално канцерогенни до известна степен. Въпреки това не е сигурно, че причиняват рак.

По принцип по-полезният вариант би бил да се намали консумацията на този вид продукти. Трябва да имате предвид, че тези продукти могат да застрашат здравето ви.

Генетично модифицирани организми и канцерогенните храни

Има много противници на трансгенните или генетично модифицираните организми (ГМО). Въпреки това, позицията на отричане и отхвърляне на трансгенните технологии обикновено идва от етични аспекти на маркетинга и производството, а не толкова от самите продукти.

Независимо от това, в много от данните се твърди, че консумацията на генетично модифицирани храни не е безопасна. За съжаление това може да доведе до развитие на рак.

Освен това в тези изявления често се обвиняват хербицидите и пестицидите. Тези продукти са обичайни при отглеждането на определени храни.

Затова трябва да сте запознати с двете основни характеристики на генетично модифицираните култури. Тези култури са устойчиви на насекоми и са толерантни към хербицидите. Както може да си представите, няма нищо натурално в тези техни характеристики.

Характеристики на ГМО

ГМО

С течение на времето ГМО са претърпели няколко промени:

Първата характерна промяна, която се случва, се дължи на бактериален протеин. Земеделските производители го използват в органичното земеделие още от 30-те години.

Втората характеристика, която се е променила, е осъществена чрез включване на бактериален ген в културите. Това води до пораждане на протеин, който придава устойчивост на глифозатните хербициди.

Използването на този хербицид е един от най-противоречивите аспекти на трансгените. Въпреки това от 1974 година насам има солидни свидетелствата за безопасната му употреба. Освен това няколко научни изследвания гарантират, че глифозатът не е рисков фактор.

Страхът от консумацията на генетично модифицирани храни в повечето случаи произхожда от липсата на информация.

В крайна сметка трансгенните храни са организми, които са били модифицирани или им са били добавени някои фрагменти от ДНК. ДНК присъства във всички храни. Вие я консумирате чрез храните, които ядете и стомахът ви я разгражда, без да ви причинява вреди.

И накрая, заради естеството си, генетично модифицираните храни са подложени на строг процес за оценка на риска. Резултатите от тези оценки показват, че трансгенните култури не са с по-висок риск за човешкото здраве от конвенционалните си аналози.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • American Cancer Society. “What Causes Cancer?“. Consultado el 26 de marzo de 2016. Disponible en: http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/
  • Mink P.J., Mandel J.S., Lundin J.I. & Sceurman B.K. (2011). Epidemiologic studies of glyphosate and non-cancer health outcomes: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 61 (2): 172-184
  • Mink P.J., Mandel J.S., Sceurman B.K. & Lundin J.I. (2012). Epidemiologic studies of glyphosate and cancer: a review., Regulatory Toxicology and Pharmacology, 63 (3): 440-452
  • European Commission, 2010. A decade of EU-funded GMO research (2001 – 2010). Disponible en: http://ec.europa.eu/research/biosociety/pdf/a_decade_of_eu-funded_gmo_research.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.